Både shapefilen och geodatabasen är geodataformat skapade av Esri, vilket många faktiskt inte vet. Skillnaden är att nykomlingen – geodatabasen – ger dig som användare tillgång till en uppsjö av smartare funktioner. Och det är enklare att byta över från shapefil till geodatabas än du tror.

Det är inget okänt faktum att jag och mina kollegor förespråkar användandet av geodatabas över shapefiler. Detta tas upp i blogginlägg, i kundmöten, vid diskussioner vid halv-tre-fikat och inte minst vid våra lärarledda kurser.

Vi förklarar skillnader och belyser fördelar med att gå från det gamla till det nya, och jag kan ändå säga att jag tycker det är ganska bra argument. Ändå tar det emot för många att byta över.

Två vanliga frågor om shapefiler och geodatabaser

Inser du att du varken vet skillnaden på shapefil och geodatabas, eller vet varför du borde byta?

Det är framförallt två frågor som användare brukar ställa, trots att de ändå förstår vinsten i att gå över från shapefil till geodatabas:

  1. Varför ska vi byta från det här ”allmänna” filformatet till ert egna Esri-format?
  2. Kommer det inte kräva enorma resurser att konvertera allt data?

Dags för en geodatahistorielektion!

Esri är upphovsmakaren bakom både shapefiler och geodatabaser

För ett antal år sedan lanserade Esri geodatabasen som det nya primära sättet att hantera geodata inom ArcGIS. Ja, du läste rätt – nya.

Det filformatet som användes främst innan geodatabasens intåg är den välbekanta shapefilen – också skapad av Esri.

Det är här en del av problematiken ligger: Många tror att vi förespråkar geodatabasen bara för att Esri är upphovsmakare till det. Medan sanningen är att shapefilen fick en lillasyster – och hon har helt enkelt mer talang än sin storebror.

Gå från shapefil till geodatabas enklare än du tror

Jag ska inte sticka under stolen med att det krävs en del jobb att konvertera alla sina shapefiler till geoobjektklasser som kan används i geodatabaserna. Men ändå betydligt mindre jobb än vad många tror.

Genom att utnyttja geoprocesseringsverktyget Feature Class to Geodatabase kan du ange en hel mapp med shapefiler som indata, som då med ett knapptryck konverteras till geoobjektklasser.

Dessutom kan du med ModelBuilder eller Python iterera igenom dina mappar och peka ut dina shapefiler på så sätt.

Konvertera från shapefil till geodatabas nu

Summa summarum: det är inte försäljningssnack när vi argumenterar för byta över från shapefil till geodatabas. Det ger er ärligt talat bara mer positiv funktionalitet.

Har du inte andra verksamhets- eller policyrelaterade orsaker som binder dig till shapefilen: konvertera nu.

Säkerställ datakvalitén med geodatabasen

Se demo från ArcGIS Användardagar 2022 om hur du kan säkerställa datakvalitén och dataintegriteten. Presentationen är cirka 15 minuter lång och länken ska ta dig rätt direkt, skrolla annars in 18:52 minuter i inspelningen.