Året börjar närma sig sitt slut och det är dags att summera vad du som läsare har uppskattat mest av det vi skriver om här på ArcGIS-bloggen. I en slags ArcGIS topplista samlar vi det bästa från året.

När jag gick igenom statistiken för året fann jag inget förvånande på första plats. Andra plats förvånade desto mer vid publiceringstillfället, och har visat sig prestera starkt ända sedan dess…

1. ArcGIS Användardagar toppar ArcGIS topplista

Inte oväntat återkommer flera blogginlägg om ArcGIS Användardagar i toppen. Eventet är populärt varje år och i år var inget undantag även om vi, precis som så många andra, fick ställa om formerna för inspirationsturnén som vanligtvis genomförs på plats på flera orter runt om i landet. Omställningen resulterade i sju digitalt sända avsnitt vilka du kan se när det passar dig på vår Youtube-kanal.

ArcGIS Användardagar 2020 sänds digitalt via sju avsnitt

Vilket annorlunda år det blev i år – men bra ändå! Vi ser fram emot att ses nästa år igen, oavsett i vilken form det blir.

2. Något annat än shapefiler blev oväntad läsarraket

Jag kommer så väl ihåg hur jag om min kollega Madelene Sonesson samarbetade för att skapa ett blogginlägg om att shapefilen faktiskt haft sin storhetstid. Något vi, särskilt hon som är GIS-expert, tagit som självklart sedan länge. Samtidigt valde vi att skriva om ämnet eftersom vi märkt på våra utbildningar att det var en nyhet för många att det faktiskt finns något helt annat – och bättre – än shapefiler.

Det finns något bättre än en shapefil

Det till synes simpla ämnet om att shapefiler, sedan länge, är ute blev en läsarraket redan när vi publicerade det första gången i mars. Det är faktiskt ett av våra absoluta mest lästa blogginlägg, någonsin.

3. ArcGIS Pro intresserar när ArcMap ska överges

Det kommer väl inte som en nyhet längre att ArcMap är på utgång och att ArcGIS Pro är den starka ersättaren som är här för att stanna. Via flera blogginlägg berättade vi om hur du kan göra övergången enklare. Med tanke på de höga läsarsiffrorna kan jag konstatera att det uppskattats.

Byt över från ArcMap till ArcGIS Pro

ArcGIS Pro har ibland anklagats för att inte innefatta exakt alla funktioner som ArcMap – men det är inte heller meningen. ArcGIS Pro är istället ett helt annat sätt att jobba och tänka.

4. Drönartekniken fortsätter vinna mark – förenklad användning med ArcGIS

Drönartekniken utvecklas snabbt och har en naturlig plats i ett arbetsflöde i ArcGIS, inte minst i fältarbetet: vid inventering, inspektion och annan typ av datainsamling. Att vi från och med 2020 började erbjuda olika paketlösningar som gör det enklare att välja en drönare + ArcGIS-kombination gick er inte obemärkt förbi…

Datainsamling med drönare blir ännu enklare i ArcGIS

ArcGIS och drönartekniken har under året hittat flera nya sätt att samverka smartare och effektivare.

5. Tips och tricks om GIS och kartor alltid uppskattat

Kartor och GIS-kunskaper ligger förstås många av er (och oss!) varmt om hjärtat. Därför är det helt på sin plats att några av de mest lästa blogginläggen också berör det här ämnet.

För- och nackdelar med vanliga bakgrundskartor i ArcGIS

Det är nog svårt att inte älska kartor. Här på Esri Sverige gör vi det i alla fall!

Med det vill jag bara avsluta med en förhoppning att 2021 åter kommer erbjuda möjligheter till fysiska möten.

God jul och gott nytt år!

God jul önskar Esri Sverige