Sommarsemestern knackar på dörren. Oavsett om det strax är dags för dig att ta ledigt en period eller om dina kollegor går först, brukar den här tiden innebära att tempot dras ner. Det är ett ypperligt tillfälle att läsa in på några av våra mest populära ämnen på ArcGIS-bloggen under våren 2022.

Jag har gått igenom statistik och plockat fram de blogginlägg och ämnen som uppskattats av flest av er. En del har du kanske läst redan, andra får du chansen att läsa igen. Några är förhoppningsvis värda att läsa om.

Mycket nöje!

Mest populära ämnen på ArcGIS-bloggen våren 2022

1. Shapefilens varande och icke varande

Shapefilen har funnits med länge. För länge? Ja, vi tycker det. Under våren skrev vi om sju nackdelar med shapefilen, en artikel som rekordmånga har läst. Även tidigare bloggartiklar på temat är populär läsning: Geodatabasen bättre än shapefilen, Geodatabas är shapefilens efterträdare samt Det finns något bättre än en shapefil.

Kvinna visar tummen ner för shapefilen

Shapefilen har gjort mycket gott men har hunnit bli 30 år gammal och är mer än redo att lämna över till ersättaren: geodatabasen.

2. Geografisk analys i ArcGIS Pro

ArcGIS Pro är efterträdaren till ArcMap som gör det möjligt att nyttja ArcGIS-plattformen till fullo. Under våren har våra artiklar om nästa steg inom avancerad geografisk analys tagits emot väl, till exempel den här kursen om att spetsa dina analyskunskaper i ArcGIS Pro och om vad du kan göra mer när du kan räkna på än mer avancerade analyser.

kurs om geografisk analys i ArcGIS Pro

Geografisk analys kan besvara många komplexa frågor. Med utbildning och tillägg till ArcGIS Pro kan du räkna fram ännu mer exakta svar och lösa till synes omöjliga problem.

3. Inventera effektivare i fält

Datainsamling i fält är ständigt aktuellt, under våren mer än annars under året. En artikel flera av er gillat handlar om två av våra mest populära fältappar och hur du gör för att konfigurera dem inför en fältinsamling. Guiden om att skapa en karta i ArcGIS Online för fältarbetet har också uppskattats.

Inventera med ArcGIS-appar

Digitala fältappar som ArcGIS Field Maps och ArcGIS Survey123 hjälper till att garantera en kvalitetssäkrad datainsamling som dessutom genomförs snabbare.

4. Släng pdf:erna och bli av med rapporteringssoppan

Såklart kan vissa pdf:er vara värda att behålla men på det stora hela finns effektivare sätt att dela information mellan varandra, vilket är precis vad vi lyfter fram här. Och i den här filmen samtalar två av mina kollegor både bredare och djupare om fördelarna med att låta pdf:erna ge plats för ett mer digitaliserat samarbete, med ArcGIS-portalen som nav.

Illustration om att kassera pdf - dela data via ArcGIS istället

En pdf är visserligen ett digitalt format men i allt väsentligt enbart en digital statisk version av ett vanligt pappersdokument.

5. Karta och data som ingår i ArcGIS

Slutligen så har det också varit omtyckt av er att få en bättre koll på vilka kartor och data som redan ingår i ArcGIS, och vad man kan tänka på när data kanske ändå behöver köpas in eller kompletteras på andra sätt. Läs mer i följande bloggartiklar: Kartor som ingår, Data som ingår samt Att tänka på vid datainköp.

Kartor i ArcGIS

Fler kartor och mer data än du tror ingår redan i ArcGIS. Kika först där innan du ger dig ut på en potentiellt dyr datainköpsresa.

Missa inget – prenumerera på nyhetsbrevet

Jag hoppas du hittat en del intressant läsning som stöttar dig i ditt arbete kring GIS.

Om du inte redan prenumererar på ArcGIS nyhetsbrev kan jag varmt rekommendera att du gör det. ArcGIS nyhetsbrev skickas ut en gång i månaden, med undantag för sommaruppehåll i juli, och ger en samlad uppdatering av alla de senaste artiklarna samt tips om event, aktuella kurser, uppsnappat från annat håll och mer.

Skön GIS-sommar!