Kan du känna dig förvirrad av vad som skiljer en GIS-portal och ArcGIS-plattformen ifrån varandra? Då är du inte ensam. Men egentligen är det rätt enkelt. Här reder jag ut skillnaderna och hur de förhåller sig till varandra.

Det finns säkert gott om definitioner på vad en plattform kan vara. Jag hoppas att du kan hålla med om att en plattform kan ses som en yta på vilken flera olika delar, komponenter eller saker kan placeras.

En portal, eller en dörr, är en sak. En sak som kan placeras någonstans på en yta. Som en plattform.

Med det sagt kan man alltså säga att en GIS-portal är en av komponenterna i en plattform.

En GIS-portal är en del av ArcGIS-plattformen

ArcGIS som plattform kan beskrivas som ett koncept medan en GIS-portal är en faktisk sak:

  • ArcGIS-plattformen. När vi pratar om ArcGIS som en plattform avser vi alltså själva systemet eller konceptet ArcGIS, med alla dess ingående delar och komponenter. Delar som kan vara såväl appar, produkter och data som tjänster. Och en av dessa inkluderade delar är just en GIS-portal.
  • GIS-portalen. När vi pratar om en GIS-portal menar vi vanligen det gränssnitt där du som användare loggar in i ditt ArcGIS, antingen via ArcGIS Online eller via ArcGIS Enterprise. Det är när du är inloggad i GIS-portalen (det vill säga inloggad i ArcGIS) du kommer åt olika appar i ArcGIS, data, kartprodukter och tjänster du skapat eller har tillgång till, samt din egen ArcGIS-profil.

GIS-portalen ingår alltid i ArcGIS

Beroende på vilken typ av ArcGIS du eller din organisation väljer att implementera får ni olika stor tillgång till de appar, produkter, data och tjänster som erbjuds inom plattformen. En GIS-portal ingår alltid eftersom det är grunden till själva användandet av ArcGIS.