När granbarkborren riskerade att äta upp allt för mycket av skogen tog ett gäng nytänkare hävstång i ArcGIS, en gnutta AI och andra smarta IT-lösningar för att utveckla ett nytt sätt att tidigt hitta borrarna.
Så lite som sju angripna granar. Det är den nedre bekräftade gränsen för hur få träd som verktyget kan identifiera.
– Troligen kan vi se ner till fem angripna träd också, säger Johan Ekenstedt.
Hittar granbarkborrar med förändringsanalys i ArcGIS
Johan Ekenstedt är teknikspecialist på Sveaskog. Han är en av flera personer som arbetat fram ett smart verktyg, en GIS-tjänst, som utifrån satellitbilder kan analysera förändring och identifiera var det sannolikt finns pågående angrepp av granbarkborre.
– Det som är så häftigt med tjänsten är att vi kan få resultat on the fly, säger Johan.
När skogsägare i en tidig fas kan identifiera pågående angrepp är det möjligt att skörda de angripna träden innan virkesvärdet sjunkit för mycket. Samtidigt minskar risken för vidare spridning. Tidiga upptäcker gör det lättare att bevara mer av skogen.
Även IT-företaget Sogeti och Skogsstyrelsen har varit viktiga parter i olika steg av utvecklingsarbetet.
GIS-plattform öppen för samarbeten
Verktyget som letar reda på barkborreangrepp är utvecklad till stor del med stöd av ArcGIS. Image Server är en av ArcGIS-komponenterna som används för att hantera satellitbilderna.
ArcGIS är dessutom byggd för att samverka med externa öppna lösningar, såsom programspråket Python. Python har varit det huvudsakliga programspråket när det här verktyget togs fram.
Python har olika programbibliotek som går att använda efter behov. I det här projektet användes bland annat Sci-Kit Learn har många användbara AI-komponenter. Python är också central i själva algoritm- och analysdelen. I den fasen måste exakta pixlar från en satellitbild matchas med motsvarande pixel på ett senare taget foto för att själva förändringsanalysen ska kunna bli pålitlig.
Egen GIS-portal ger fler möjligheter
Tjänsten är driftsatt i en ArcGIS-portal som Skogsstyrelsen tillhandahåller. Användare väljer själv vilka satellitbilder som ska jämföras. Det gör verktyget dynamiskt och enkelt att anpassa utifrån egna behov.
– Det är riktigt imponerande. Och har man en egen portal kan dra ännu mer nytta av tjänsten, säger Johan.
Johan kan till exempel komplettera med analyser av egna drönarbilder eftersom Sveaskog har en egen portal på egen server att jobba ifrån.
Här visar Johan hur verktyget fungerar:
Johan om att komma igång med AI i ArcGIS
Med Notebooks i ArcGIS kan du sömlöst skriva pythonkod i Jupyter, utan att lämna ArcGIS gränssnitt. Det snabbar på och underlättar utvecklingsarbetet enormt. ”Det går fruktansvärt fort att jobba med dataramar i Notebooks”.
För den som är ny inom AI tipsar Johan om att testa Random forest-analyser. Det går att använda i Notebooks men är också tillgängligt som ett eget verktyg direkt i ArcGIS Pro. ”Alla kan använda det.”