Den nya generationens ArcGIS-produkt för att bygga appar ger dig ett ramverk som tillåter stora friheter. Bygg webbappar och webbsidor och kombinera med kartor nästan utan begränsningar. Här lyfter vi fram några egna favoriter i ArcGIS Experience Builder.

På ett sätt kan man säga att ArcGIS Experience Builder är en app för att bygga webbapplikationer och webbsidor utan att behöva koda (om du inte vill). Samtidigt du kan skapa till synes avancerade appar för webben där du integrerar andra GIS-appar, som en story map eller dashboard, annan data och inte minst kartor i både 2D och 3D, i ArcGIS Experience Builder.

Inspireras gärna av några appar som är samlade i det här galleriet.

Favoriter i ArcGIS Experience Builder väljs av användare

Jag tog ett snack med en kollega och GIS-expert för att få höra vilka favoritfunktioner en faktisk användare av produkten har. Erik Lassyms är strategisk rådgivare på Esri Sverige och har byggt ett antal appar i ArcGIS Experience Builder, en har han till exempel presenterat i den här filmen.

Men nu till Eriks favoriter:

  1. Integration med ArcGIS Survey123. ”Min favoritapp att integrera i ArcGIS Experience Builder är formulär skapade i ArcGIS Survey123. Survey-formulären är användbara för en mängd olika datainsamling och integreras enkelt via en widget i ArcGIS Experience Builder.”
  2. Anpassa layouten för olika skärmstorlekar. ”När du skapar din webbapp, webbsida eller vad vi nu kallar, det i Experience-gränssnittet, kan du enkelt anpassa layouten av innehållet med data, karta, formulär och annat så att det ser bra ut på både små och stora skärmar. På så vis har du alla möjligheter att ge slutanvändaren en riktigt bra upplevelse av appen och att appen levererar det du vill att den ska göra.”
  3. Börja från en blank sida. ”Det är absolut bra att kunna starta från en mall men ibland är det mer önskvärt att börja från en helt blank sida och det kan du göra i ArcGIS Experience Builder.”

Fler möjligheter med ArcGIS Experience Builder

ArcGIS Experience Builder är fortfarande relativt ny. Den lanserades våren 2020 och mycket funktionalitet tillkommer med varje ny release. Du som vill veta mer får fler detaljer i denna roadmap.

Om du är haj på utveckling kan du dessutom nyttja en version för utvecklare för att få ännu fler möjligheter att göra som du vill. ArcGIS Experience Builder är byggd på Javascript API 4.x och är därmed väl rustad för finnas med långt in i framtiden.

Men i sitt standardutförande behöver du alltså inte koda alls.