ArcGIS Online ger dig möjlighet att skapa kartor och appar för att du enkelt skall kunna dela insikter med din organisation eller andra intressenter. ArcGIS Online kan användas som en komplett molnbaserad lösning eller för att utöka och komplettera funktionerna i ArcGIS Pro eller ArcGIS Enterprise. I den här releasen finns det en hel del användbara och viktiga nyheter, bland annat bättre medlemsprofil för att kunna dela material, nya möjligheter till att konfigurera hemsidan, samt en viktig påminnelse om HTTPS och mycket annat som är värt att läsa. Häng på!

Konfigurering av hemsidan

Hemsidans konfigurationsmöjligheter har förbättrats. Du som administratör kan nu inkludera webbplats- och e-postlänkar i brödtexten med hjälp av Markdown. Markdown är ett märkspråk för ren text som kan konverteras till olika format (pdf, HTML, wordfil). Tack vare syntaxen kan du ange hyperlänkar i textblocken utan säkerhetsrisk genom att använda HTML-taggar. En syntax kan exempelvis vara:

[Besök Esri](https://www.esri.se)

Länktexten är inom hakparentes och webbadressen inom parentes. Texten kan skrivas in direkt, eller du kan klicka på “Lägg till länk” för att automatiskt formatera texten.

När objektgalleriet har konfigurerats kan du visa specifika objekttyper, till exempel kartor, lager eller appar. När du konfigurerar ett objektgalleri visar konfigurationspanelen ytterligare information om gruppens tillgängliga innehåll. Det innebär att du kan enklare se och anpassa om objektsgalleriet är synligt för lämplig eller rätt målgrupp, oavsett om det är medlemmar i din organisation eller allmänheten.

Förbättrad medlemsprofil

Det har skett en hel del förbättringar av medlemsprofiler vilket betyder att det är numera enklare att visa upp och dela sitt innehåll. Du kan styra vilka objekt som listas i objektgallerierna som är länkade till din profil. Använd objektväljaren för att välja de objekt som du vill visa i din profil. Mer information hittar du här hur du kan förbättra din medlemsprofil.

ArcGIS Notebooks

ArcGIS Notebooks tillhandahåller en Jupyter notebook-upplevelse inom ArcGIS Online för att skapa, dela och hantera data, administrativa och spatiala datavetenskapliga arbetsflöden. ArcGIS Notebooks har en ny och förbättrad hemsida, vilket betyder att du får en bättre övergripande bild av alla Notebooks du har skapat. Det kan vara anteckningsböcker som delas med dig inom din organisation samt samlade anteckningsböcker som är tillgängliga för dig för att snabbt komma igång med ditt arbete. En ny sökfunktion låter dig snabbt hitta de Notebooks du letar efter genom att ange dess namn.

Om du vill veta mer om hur du kommer igång med ArcGIS Notebooks läs här.

3D visualisering (scenvisaren)

Navigeringsfunktionalitet har utvecklats med ny kontextmedvetenhet för att hjälpa dig att panorera i dina scener. Interaktionen med dina scenlager har förbättrats såsom möjligheten att söka efter objekt i building scen layers, eller byggnadsscenlager. Scenvisaren kan nu filtrera i relaterade objektslager inom ett byggnadsscenlager vilket möjliggör för dig att söka efter individuella BIM-objekt.

Det har också utvecklats ett utökat stöd för hanteringen av scenlager med relaterade objektlager i scenvisaren. Har det skett förändringar som inte uppdateras i i3s-cachen kommer de redovisas och återges. Dessutom kan nu pop up-fönstrena i scenvisaren redovisa attributvärden från relaterade objektstabeller. För mer information läs här. 

Ytterligare förbättringar

Data management

Om du aktiverar redigering för ett driftat geoobjektlager eller i en vy kan du ytterligare kontrollera redigeringar genom att aktivera eller inaktivera redigering i enskilda fält. Detta görs i objektslagrets dataflik genom att klicka på ”Fält” och sedan konfigurerar inställningen.

När du skapar en vy för ditt geoobjektlager, så ärver vyn fältegenskaper från källagret. Du kan ändra visningsnamn, beskrivning, fältvärde och redigeringsegenskaper för fält i vyn för geoobjektslager utan att påverka egenskaperna på geoobjektlager. För mer information se här.

Blockera användande av appar

Organisationer kan numera få bättre kontroll över de Esri-appar som medlemmarna kan använda. Administratörer kan blockera medlemmarnas tillgång till applikationer som ingår i användartyper som inte kan kontrolleras genom licenser, inställningar eller behörigheter. Genom att blockera åtkomst till appen tas den bort från medlemmens appgalleri och medlemmen kan inte längre öppna appen från olika objektsidor eller URL.

Ny administrativa rapporter

Vissa administrativa rapporter har förbättrats. Kreditrapporterna, som ger en detaljerad fördelning av veckovis eller månadsvis kreditanvändning per medlem, inkluderar nu skapandet av ArcGIS Notebooks utöver andra kreditkrävande aktiviteter som geokodning, routing och analys.

Aktivitetsrapporterna som visar alla händelser (ändringar gjorda för en organisations medlemmar, grupper, kreditallokeringar och innehåll) kan nu köras under en viss dag utöver veckovis eller månadsvis aktivetsrapport.

Ett nytt diagram över Feature Data Store visar administratörer hur mycket av organisationens tilldelade lagring som används. För organisationer som använder Premium Feature Data Stores, visar ett ytterligare diagram den procentuella användningen av databasresurser över tiden.

ArcGIS Companion

ArcGIS Companion gör det enkelt att använda ArcGIS från din mobila enhet. Förutom alternativet för mobilwebbläsare (använd bara din URL) kan du nu ansluta till ArcGIS med en mobilapp för iOS och Android. Du får då tillgång till ArcGIS när som helst och var som helst. Den senaste versionen ArcGIS Companion inkluderar följande uppdateringar:

  • Field Maps-appen finns i Field Apps-paketet.
  • Meddelanden skickas till slutanvändare om ArcGIS Companion blockeras av administratören.
  • Förbättringar av användargränssnitt och lokalisering.

ArcGIS Security Advisor

ArcGIS Security Advisor tillhandahåller en fullständig genomgång av säkerhetsinställningar, vilket eliminerar behovet av att granska enskilda inställningar. Security Advisor levererar också rekommendationer baserat på dina nuvarande inställningar.

Från och med den här relasen går det endast att använda HTTPS. En HTTP kontroll inom ArcGIS Security Advisor kommer att skanna upp till 10 000 objekt, inklusive Dashboards, StoryMaps, kartor, scener och appar, och identifiera de länkar som behöver uppdateras.  ArcGIS Security Advisor erbjuder nu en redaktör som hjälper till att göra HTTPS-uppdateringar. Mer information om HTTPS-uppdateringar läs här.