En av flera funktioner som blivit enklare i ArcGIS Pro är möjligheten att skapa terrängskugga, eller hillshades. På senare tid har mina sociala medier översvämmats av fantastiska gamla handritade kartor – boostad med digitaliserad terrängskuggning.
Med denna typ av terrängskuggning i ArcGIS Pro skapar du en tredimensionell representation i gråskala av just terrängen i ett område. Med andra ord kan du få en rätt platt karta i 2D att bli betydligt mer verklighetstrogen. Använd olika blandningslägen i ArcGIS Pro för att förstärka ljus och skugga, och låta färg från underliggande kartlager lysa igenom.
Med inspiration av flertalet nygamla kartor i mitt flöde letade jag reda på kartan ni ser här nedanför. En fantastisk äldre karta över Alperna.
En härlig karta över Alperna, som med sin mjuka härliga aprikosfärg för tankarna till doften av biblioteksbok.
Platt karta får nytt liv med terrängskuggning i ArcGIS Pro
I all sin prakt är dock den gamla handritade kartan generellt sett fattig på egenskaper som verkligen betonar bergskedjan. Det är inte helt lätt att se hur resligt den lyfter sig i förhållande till det omkringliggande landmassorna.
Vilken tur att jag vet precis hur man blåser spatialt liv i en gammal jpeg-bild, och därför kan hantera den som vilket raster som helst i ArcGIS Pro.
Med den nu georefererade kartan klipper jag och klistrar med Living Atlas-driftade digitala elevationsmodeller och till slut har jag höjddata med samma omfång som kartan. Det är då vi kan skapa magi!
Nu har den gamla kartan georefererats.
Terrängen växer fram med hjälp av blandningslägen
För att skapa den här typen av visualisering har jag skapat upp ett flertal olika terrängskuggningar utifrån mitt klippta digitala elevationsmodell. Varje terrängskuggning har olika värden för hur solinstrålningen ska påverka skuggbildningen, allt för att skapa en så flerdimensionell rendering som möjligt.
Samtliga terrängskuggningar blandas sedan in i kartbilden med hjälp av olika blandningslägen.
Jag har alltid utgått från soft light men bytt, ändrat och provat flera andra innan jag blivit nöjd. Burnt color är en favorit, i och med de djupa färgerna den genererar när man har den här typen av aprikosfärg i grunddatat. De har också färgsatts med en färgskala från mörkt röd, till grått, till beige för att mimikera kartans färger och naturlig skuggning så bra som möjligt.
När jag var nöjd skjutsades kartan in i ett bildredigeringsprogram för den sista touchen, vars resultat ni ser nedan:
Färdigt resultat. Nu syns den maffiga bergskedjan betydligt bättre.