Luras inte att tro att kreativitet är något som kommer av sig själv, det måste ofta kämpas fram. Som när juletid ska kombineras med ArcGIS och karta i ett blogginlägg. Efter lite ansträngning blev det enkelt och självklart att uppgiften skulle bli att försöka svara på den eviga frågan: Var bor Tomten?

Fakta: det är snart jul och jag är geograf, kartograf och ArcGIS-bloggare!

Problem: mitt decemberinlägg till bloggen ska skrivas!

Lösning: använd ovan nämnda fakta för att kombinera geografi, kartor och julen i en tidig julklapp i form av ett blogginlägg!

Hur kan GIS svara på frågor om jul?

Julen, julen, julen… Det vinterrostiga maskineriet som är min hjärna jobbar för fullt för att få igång fantasin. Hitta den perfekta julgranen med hjälp av AI? Det har en annan kollega redan gjort… Kartera Nordpolen då!? Det är lätt att glömma att geografiska nordpolen inte är en landmassa… Hur hårt jag än skruvar verkar inte kranen som håller kreativiteten vilja lossa.

Idé! Dags att använda en av de där sökmotorerna som vi använder för att hitta information på internet. Sökord: Jultomten.

Hittar flera exempel på var Tomten bor

På en vida använd encyklopedisk sajt radas potentiella hemorter för tomten upp inom olika kulturer och olika länder. Orden jag läser fungerar som förstklassigt smörjmedel för rostiga bultar, kedjor och skruvar. En gång till ger jag mig på att lossa kranen till mitt kreativitetsflöde, och nu, nu flödar det lika smidigt som det är enkelt att nå portaldriftat innehåll i ArcGIS Pro.

Jag vill göra riktigt snygga kartor, med lite roliga tekniker, över tomtens bostadsorter – och jag vill presentera dem i en story map. Så det var precis det jag gjorde:


Bäst upplevelse av denna story map får du om du öppnar den i ett nytt fönster.

Kartor med härliga julkänslor

Med lite ArcGIS Pro-magi skapade jag en karta per föreslagen hemvist i ArcGIS StoryMaps. Kolla bara på hur de ljuvliga färgtonerna från baskartan i blått, brunt, grönt och vitt tillsammans med den mörkt röda skapar en härlig mättad julstämning. Jag får lite samma känsla som när jag är precis sådär lagom mätt efter en julmiddag.

Mätt och tillfredsställd men inte illamående.

God jul!

Lästips: