Det finns så mycket du kan göra med kartor i ArcGIS. Under 2021 års upplaga av ArcGIS Användardagar visade min kollega Madelene Sonesson fler tips på smarta saker du kan göra för att förbättra kartan och pimpa dess utseende och syfte, när du jobbar i ArcGIS Pro eller kartvisaren i ArcGIS Online.

Det finns nästan ingenting du inte kan göra mer kartor i ArcGIS. Detsamma gäller faktiskt även för kartor som skapades innan datorns intåg.

Georeferera en kartbild som saknar geografisk referens

För dig som till exempel sitter och jobbar med gamla klassiska och helt statiska papperskartor, men som i alla fall blivit inskannade och sparade i exempelvis jpeg- eller pdf-format, visar hon hur du med enkla medel ger kartan en verklig geografisk plats.

Har du inte ännu bekantat dig med Imagery-verktyget georeferering går Madelene igenom hur du gör. Det du behöver tänka på att är att vara väldigt noggrann när du liksom nålar fast din icke geotaggade kartbild mot en korrekt geotaggad bakgrundskarta, som redan har rätt geografiska referenser.

Att kunna geotagga och digitalisera kartor på det här viset innebär att gamla kartarkiv som ju finns nästan överallt kan få nytt liv. Byter du koordinatsystem så hänger din digitaliserade kartbild med. Har du varit tillräckligt noggrann när du georefererat kartbilden kan du till och med göra geografiska analyser i den. Smart!

Georeferering av gammal karta i ArcGIS Pro

En klassisk gammal karta, inskannad och visserligen digital men med georefereringen i ArcGIS Pro kommer den få en verklig plats i världen och tillåta vissa geografiska analyser.

Förbättra kartans layout – gruppera upphovsmakare

Ett annat tips, som är besläktat med statiska kartor, rör hur du själv kan designa hur hänvisningar till upphovsmakare ser ut och var de är placerade vilket är relevant när du har kombinerat flera kartor i samma layout i ArcGIS Pro. Det blir helt enkelt snyggare att samla ihop alla ”credits” till samma ställe och använda samma typsnitt, till exempel.

Gruppera och ändra utseendet på credits på kartlayout i ArcGIS Pro

När du har kombinerat olika kartor i din layout får du också flera olika hänvisningar till upphovsmakare, placerade på olika ställen vilket lätt blir rörigt. Men du kan samla upp ihop dem och ge alla ett enhetligt utseende i ArcGIS Pro.

Använd lagereffekter för att enkelt ändra kartans karaktär

Det har hänt mycket i kartvisaren i kartvisaren, Map Viewer, i ArcGIS Online på sistone. Inte minst att en helt ny version sett dagens ljus.

En funktion som tillkommit på sistone är möjligheten att skapa lagereffekter (blend modes). Dessa gör det möjligt att låta underliggande lager lysa igenom på olika vis. Madelene nyttjar det här genom att skapa en mer vintrig karta utifrån den ljusgrå standardbakgrundskartan.

Blandningslägen i kartvisaren, Map Viewer, i ArcGIS Online

Det finns flera blandningseffekter att välja mellan. De släpper på olika sätt igenom delar av det underliggande lagret och gör att du kan skapa helt nya utseenden till din karta.

Flera tips för att pimpa och förbättra kartan i ArcGIS

Se mer och fler karttips i presentationen från ArcGIS Användardagar 2021, totalt drygt 13 minuter med spännande kartografiska tips: