ArcGIS Field Maps, den kompetenta efterföljaren till ArcGIS Collector har funnits tillgänglig i drygt ett år nu. En fördel med nykomlingen är att färre appar krävs för att utföra samma arbete. Ett annat som vi inte pratat så mycket om – hittills – är fördelarna med smarta formulär i ArcGIS Field Maps.

I samma veva som ArcGIS Field Maps introducerades, hösten 2020, tillkom också det som kallas smarta formulär. Smarta formulär är ett helt nytt sätt att jobba med formulär tvärs över hela ArcGIS-plattformen, inte bara kopplat till en specifik app. ArcGIS Field Maps är bara den app som är först ut att använda funktionen.

Fördelar med smarta formulär i ArcGIS Field Maps

Så vad innebär smarta formulär i ArcGIS Field Maps? Man kan säga att de populäraste egenskaperna i ArcGIS Survey123:s formulär har inkorporerats i de smarta formulären men man gör det som en del av ett större plattformstänk.

Formulärstrukturen återfinns i JSON-koden direkt i webbkartan. Det här är en ny förmåga och det häftiga med det är koden också finns tillgänglig i Javascript API:et och att appar som du eller någon kollega skapar själv framöver kommer ha stöd för egenskaperna i de smarta formulären.

Med andra ord: möjligheten för GIS-ingenjörer att enkelt konfigurera användarvänliga formulär har ökat väsentligt. Och mer användarvänliga formulär leder till att själva insamlingsfasen effektiviseras.

Smarta formulär och ArcGIS Survey123 lever kvar sida vid sida

Viktigt att tillägga är att ArcGIS Survey123 kommer fortsätta vara sin egen applikation. Det finns inga planer på att ta bort ArcGIS Survey123.

Det går heller inte att transformera survey-formulär till smarta formulär eftersom de är byggda på olika teknik.

Nya kartvisaren krävs för att använda smarta formulär

Smarta formulär sparas i själva webbkartan. Det innebär att ett formulär kan användas i flera olika applikationer, inte bara ArcGIS Field Maps. Det är kartan som är viktig här.

För att skapa smarta formulär behöver du använda den nya kartvisaren. De kan inte användas tillsammans med Map Viewer Classic.

Se introduktion och demo till smarta formulär i ArcGIS Field Maps

Om du vill veta mer om hur smarta formulär funkar och hur du själv kan skapa ett från grunden i ArcGIS Field Maps rekommenderar jag att du spanar in den här filmen:

Lyssna också gärna på frågor och svar från användarna, cirka 35 minuter in i filmen. Där finns flera bra svar på frågor du sannolikt också har.