Du som behöver samla in data ofta, från svåråtkomliga platser eller i farliga miljöer har mycket att vinna på att skicka upp en drönare för uppdraget. Idag kan du sköta hela dataprocessen – från flygplanering och datainsamling med drönare till bearbetning och analys – inom ArcGIS.

Det är bara fantasin som sätter gränser för var drönare kan användas.

På ett generellt plan är det bra att dra nytta av en smart, smidig och flygande farkost med en kamera fastmonterad när datainsamling behöver ske på ställen som är svåra eller farliga att nå. Till exempel på grund av höga höjder, smala gångar eller djupt nere gruvor.

Det kan också handla om giftiga miljöer och omgivningar som gör det olämpligt att skicka in mänsklig arbetskraft.

Användningsområden där du kan samla in data med drönare

Kombinerat med utmaningarna ovan kan datainsamling med drönare vara extra lämpligt för:

  • Övervakning
  • Inspektion
  • Analys
  • Mätning
  • 3D-visualisering
  • Kartering

Jämför före och efter på karta med drönare

Att visualisera och jämföra utvecklingen av ett område blir enkelt med drönardata.

Räkna ut yta för solceller på tak

Skapa 3D-scener och gör skugganalyser. Eller varför inte räkna ut hur stor yta som finns tillgänglig för solceller?

Arbetsflödet för datainsamling med drönare i ArcGIS

Datainsamling med drönare har enorm potential att effektivisera din datainsamling, även i stor skala. Och det beror på att ArcGIS kan stötta upp inom hela arbetsflödet.

Från planering – som ju är steget innan datainsamling – via själva datainsamlingen, vidare till datahantering, analys och slutligen resultat som kan delas vidare med andra eller användas som underlag för att fatta beslut och ta nästa steg.

  1. Datainsamling i fält. Använd kartor från ArcGIS för att med hög noggrannhet planera flygningen, vilket sker med en dedikerad app. Såväl flygning som datainsamling sker sedan helt automatiskt.
  2. Bearbeta bilddata. Utför fotogrammatiska och spatiala analyser, antingen i molnet eller i desktopmiljö.
  3. Dela och visualisera. Distribuera vidare till andra i organisationen eller dela publikt, såväl i form av kartor och filformat som webbtjänster. Eller länka in datan till andra applikationer, som Autodesk BIM 360, för vidare visualisering och bearbetning.

Se mer i webbinar om drönarpaketet ArcGIS Drone Collections

I det här webbinaret går vi igenom mycket mer om hur du kan arbeta med drönarinsamlad data med stöd av paketlösningen ArcGIS Drone Collections och appen ArcGIS Drone2Map.