Nu när vi närmar oss en av årets mest uppskattade högtider och i samband med det förhoppningsvis lite extra ledighet, vill vi lyfta upp de ämnen ni uppskattat allra mest att läsa om på bloggen. Ta en pepparkaka eller skumtomte och ta del av de ArcGIS-favoriter hösten 2021 som du kanske missat. Eller som du vill läsa igen.

Utgångspunkten är alltid att de bloggartiklar vi skriver ska vara intressanta och givande för dig som ArcGIS-användare. Sedan kan ämnena såklart variera kraftigt, med alltifrån guider för konfiguration i specifika appar, till generella tips om hur du arbetar smartare med GIS:et.

Så nu, utan vidare fördröjning, kommer här dina och andra användares ArcGIS-favoriter hösten 2021:

1. Generationsbyte från shapefil till geodatabas drar blickarna till sig

Det pågår inte bara ett ”hårt” teknikbyte från ArcMap till ArcGIS Pro. Lika aktuellt är att transformera från det äldre geodataformatet shapefil till att arbeta modernt med geoobjektklasser i geodatabaser. Varje gång vi skriver om detta skapar det höga läsarsiffror som står sig över tid. Här kan du läsa bloggartiklarna igen:

Glad man över att shapefilen kastas i papperskorg till förmån för geodatabas

Det finns flera goda skäl att låta shapefilen pensionera sig.

2. Tips på var öppna svenska data finns uppskattas

Det är inte helt lätt att hitta bra svenska öppna geodata. En kollega till mig komponerade därför ett blogginlägg som tipsar om var du kan leta för att få tag i just detta. Det har många av er gillat.

Svenskt öppna data att använda i ArcGIS

Många användare undrar var de kan hitta öppna data. Det här är en bra start.

3. Nyfikenhet kring att effektivisera datahantering med FME

Ett annat område som många av er läst om är FME, en produkt som hanterar och transformerar dina data smidigt och som med fördel kan integreras i ArcGIS för att effektivisera hela dataflöden. Hela tre bloggartiklar finns med i absoluta klicktoppen under hösten:

Datorer visar dataflöden med FME

Jobba smartare, inte mer, med FME. Det är en våra mest populära ArcGIS-favoriter hösten 2021.

4. Guide för piffigare popup-ruta med Arcade lockar

Det är glädjande att se att så många av er uppskattar den här guiden som visar att du inte behöver nöjda dig med den vanliga, okonfigurerade popup-rutan i ArcGIS som, ärligt talat, kan vara lite svårtydd.

Skapa snygg popupruta med Arcade i ArcGIS

Med enkla medel går det att piffa popup-rutan och förmedla informationen betydligt effektivare.

5. Värdefullt att nå ut med sitt budskap med ArcGIS-appar

Du är inte ensam om att vilja nå ut med ditt resultat, rapport, plan eller vilket budskap du än har, på ett lätt sätt. Inom ArcGIS finns flera applikationer som på olika sätt hjälper dig med detta (och vill du ha experthjälp från oss erbjuder vi till exempel en workshop). I det här blogginlägget lyfter vi upp tre av dem. En är den välkända ArcGIS StoryMaps. Kan du gissa vilka de andra två är?

Skapa snygga rapporter med ArcGIS-appar för visualisering

Med ArcGIS-appar för visualisering och kommunikation blir du lättare förstådd.

Det var topplistan för den här terminen. Jag hoppas du hittat flera spännande artiklar att läsa eller läsa om.

God jul och gott nytt GIS-år!

God jul önskar Esri Sverige