Som GIS-administratör vet du att det finns en hel del att hålla koll på när det kommer till innehållet som skapas i organisationen. Ett bra sätt att få översikt är att dra nytta av våra egna appar och teknik i ArcGIS för att få koll på innehållet i GIS-portalen.

Jag utgår här ifrån en GIS-portal i ArcGIS Online men samma princip funkar självklart även för portaler i ArcGIS Enterprise. Du kan se en inspelad presentation här och drygt 6 minuter framåt.

Fördelar med att få översikt av användandet

ArcGIS Online tillhandahåller flera bra verktyg som hjälper dig som administratör att hantera innehållet i organisationen, till exempel: kreditbudgetering, kreditutnyttjandediagram och rapporter. Med hjälp av ArcGIS Notebooks och ArcGIS API for Python har jag byggt upp ett flöde som en gång om dagen automatiskt uppdaterar min vy i ArcGIS Dashboards och ger mig en bra samlad nulägesbild av användandet i organisationen.

De stora fördelarna med detta är att det blir enkelt att identifiera användare som använder många krediter, hitta objekt som inte ändrats på länge och därför kanske behöver städas bort, samt hålla koll på återstående krediter i organisationen.

Så får du koll på innehållet i GIS-portalen

Pythonkoden i min anteckningsbok i Notebooks hämtar relevant information från innehållet i organisationens portal och uppdaterar tre olika tabeller:

  • Items. Lagrar data över organisationens objekt såsom titel, senast ändrat datum och storlek.
  • FS. Lagrar information om organisationens geoobjekttjänster.
  • User. Lagrar information om organisationens användare.

Notebooks ser till att själva datainhämtningen sker samt uppdaterar min dashboard dagligen, eller för all del enligt ett annat intervall som jag ställer in.

Tabeller i Notebooks

Tre olika tabeller i Notebooks hjälper mig, via en dashboard, att få koll på innehållet i GIS-portalen.

Översiktsvy i tre delar

Rent visuellt presenteras mina data i tre olika delar i dashboarden: filter, lista och beskrivning.

  • Filtervyn. Filtrera på olika typer av objekt som webbkartor, geoobjekttjänster, diverse appar; vem som äger ett visst objekt; storlek på objekt; senast ändrat-datum och hur många gånger ett objekt visats till exempel.
  • Listvyn. Resultatet från filtreringen listas här.
  • Beskrivning. Här finns flera flikar. Översikten är den första. Den visar grundläggande information om antalet objekt i organisationen, hur mycket lagring som används, förbrukade krediter för lagring och användning samt diagram för kreditförbrukning per användare respektive senast ändrat-datum. Här kan administratören se och interagera med objekten och på så sätt utföra jobb utan att behöva lämna dashboarden.

Det här underlättar mycket för dig som ansvarar för driften av GIS:et i organisationen. Vill du se mer om detta kan du som sagt kika på min presentation: