Ett lättillgängligt sätt att dela karta och geografiska data på, internt såväl som externt, är via webbapplikationer: ett slags GIS-vänliga webbsidor som du skapar i ArcGIS. Som alltid är det dock bra med lite eftertanke innan du kastar dig in i det kreativa arbetet. Så vad är värt att tänka på innan du bygger en sådan app i ArcGIS?
ArcGIS har en handfull appbyggare, med vilka du enkelt skapar (eller konfigurerar) appar utan att behöva röra någon kod.
Grejen med de applikationer du skapar i appbyggarna är att du kan dela dina kartor och data på ett enkelt sätt till andra, internt och externt.
Att bygga en webbapplikation är något många av oss som jobbar med GIS någon gång möter. Här delar jag med mig av mina erfarenheter och bästa tips på vad som är värt att tänka på innan du konfigurerar en app i ArcGIS.
Formulera grunderna för en app i ArcGIS – att tänka på
Många användare jag möter tror det räcker att till exempel definiera att webbapplikationen ska ”visa en karta”. Problemet är att alla webbappar i ArcGIS kan visa en karta och användaren har således inte blivit klokare i hur de ska botanisera bland appbyggarna för att hitta den som passar bäst.
1. Syftet ramar in behovet
Första steget är att definiera syftet: vilket övergripande behov är det webbappen ska stötta? Här skapar du ramarna för appen men du kan fortfarande vara relativt svepande, till exempel ”visualisera nuläget inom affärsområde X för mellanchefer”.
2. Konkretisera syftet
I nästa steg behöver du bli mer konkret och det blir du genom att reda ut hur webbappen är tänkt att användas:
- Ja, du vill visa en karta, men hur ska den kartan presenteras så att den understödjer dina data eller ditt ämne?
- Behöver kartans innehåll kompletteras med text eller bild för att budskapet ska nå fram?
- Behöver appbesökarna kunna interagera i kartan? Filtrera data? Behöver de kunna redigera data i kartan?
- Ska något genereras ur appen, som rapporter, analyser eller pdf:er?
- Behöver du kunna visualisera tid, 3D, bilddata eller bilagor? Används data i datainsamlingsprocesser? Ska dessa redigeras?
- Här är det också viktigt att tänka på hur du vill kunna visa datat rent visuellt genom symbolsättningen, och det leder till frågor om fälttyper: är det strängdata eller numeriska data som ska visualiseras?
Exakt vilka frågor du behöver ställa varierar från gång till gång men det är viktigt att du ställer så många relevanta frågor som möjligt eftersom de olika appbyggarna i ArcGIS stöttar upp olika användningsområden olika bra.
3. Vilka är användarna?
Nu är det dags att identifiera besökarna, de som kommer interagera med webbappen:
- Ska appen konsumeras internt av besökare från din arbetsgrupp, eller bygger du den för att den ska konsumeras publikt?
- Är det ”expertanvändare” som har större krav på funktionalitet eller är det sällanbesökare som kräver ett enklare och mer intuitivt gränssnitt?
- I vilka enheter upplever besökarna din app? Stor datorskärm eller liten skärm på mobilen?
Även här finns sannolikt fler frågor att ställa och besvara, baserat på din målgrupp.
4. Tekniska förutsättningar och krav
Säkerställ att du har tillgång till den teknik, funktionalitet och design som tillgodoser syfte men även att webbappen följer gällande lagar, regler och övriga organisatoriska riktlinjer. Frågor att ställa är till exempel:
- Ska applikationen integreras mot andra system eller appar? Vilken version av ArcGIS Enterprise har din organisation, om ni kör med egen implementation? Hur påverkar det tillgången av appar och andra ramverk såsom Javascript 4.x?
- Begränsar dina data funktionaliteten i appen? Tänk tillbaka till ditt syfte och inventera dina data för att kunna ta ett informerat beslut.
- Behöver appens utseende följa en grafisk profil? Oavsett vilken appbyggare du väljer går detta att lösa men på lite olika sätt och inom olika tidsaspekter.
Välj en appbyggare utifrån specifikationen
Nu när du har stakat ut kraven på webbappen och du vet vilken kompetens som finns tillgänglig är det dags att välja en appbyggare, vilka det alltså finns flera av i ArcGIS. Exakt vilka dessa är går jag inte in på nu men ladda gärna ner vår snabbguide här (eller nedan), eller besök webbsidan där vi presenterar appbyggarna mer; appbyggare för att bygga webbappar men även en appbyggare för att konfigurera appar för mobil (nativeappar).
Med koll på syfte och övriga förutsättningar har du nu en bra grund för att välja lämplig appbyggare för din webbapp och sätta igång med själva konfigurationen. Lycka till!