ArcGIS Online låter dig förstå världen omkring dig genom att använda interaktiva kartor för att koppla samman människor, platser och data. ArcGIS Online ger dig möjlighet att enkelt dela information och insikter med din organisation eller omvärld. Som vanligt finns det en hel del gobitar även i denna release och här kommer ett axplock såsom nyheter om Map Viewer och andra förbättringar avseende hela ArcGIS Online.

Map Viewer

Med uppdateringen i april 2021 gick nya Map Viewer ur beta och introducerade många nya funktioner och förmågor. Administratörer och ni som användare bör använda den nya Map Viewer som er primära kartvisare. Det är bra att veta att båda versionerna är tillgängliga men att vissa arbetsflöden (t.ex. analys) kräver Map Viewer Classic. För att förstå vilken man bör använda kan du ta del av det här inlägget. Både Map Viewer och Map Viewer Classic kan öppnas via appstartaren. Med den här uppdateringen har Map Viewer förbättrats med nya funktioner såsom förbättrade effekter och att man nu kan skapa diagram.

Effekter i Map Viewer

Med effekterna i Map Viewer kan du förstärka dina kartor med hjälp av kreativa visualiseringar. Du kan till exempel tillämpa en ”bloom” (lyser upp) effekt för att lyfta eller markera vissa funktioner eller etiketter på en karta. Effekter kan tillämpas på baskartor och operativa lager.

Effekterna är enkla att applicera. Klicka på knappen ”effekter” i verktygsfältet ”inställningar” och slå på önskad effekt. Kartan som visas nedan tillämpar en enda skuggaeffekt på ett lager som är utformat med belopp.

När du använder flera effekter kan du experimentera med ordningen för att förstå hur effekter kumulativt tillämpas. Du kan också kombinera effekter med en blandning av olika lägen och olika stilalternativ för att finjustera utseendet på kartan.

Diagram i Map Viewer

Diagramfunktionen är nu ur beta. Du kan lägga till stapeldiagram, histogram, spridningsdiagram och linjediagram till din karta för att upptäcka mönster, trender och relationer. Linjediagram har nyligen lagts till och låter dig visualisera förändringar över ett område, såsom över tid eller avstånd. För mer information om diagramfunktioner läs här.

Visningsordning för funktioner

Du kan konfigurera ordningen på funktionerna i ritade lager genom att ställa in funktionens visningsordning, som finns i lageregenskaperna i ”inställningar”.

Du kan till exempel sortera lager efter datum för att se till att de senaste funktionerna ritas ovanpå de äldre. Du kan även sortera på proportionella symbolkartor där mindre funktioner vanligtvis återges ovanpå stora för att maximera synligheten för överlappande funktioner i vyn. För mer information om nya Map Viewer läs här.

Scene Viewer

Använd Scene Viewer i ArcGIS Online för att skapa, visa och utforska 3D-scener. Med den här versionen har följande nya funktioner lagts till. Du kan nu använda WGS 1984 -lager till lokala scener vilket ger mer flexibilitet vid visning av data. Genom att lägga till WGS 1984 -lager till lokala scener kan användare para scenlager med Web Mercator-baskartor och höjder. Användare kan också klippa ut dessa scener för bättre prestanda och navigering under ytan.

Scene Viewer har utökat sitt stöd för olika typer av lager genom att du kan lägga till WFS -lager i dina scener. Som standard använder ”Scener” nu WebGL2 för att återge 3D-grafik, vilket lägger grunden för framtida prestanda- och visualiseringsförbättringar.

ArcGIS Instant Apps

ArcGIS Instant Apps är nästa generation av konfigurerbara appar som låter dig bygga appar snabbt och enkelt med hjälp av verktyget ”snabbinställning”, eller så kan du växla till fullständigt konfigurationsläge för att välja ytterligare verktyg och inställningar. Nytt i den här uppdateringen är att ”Basic” är en ny ”Instant App -mall” som innehåller standardverktygen såsom navigering, bokmärken och mer för att visa dina kartor och scener.

Sidofältet är en ny Instant App-mall som innehåller verktyg för att låta användare interagera med och uppdatera data. Redigeringsverktyg gör det möjligt för tittarna att uppdatera och lägga till funktioner, medan filter möjliggör utforskningsfokus på specifika data.

Lyfta upp viktigt innehåll

Du kan nu markera viktigt innehåll så din grupp kan ta det av genom att peka på ett utvalt innehåll på fliken Översikt på gruppsidan, klicka sedan på ”Kurera utvalt innehåll” (curate feature content).

När innehållet har lagts till kan det ordnas om genom att ta tag i objektkortet och sedan dra och släppa det till en ny position.

”Utvalt” innehåll visas på fliken ”Översikt” och allt innehåll kan ses genom att klicka på ”Visa allt gruppinnehåll” längst ner på sidan eller genom att öppna fliken Innehåll.

Samarbete

Med hjälp av ”samarbete” kan du bredda åtkomsten till ditt GIS-innehåll med andra organisationer. Från den här releasen av ArcGIS Online kan organisationer även välja att avbryta sitt samarbete. Att avbryta ett samarbete begränsar nya medlemmar från att läggas till i samarbetsgrupper samtidigt som befintliga medlemmar och objekt kan finnas kvar. Administratörer från endera organisationen kan när som helst återuppta ett avbrutet samarbete.

Konto och administration

Rapport

Med ”rapporter” får du ett effektivt administrativt verktyg som hjälper dig att hålla koll på vad som händer inom din organisation. Du kan generera aktivitets-, kredit-, medlems- och artikelrapporter som kan sparas och exporteras till CSV. Med den senaste releasen kan administratörer schemalägga rapporter så att de körs automatiskt. Detta förenklar arbetet med att skapa rapporter regelbundet. Rapporter kan schemaläggas för att köras dagligen, veckovis eller månadsvis.

Galleri för baskartor

Vi rekommenderar att administratörer uppdaterar sitt galleri med baskartor för att ta bort rasterbaskartor (dock inte bilder, höjd och polarkartor) som har kommit in i ordinarie support (mature support). Administratörer kommer att få en påminnelse om att uppdatera kartorna om äldre baskartorna används.

Klicka på ”Uppdatera baskartgalleri” för att växla till Esris vektorbaskartor. Om du har ett anpassat galleri med baskartor bör du granska alla dina grundkartor och eliminera dem i ordinarie support. Kartor och appar som använder baskartor i moget stöd kommer att fortsätta att fungera med de äldre baskartorna, men du bör uppdatera dem som fortfarande används när det är möjligt. Vektorbaserade kartor finns i över tjugo kartstilar, med stöd för fler än trettio språk och uppdateras med några veckors mellanrum.

Startsidan

Eftersom den nya ArcGIS Online-startsidan är komplett, kommer äldre startsidor automatiskt att uppgraderas till den nya startsidan i början av nästa år om du inte begär en förlängning. Om du började använda startsidan före juni 2020 måste du byta från den gamla till den nya startsidan. Om startsidan skapades efter den 30 juni 2020 behöver du inte övergå till den nya.