Årets sista uppdatering är här och bjuder, som vanligt, på en stor mängd nya och förbättrade funktioner. Jag har valt ut fem favoriter i ArcGIS Pro 2.9 som jag vill lyfta lite extra, och som jag tror gör ditt arbete lite lättare.

Vissa uppdateringar är större och mer synliga, vissa är lite mindre men bidrar till att hela arbetsflödet blir enklare. Det kan såklart skilja sig stort mellan olika användare vilka nya funktioner som är användbara men jag hoppas och tror att du kommer ha nytta av några av dessa i alla fall.

Fem utvalda favoriter i ArcGIS Pro 2.9

1. Animerade symboler belyser viktiga punkter

Nu introduceras två nya stilar av färdiga symboler i ArcGIS Pro: animerade och animerade i 3D. Lägg till exempelvis vädersymboler med regn som regnar, varningstrianglar som pulserar eller pilar som rör sig för att betona en viss punkt eller plats i kartan.

Animerade symboler kan exporteras i kartor som kan hantera animering till en mängd olika videoformat till exempel avi, mp4 eller gif.

Animerade symboler nyhet i ArcGIS Pro 2.9

Så här fint kan ser se ut på en karta som har stöd för de animerade stilarna, här exporterad som en gif.

2. Dynamiska kluster ge bättre översikt

När du har väldigt många punkter på en karta är det svårt att få en översikt av informationen. Då kan du välja verktyget för dynamisk klustring. Slå ihop punkter enbart utifrån geografin eller kombinera med statistiska beräkningar på attributvärden. Klustringen anpassar sig automatiskt baserat på inzoomningen i kartan.

Punkter på en ArcGIS-karta

En massa punkter men det är svårt att få översikt.

Klustrade punkter på en ArcGIS-karta

Nu har punkterna klustrats samman.

Klustringsverktyget i ArcGIS Pro

Du hitter klustringsverktyget under fliken Aggregation.

3. Pdf till tiff möjliggör rasterkartor och analyser

I och med den här versionen av ArcGIS Pro har du nu tillgång till verktyget pdf till tiff där du kan omvandla geotaggade pdf-kartor till raster i tiff-format. Det gör det enklare att digitalisera kartan och ger dig även möjlighet att utföra vissa geografiska rasteranalyser. Det här är särskilt användbart för dig som jobbar med äldre kartor som behöver digitaliseras och inte bara vara en digital pdf-kopia.

4. Standardiserade teckenförklaringar snabbar på

När du jobbar med din karta i layoutläge i ArcGIS Pro har du tidigare behövt designa din teckenförklaring från grunden. Nu kan du välja mellan ett antal färdiga mallar, vilket snabbar på arbetet. Du kan också skapa en egen teckenförklaring och spara den som en egen stil som du sen kan återanvända.

Mallar till teckenförklaring i ArcGIS Pro 2.9

Välj mellan färdiga teckenförklaringar, eller spara en egen stil.

5. Förhandsgranska attributtabellen, välj rätt direkt

Nu är det möjligt att förhandsgranska innehållet i dina attributtabeller direkt från katalogvyn i ArcGIS Pro för att kontrollera att tabellen innehåller de attribut du behöver. Dra sedan in rätt direkt. Du slipper alltså momentet med att först behöva dra in tabellen i kartan, undersöka dess värden och eventuellt ta bort igen om det var fel tabell.

Fler uppdateringar i ArcGIS Pro 2.9

Vill du veta mer om vad som är nytt? Då kommer några användbara länkar här:

Eller se mer i den här 8-minuters fullspäckade filmen: