Du har insett att FME verkar vara ett smart verktyg som kan hjälpa dig att hantera data på ett betydligt effektivare sätt. Du har skaffat tillgång till programvaran och har FME Desktop på din dator. Så vad är viktigast att tänka på nu när det är dags att börja? Här får du en snabbgenomgång i hur du går till väga – kom igång med FME idag.

Allra först, innan du sätter igång att bygga ett arbetsflöde i FME, kan det vara en bra idé att undersöka ditt data i FME Data Inspector. Har du redan stenkoll på ditt data behövs det kanske inte men den stora fördelen med FME Data Inspector är att du kan öppna dina datafiler oavsett filformat och utan att du behöver ha tillgång till filformatets originalprogramvara. Se vad det är för filer du har att jobba med och förhandsgranska informationen innan du sätter igång, helt enkelt.

En annan fördel med FME Data Inspector är att du även kan titta på ditt data stegvis under en transformation och se hur det ser ut före, under och efter.

Tre steg för att komma igång med FME och bygga ett arbetsflöde

När du har koll på indatat är du redo att bygga själva arbetsflödet och komma igång med FME. Det gör du i tre steg i FME Workbench, en applikation till FME Desktop.

  1. Välj vilket data du vill läsa in med en Reader.
  2. Välj önskat format på ditt utdata med en Writer.
  3. Mellan dina in- och utdata kan du välja hur du vill transformera informationen med en eller flera Transformers.

Det finns fler än 450 dataformat att välja mellan och över 500 transformers som hjälper dig att bearbeta ditt data till önskat resultat.

Hitta rätt metod för att transformera datat

Troligtvis vet du vilket data du har att jobba med och vilket format du vill skriva till. Men hur hittar du rätt metod för att bearbeta datat på det sätt du vill? Antingen söker du efter Transformers i Transformer Gallery, ett galleri innehållande alla tillgängliga transformers indelade i kategorier. Eller så söker du med fritext direkt i FME Workbench efter den metod du redan vet är lämpligast att använda.

När du skapat ditt arbetsflöde sparar du det som ett Workspace och kör det manuellt om och om igen i FME Desktop, så ofta du vill och behöver.

Nu är det data du bearbetat kompatibelt med ArcGIS (om det är det systemet du ska använda datat i) och har det innehåll du eller dina användare efterfrågar. Till exempel en shapefil, en uppdaterad geodatabas, en uppdaterad karttjänst eller något annat.

Automatisera arbetsflödet

Med FME Server kan du enkelt bygga arbetsflöden där flera workspaces körs i sekvens eller parallellt som startas av ett schema eller andra typer av triggers. Du kan också, lika enkelt, skapa webappar som ger dina kollegor åtkomst till FME-tjänster från olika plattformar och möjlighet att starta transformationer när data behövs. Utan att de behöver vara FME-experter.

Och du gör allt detta utan att skriva en enda rad kod.

Se mer hur du bygger ett arbetsflöde och kommer igång med FME här: