Samma namn, samma utseende men en helt annan motor. Och en något annorlunda URL-uppbyggnad. Så kan man beskriva den nya ArcGIS Dashboards, som nu lämnat betastadiet och blivit den nya standardappen. Den tidigare versionen kommer leva kvar ett tag till men numer under namnet ArcGIS Dashboards Classic.

Du kan vara lugn, det mesta är sig likt i och med att ArcGIS Dashboards Beta blivit ArcGIS Dashboards, och gamla ArcGIS Dashboards fått namntillägget Classic. Allt du skapat i det som nu alltså heter ArcGIS Dashboards Classic funkar precis lika bra idag som det gjorde igår.

Så vari ligger skillnaderna?

Nya ArcGIS Dashboards bygger på nyare teknik

Den största skillnaden mellan gamla och nya dashboarden återfinns i tekniken. Nya versionen bygger på JavaScript API 4 medan gamla versionen bygger på JavaScript API 3. Det gör nya ArcGIS Dashboards mer robust och mer effektiv än sin föregångare. Till exempel laddas kartor snabbare och kan ha fler geoobjekt vilka också laddas snabbare.

Fler nyheter om ArcGIS Dashboards kan du läsa om i den här artikeln, som rör olika uppdateringar i samband med senaste versionen av ArcGIS Online.

ArcGIS Dashboards Classic

Så här ser det ut i den numer klassiska versionen…

Nya ArcGIS Dashboards

… och så här i den nya. Bara några små, små skillnader rent utseendemässigt. Resten av skillnaden återfinns under ytan.

URL:erna skiljer sig

En sak som skiljer sig mellan gammalt och nytt är själva URL:en. Har du använt URL:er som länkar till en klassisk dashboard i till exempel en annan kartapp behöver du byta ut länken mot en ny.

Länkarna är uppbyggda så här:

  • URL, klassisk dashboard: https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/
  • URL, ny dashboard: https://www.arcgis.com/apps/dashboards/

Så byter du över till nya ArcGIS Dashboards

Det är enkelt att byta över till nya ArcGIS Dashboards. Tänk bara på att när du har sparat din dashboard, och därmed uppgraderat den, kommer du inte kunna redigera den med ArcGIS Dashboards Classic senare.

Välj något av följande:

Alternativ 1: Byt över direkt

Öppna din dashboard som vanligt, gör eventuella ändringar och klicka sedan på Spara. Den sparas då i den nya versionen automatiskt. Visuellt är det i princip ingen skillnad, och din gamla dashboard kommer fungera lika bra i den uppdaterade versionen.

Alla objekt och objektID:n förblir desamma.

Alternativ 2: Kontrollera innan du byter över

Om du vill jämföra versionerna väljer du att öppna din dashboard som vanligt men väljer alternativet Spara som. Då skapas en kopia av din dashboard, med ett nytt ID. Originalversionen är kvar, orörd.

Alternativ 3: Avvakta övergången

Om din dashboard använder sig av följande kartfunktionalitet bör du vänta med att byta över till den nya versionen, då stöd för dessa funktioner än så länge saknas:

  • Följfunktionalitet, follow feature, det vill säga om du har länkat in livedata från en datakälla till din dashboard som kartan ska fokusera in på automatiskt när en ny händelse inträffar.
  • Samt något av dessa.

Håll då utkik efter kommande uppdateringar.

Mer läsning om förändringarna i nya ArcGIS Dashboards

Här finns mer läsning och information om vad som gäller för den nya versionen: