Sommaren och en förhoppningsvis härlig semester närmar sig. Då passar det också bra att göra en tillbakablick av året så här långt och lyfta de ämnen inom ArcGIS som har uppskattats allra mest av dig, våra andra användare och läsare. Drönare, shapefiler och karttips i ArcGIS Pro är några favoriter som seglar upp.

Det är alltid lika spännande att se vilka blogginlägg och ämnen inom ArcGIS som intresserar dig och andra användare mest. Jag hoppas du både kan hålla med i det jag lyfter fram här nedan, och att du kan hitta några favoriter som du missat.

1. Alternativ till shapefil skapar fortsatt intresse

Det som kanske är allra tydligast det senaste halvåret är vilket intresse en gammal goding som shapefilen skapar.

Redan för ett år sedan skrev min kollega att det finns något bättre än en shapefil. Det blogginlägget dyker fortfarande upp på våra topplistor, vilket såklart är väldigt roligt. För att följa upp det skrev samma kollega tidigare i år om hur geodatabasen också är skapat av Esri, och faktiskt är shapefilens efterträdare snarare än konkurrent, vilket många felaktigt tror.

Shapefil och geodatabas är båda skapade av Esri

Det är nu ett antal år sedan Esri lanserade geodatabasformatet som det nya sättet att jobba i ArcGIS, istället för shapefilen. 

2. Komma igång med drönare engagerar

Allt kring drönare och drönartekniken skapar intresse både inom och långt utanför GIS-världen. Här på bloggen har vi sett att många uppskattar att få grundläggande koll på hur man kan komma igång med drönare och hur man kan jobba effektivt med drönare i ArcGIS.

Styr drönare med Site Scan for ArcGIS

Idag finns helt strömlinjeformad teknik som gör att du kan jobba med drönare i ArcGIS gränssnitt i alla faser, från planering till att dela resultat och färdiga kartprodukter med andra.

3. Många vill kunna skapa terrängskuggning i ArcGIS Pro

Skapa karta i ArcGIS Pro är ständigt lika populärt. Därför var det kanske inte förvånande att blogginlägget om hur du kan förstärka terrängskuggning i ArcGIS Pro i en gammal karta blivit ett av vårens mest lästa blogginlägg.

Terrängskuggning i ArcGIS Pro ger gamla kartor nytt liv

ArcGIS Pro kommer ständigt med ny, spännande funktionalitet. Att kunna förstärka terrängen i en gammal tvådimensionell karta är bara en av många möjligheter.

4. Omtyckt att hitta svenska öppna geodata

ArcGIS och interaktiva GIS-kartor vore ingenting utan data som flödar in. I blogginlägget om att hitta och använda öppna data i ArcGIS ger vi dig goda förutsättningar att hitta kvalitativt och öppet svenskt data. Det uppskattades av många.

Svenskt öppna data att använda i ArcGIS

Det är inte alltid lätt att hitta bra svenskt data. Här har min kollega samlat ihop några bra källor där du hittar svenskt data.

5. Värdefullt vetande om att ArcGIS Field Maps ersätter ArcGIS Collector

En viktig nyhet redan i slutet på förra året var att det blivit tidsbestämt när ArcGIS Collector ska fasas ut. Därför är det inte så konstigt att blogginlägget där vi svarar på vad du behöver tänka på för att byta över från ArcGIS Collector till den fullvärdiga efterföljaren ArcGIS Field Maps fortsatt att toppa läslistan under även under det här året.

Vanliga frågor och svar om ArcGIS Field Maps

ArcGIS Field Maps ersätter populära ArcGIS Collector. Har du inte bytt över än är det hög tid att påbörja planering och förflyttning.

Glad sommar

Med de tipsen finns bara en viktig sak kvar att göra, nämligen att önska en:

Härlig sommar och skön semester!