AI är trendigt. Neurala nätverk och intelligens som ska efterlikna människan. Det låter som science fiction men mycket teknik som utgår ifrån AI är idag fullt genomförbar. Samtidigt finns en aspekt av AI, särskilt inom ArcGIS, som är flera årtionden gammal.

Med smarta AI-verktyg invävda i ArcGIS kan uppdrag, som med manuella metoder mycket väl kan ta år att slutföra, vara avklarade på bara några dagar, timmar eller till och med minuter.

Det om något låter väl som en utopi. Det är det inte.

Värdefullt med geoAI-tjänst som identifierar barkborre

Jag hade nyligen nöjet att samtala med Johan Ekenstedt, teknikspecialist på Sveaskog, om hur han i samarbete med flera andra parter skapat ett verktyg som med hans egna ord är ”en grym tjänst som ger oss en unik överblick över dagsläget”.

Verktyget i sig identifierar, med stöd av AI-algoritmer som används i ArcGIS, var möjliga utbrott av den trädätande granbarkborren kan finnas.

Granbarkborre identifieras på ArcGIS-karta

Det är satellitbilder som med AI-teknik jämförs i ArcGIS. Möjliga utbrott av granbarkborre syns som gula fläckar. Johan Ekenstedt är nöjd.

Det är såklart riktigt bra och det är kul att höra hur modern teknik, med ArcGIS som viktig komponent, skapar reellt värde hos våra kunder.

AI har länge ingått i ArcGIS

Samtidigt vill jag behålla, eller kanske dra ner, både mig och dig på jorden lite. För det finns en vurm och vanlig missuppfattning att AI alltid måste vara det här stora, fantastiska verktyget som – underförstått – också kräver en enorm insats och kunskap för att alls kunna genomföras.

Min kollega, vår tekniska chef och CTO Håkan Nordlund, betonar gärna att ArcGIS haft AI-komponenter inbyggda åtminstone de senaste 30 åren. Inte minst i form av algoritmer som tar hävstång i machine learning.

Dessa algoritmer är självklara verktyg för gemene GIS-expert, och så frekvent använda att många inte ens tänker på att det är AI-teknik som används. Om än inte (alltid) i någon Oscarsvinnande skala.

Med ArcGIS kan AI skapa värde också i liten skala

Jag vill på intet sätt förminska det arbete Johan och gänget lagt ner på att skapa barkborreidentifikatorn. Det jag vill lyfta fram är att AI kan vara mycket simplare än så. Också. Inte minst inom ArcGIS.

Budskapet är alltså: dra gärna nytta av tekniken där den underlättar och effektiviserar men gör inte AI större eller mer komplicerat än det behöver vara.

Lästips: