Med ArcGIS Insights kan du göra avancerade analyser enkelt, med eller utan geografiska data. Här bjuder jag på några av mina favoriter i ArcGIS Insights, och hoppas samtidigt att det inspirerar dig att utforska både det och annat i applikationen.

Några av de funktioner jag uppskattar mest med ArcGIS Insights har funnits med sedan den kom för ett antal år sedan. Visualisera dina data på kartor och komplettera med grafer och tabeller i samma vy. Tack vare sitt visuella, interaktiva och intuitiva användargränssnitt är ArcGIS Insights lätt och rolig att använda.

Det här är mina favoriter i ArcGIS Insights just nu:

1. ArcGIS Insights stöder ett brett urval av datakällor

ArcGIS Insights måste vara den av Esris webbappar som har stöd för flest datakällor. Förutom geoobjekttjänster i portalen kan du läsa in data direkt från Excel- och CSV-filer samt shapefiler, geoobjektdatabaser och GeoJSON-filer.

Dessutom kan du från ArcGIS Insights Enterprise och ArcGIS Insights Desktop koppla upp dig direkt mot datakällor som Google BigQuery, Microsoft SQL Server, Oracle, PostgreSQL, SAP HANA, och Snowflake databaser (kom ihåg att ArcGIS Insights Desktop alltid ingår i din ArcGIS Insights-licens).

Ytterligare stöds direktkopplingar till Microsoft OneDrive och SharePoint.

Det här betyder att analyser aldrig är långt borta, oberoende av om dina data finns i en databas, en Excel-fil eller en shapefil. Bara läs in data och köra i gång, konverteringar eller dylikt behövs inte.

Läs mer om vilka data som stöds.

2. Skapa snygga rapporter

Möjligheterna att skräddarsy utseendet på din ArcGIS Insights-sida har utökats mycket under åren som ArcGIS Insights har funnits och numera går det att göra bländande snygga men samtidigt informativa rapporter.

Ett av mina favoritexempel är en analys och visualisering av olika fågelarters migrationer över Nordamerika. Analysen gjordes helt och hållet i ArcGIS Insights. Resultaten har sedan införlivats i denna story map.

ArcGIS Insights presenterar statistik över fågelmigration

I denna story map kallad Where do they go? kan du på ett visuellt och pedagogiskt sätt lära dig mer om hur fågelmigrationen ser ut i Nordamerika.

Ett annat snyggt exempel som bygger enbart på ArcGIS Insights är denna analys av vattenflödet i ett flodområde. Se hur färger, fonter och interaktiva diagram skapar en snygg helhet.

3.   Visualisera flöden och förflyttningar

Inom ArcGIS-familjen är ArcGIS Insights unikt på så sätt att ett objekt kan ha flera geometrier. Traditionellt har vi lager med punkter, linjer eller polygoner som inte går att blanda i ett och samma lager.

Men i ArcGIS Insights kan vi knyta flera geometrier till ett och samma objekt.

Det här är användbart till exempel när man jobbar med pendlingsdata eller andra typer av förflyttningar. Har vi en tabell som anger ursprung och destination (origin-destination matrix) kan vi knyta både en startpunkt och slutpunkt till varje rad. Genom ArcGIS Insights länkdiagram och länkkartor kan vi sedan visualisera flödena som linjer. Dessa linjer kan ange en riktning och symbolsättas baserat på valfritt attribut.

Exempel: Pendling till Gävle

I bilden nedan granskar jag pendlingen till Gävle i ett specifikt tidsintervall och har angett att tjockleken skall motsvara antalet pendlare. Jag ser direkt att antalet pendlare från Sandviken vida överstiger antalet från någon annan kommun, även om Älvkarleby är en god tvåa.

Pendlingsdata för Gävle visualiserad som länkdiagram i ArcGIS Insights

Pendlingsdata för Gävle.

I övre högra hörnet har jag klistrat in en bild från datapanelen i ArcGIS Insights. Genom att jag har aktiverat plats två gånger, genom att förena baserat på både ursprungs- och destinationskommunen mot ett lager med kommunpolygoner, har jag skapat två shapefält för min tabell (markerat med röda pilar). Detta gör det möjligt att skapa länkkartor och länkdiagram i ArcGIS Insights.

4. Referenstabell uppskattad nyhet

Jag gillar nya funktioner och teknisk utveckling överlag. ArcGIS Insights uppdateras och utökas med nya användbara funktioner regelbundet, vanligtvis tre gånger per år. Här spelar användarna och deras önskemål och idéer en stor roll. Bidra gärna du med.

En nyhet jag gillar är möjligheten att skapa referenstabeller som kom tidigare i år. Sammanfattningstabellen som funnits med från början sammanfattar alltid data. Det är väldigt användbart men ibland är det mera ändamålsenligt att se data som det är, utan sammanfattning. Här kommer referenstabellkortet in. Välj själv vilka fält som skall ingå i tabellen, som att frysa kolumner, radbrytning av text, justering av text, med mera.

Extra användbart har jag funnit att de grafiska funktionaliteterna är, där man kan skapa kolumn- och linjediagram samt använda regelbaserad formatering.

Här är en film med fem tips för att arbeta med referenstabeller som beskriver mer.

Referenstabell i ArcGIS Insights

Referenstabell i ArcGIS Insights formaterad med villkorlig formatering och grafik som framhäver storleken på numeriska värden.