Snart får din organisation en ny startsida i ArcGIS Online. Den nya startsidan introducerades redan våren 2020 och är standard för nyare organisationer. Om du som varit med längre fortfarande använder den äldre startsidan så kommer den automatiskt att bytas ut till den nya i samband med den kommande våruppdateringen 2022 av ArcGIS Online.

ArcGIS utvecklas och förbättras ständigt. En del av det arbetet handlar om att förenkla och göra användandet mer intuitivt. Under 2020 introducerades till exempel därför en ny startsida till ArcGIS Online och den blev samtidigt standard för nya ArcGIS Online-organisationer.

Vanliga frågor och svar

Här nedan har jag samlat några vanliga frågor och svar om den nya startsidan i ArcGIS Online och vad som kan vara bra att tänka på.

1. Vilka berörs av den nya startsidan i ArcGIS Online?

Alla som skaffat ArcGIS Online från 30 juni och tidigare har den gamla versionen av startsidan, om ni inte aktivt bytt över själva. Administratörer och användare med behörighet att hantera startsidan är de som kan flytta från den gamla till den nya startsidan.

Alla som skaffat ArcGIS Online 1 juli 2020 eller senare har redan den nya startsidan. Ni berörs inte.

2. Vad behöver vi med en äldre startsida göra?

Först och främst behöver du känna till förändringen samt informera internt om du bedömer att behov finns. Annars är det egentligen bara att konfigurera startsidan och dra nytta av de nya egenskaperna som det moderna gränssnittet erbjuder, när uppdateringen av ArcGIS Online har slagit igenom.

Bra att veta är att ingen egen html eller css går att använda i den nya startsidan, detta för att kunna erbjuda den tillgänglighet, responsivitet och läsbarhet som är förväntat av webbsidor och gränssnitt idag.

3. Vilka är fördelarna med den nya startsidan?

De största fördelarna med den nya startsidan i ArcGIS Online är att du kan:

  • Göra sammanfattningar och välja ut innehåll och länkar att visa upp.
  • Anpassa startsidan enligt din organisations grafiska profil.
  • Få en startsida som även är anpassad för mobil.

Annorlunda uttryckt så blir en bra konfigurerad startsida enklare för användarna att nyttja och orientera sig på.

Konfigurera den nya startsidan i ArcGIS Online

Ta gärna del av min kollegas tips och inspiration för hur du kan konfigurera en riktigt bra och snygg startsida.

Mer läsning om den nya startsidan finns här: