Har du laborerat någonting med nya kartvisaren, map Viewer, än? Den nya kartvisaren i ArcGIS är effektiv, responsiv, interaktiv och ger dig möjlighet att generera kraftfulla visualiseringar direkt i webbläsaren.

Under huven drivs nya kartvisaren, även känd på engelska som map viewer, av ArcGIS API for JavaScript. Något som för övrigt är en fantastisk nyhet för alla utvecklare nu eftersom man därigenom kan utnyttja det i sina egenutvecklade appar.

Läs allt det senaste om kartvisaren här på GeoNet.

Papperskartan för en ojämn kamp gentemot nya kartvisaren i ArcGIS

För att verkligen ställa det på sin spets ska vi idag utforska all ny visualiseringskapacitet i kartvisaren och jämföra det med den gamla hederliga handritade kartan. Jag får ursäkta i förväg för mina bristande konstnärsverktyg vad gäller papperskartan, men man tager vad man haver när man jobbar hemifrån mitt under en pandemi.

På ungefär 25 minuter genererade jag denna karta med mina bara händer:

Handritad karta

…och på lika lång tid hann jag generera den här kartan i nya kartvisaren, samt rasta hundarna (kartan tog 5 minuter):

Karta i nya kartvisaren i ArcGIS

Och visst, märkbar är inte skillnaden, men håll med om att det är mycket smidigare att få en automatiskt genererad bakgrundskarta (den är lite mer detaljerad än min handritade).

Skämt åsido, skillnaden är enorm, och konstigt vore ju annat.

Nu zoomar vi in på de respektive kartkomponenterna.

Popuper

Till skillnad från den handritade kartan så är kartvisarens popuper dynamiska och tar därför inte permanent plats i kartan.

Handritad popup

En handritad popupruta…

Popup i nya kartvisaren i ArcGIS

…och en digital popupruta. 

Det de har gemensamt är dock att de i båda fall fungerar som ett av de primära verktygen för slutanvändarna när de utforskar kartan.

Det popuperna också har gemensamt är att det endast är fantasin som sätter gränser för hur de formateras. Jag överdriver inte när jag säger att det är lika enkelt att konfigurera popuper i kartvisaren så att de matchar ens önskemål, som det är att bara själv rita ut dem i kartan.

Nu när jag tänker på det är det nog enklare för mig att använda datorn – min handstil är inte gjord för minimal fontstorlek…

En ny liten uppfinning från API:et är popup-åtgärder. Det är ett oerhört enkelt sätt att lägga till en knapp i popupen som kör egenutvecklad kod när den klickas på. På det sättet kan man till exempel skriva en kodsnutt som genererar en buffer och sen selekterar objekten inom den buffern för en snabb närhetsanalys direkt från popupen.

Demo: konfigurera popuper i din karta

Se själv i den här demon hur du enkelt kan konfigurera popuper i kartan.

Etiketter

I kartvisaren finns det enorm kapacitet och flexibilitet vad gäller etiketter. Det finns ingenting som papperskartan har som inte kartvisaren har i det här fallet. Jag menar, stavar man fel med tusch på den handritade kartan är man körd. Dessutom, hur många kopparödlehabitat tror ni det finns i Vallentuna…?

Handskriven etikett

Handskriven etikett. Se till att stava rätt direkt.

Digital och dynamisk etikett i nya kartvisaren ArcGIS

Dynamisk, digital och enkelt förändringsbar etikett.

Den dynamiska aspekten av det hela blir otroligt framträdande återigen. I kartvisaren hade jag till exempel kunnat konfigurera mina etiketter så att texten hade varit röd om artens status var nära hotad och grön om den var livskraftig. På papper hade jag helt enkelt behövt rita om den.

Man kan matcha sina etiketter gentemot symbolsättning och skriva ut dem på flera rader, allt tack vara förbättringen av etikettrenderingsmotorn i API:et.

Läs mer om hur du enkelt kan snygga till dina etiketter.

Datautforskning

Renderingen i nya kartvisaren är fantastisk – och då menar jag inte ”gå-hem-från-tunnelbanan-kissnödig-snabb” utan riktigt snabb. Min estimering är att jag hinner göra ungefär fem kartor i kartvisaren på samma tid som jag för hand ritar en likvärdigt enkel karta.

Om inte det andas effektivitet så vet jag inte vad…

Tack vare prestandaförbättringen tillåts vi vara kreativa i vårt kartskapande utan att det går ut över vår produktivitet.

Tidigare tog det upp emot tio sekunder att byta färgskala, något som nu sker direkt. Det gör att det blir ännu roligare att utforska all smart mapping-kapacitet i kartvisaren.

Det här är möjligt tack vare att man i ArcGIS API for JavaScript utnyttjar WebGL. WebGL gör så att man kan uppdatera attributvärdena man använder för att rendera objekten, utan att omprocessera geometrin. Det lägger grunden för en mycket bättre användarupplevelse, och det vet jag att min handritade karta inte kunde erbjuda.

Jag hoppas ni vill utforska kartvisaren nu. Och snälla, håll er borta från att presentera geografisk information i handritade kartor om ni gör det lika ”bra” som jag.

Lästips: