Under sommaren kom ArcGIS Pro 3.0, en produktuppdatering av det lite större slaget. Här sammanfattar vi några av höjdpunkterna men ger även tips på vad du bör tänka på innan du installerar uppdateringen eftersom den till viss del inte är bakåtkompatibel.

ArcGIS Pro 3.0 är sedan juni 2022 tillgänglig för installation med en hel drös nya förmågor samt förbättringar som ökar prestanda och produktivitet.

Innan du går över till ArcGIS Pro 3.0

Innan jag presenterar mina favoriter vill jag påminna om att ArcGIS Pro 3.0 är en så kallad ”breaking change” där det viktigaste att lägga märke till är att vissa filtyper inte är bakåtkompatibla med äldre versioner av ArcGIS Pro. Säkerställ därför en smidig migrering genom att först läsa igenom migreringsguiden i dokumentationen eller sammanfattningen i detta blogginlägg.

Utvalda höjdpunkter i ArcGIS Pro 3.0

Så till mina favoriter bland alla förbättringar i denna nya version:

1. Använd kartor i rapporter

Rapporter är en formaterad, flersidig representation av dina data. En rapport innehåller vanligtvis tabeller med attribut och summerande statistik. En rapport kan till exempel lista alla brunnar i ett avloppsnät eller sammanfatta försäljningssiffrorna för en butikskedja. Nu kan du även lägga till kartor i rapporter. Kartor som du lägger till i rapportens sidhuvud eller sidfot är statiska medan kartor i övriga delar av rapporten blir dynamiska.

Infoga karta i rapport i ArcGIS Pro 3.0

Karta kan läggs till rapporter från och med ArcGIS Pro 3.0.

2. Spara exportinställningar för karta och layout

Du kan spara exportinställningar för kartor och layouter i ArcGIS Pro. Exportinställningarna sparar alla inställningar för en viss exporttyp. När du exporterar en karta eller layout kan du välja en standardinställning eller en anpassad inställning som du skapat. Detta möjliggör en snabbare och mer konsekvent exportupplevelse.

Spara exportinställningar

Spara inställningarna för dina favoritexporteringar så går arbetet snabbare.

3. Simulera defekt färgseende

ArcGIS Pro har ett nytt verktyg (Color Vision Deficiency Simulator) som kan simulera hur en karta, layout eller rapport ser ut med följande färgsinnesdefekter: protanopia (en typ av rödblindhet), deuteranopia (en typ av grönblindhet) och tritanopia (en typ av blåblindhet). Verktyget omvandlar innehållet i vyn så att det ser ut som det skulle göra för en person med defekt färgseende. Verktyget är tillgängligt under fliken Visa för kartor, layouter och rapporter.

Karta justerad för färgseende

Kartan till vänster är ett klipp ur Naturvårdsverkets marktäckekarta. Till höger simuleras hur kartan upplevs av en person med deuteranopia (grönblindhet).

Ytterligare välkomna förbättringar i ArcGIS Pro 3.0

Jag vill också lyfta fram två mindre förändringar som jag tror många av er gläds av:

  • Det är nu möjligt att se när en geoobjektsklass eller tabell i en geodatabas senast ändrades samt hur stor den är.
    Geodatabas
  • Geobearbetningsverktyg som beaktar urval i indata visar nu ett meddelande som anger hur många poster som kommer att bearbetas om ett urval är aktiverat.
    Valda objekt

Du kan läsa mer om dessa och andra nyheter i dokumentationen.

Hårdvarurekommendationen har uppdaterats

Slutligen vill jag påminna om att eftersom ArcGIS Pro är ett så kraftfullt verktyg ställs också lika kraftfulla krav på hårdvaran, det vill säga din dator. Hårdvarurekommendationerna har uppdaterats i och med att ArcGIS Pro 3.0 gavs ut så funderar du på att köpa ny dator kom ihåg att kolla vad som rekommenderas här.

Nyttiga länkar med information om ArcGIS Pro 3.0 hittar du här: