Julen och mellandagarna står inför dörren och med det ett lugnare tempo eller extra ledighet för många. Det är ett perfekt tillfälle att läsa ikapp kring de mest intressanta ArcGIS-bloggarna på sistone. Häng med när vi gör ett återbesök till sju ArcGIS-favoriter hösten 2022.

Det hinner hända mycket inom ArcGIS på ett halvår, utvecklingen står aldrig still. De ämnen inom ArcGIS som flest uppskattat under hösten 2022 har jag nu samlat ihop i det här blogginlägget. Jag hoppas du hittar tillbaka till gamla favoriter, såväl som får inspiration och pepp att testa något nytt.

ArcGIS-favoriter hösten 2022

1. ArcGIS Pro 3.0 gör entré

ArcGIS Pro 3.0 är en uppdatering av det större slaget och det märktes på flera sätt, inte bara på att ämnet varit ett av höstens mest uppskattade utan också på att versionen kräver lite mer medveten uppgradering än vanligt. Har du missat bloggartikeln kan du läsa den här.

Nytt i ArcGIS Pro 3.0

ArcGIS Pro 3.0 är den största uppgraderingen på flera år.

2. Skapa ArcGIS-karta direkt i Microsoft Excel

En uppskattad nyhet under hösten var den om att det numer med enklaste möjliga medel går att skapa en karta direkt i Microsoft Excel. Bara aktivera ett tillägg och sedan är du igång, till och med utan ett ArcGIS-konto – men självklart bjuds du med ett konto på betydligt fler alternativ.

Bild visar kvinna och man samt karta i Excel med stöd av ArcGIS

Med ArcGIS for Excel kan du låta även kollegor utan djupare GIS-kunskap skapa kartor av sina Exceldata. Så du får mer tid till annat.

3. Snabbguide över appar för att bygga ArcGIS-appar

Under hösten har vi lyft värdet med att hellre än att utveckla från grunden dra nytta av de konfigurerbara så kallade appbyggarna i ArcGIS. Kortfattat så sparar det tid och pengar samtidigt som resultatet blir bättre. Snabbguiden var extra populär på det här temat.

Dessutom var det många som gillade att få de snarlika begreppen webbapp, mobilapp, desktopapp och konfigurerbar app utredda.

Snabbguide över ArcGIS appbyggare

Snabbguiden ger dig översikt över ArcGIS olika appbyggare. 

4. Förvaltande Cityworks ger översikt med stöd av ArcGIS

En karta ger, som du vet, en grym översikt och helhetsbild av ett nuläge. Cityworks har fattat detta och därför byggt sitt asset management-system helt ovanpå ArcGIS. Supersmart, och det verkar fler än vi tycka. Läs här vad Cityworks kartbaserade ärendehanteringssystem kan bidra med.

Bild visar Cityworks asset management system användningsområden

Få den unika översikt bara en karta kan tillföra och förvalta smartare – med Cityworks.

5. Så skiljer sig ArcGIS Experience Builder och ArcGIS Web AppBuilder åt

ArcGIS Experience Builder och ArcGIS Web AppBuilder är två webbappar som för många kan vara svåra att skilja åt, de tycks på många sätt så lika. Därför ville vi reda ut vilka skillnaderna är och hur skillnaderna avgör när du ska välja den ena eller andra.

ArcGIS Experience Builder och ArcGIS Web AppBuilder på bild

ArcGIS Experience Builder och ArcGIS Web AppBuilder må vara lika med vissa avgörande skillnader finns, inte minst att den förra är byggd på äldre teknik medan den senare har framtiden för sig.

6. ArcGIS Online-kurs för nybörjare

ArcGIS Online är GIS:et du har tillgång till direkt i molnet. Ingen installation behövs, bara ett ArcGIS-konto och internet. Men hur kommer du igång? Det får du lära dig med den här e-kursen.

Illustration om e-kurs i ArcGIS Online basics

Även ett mer ”lättvikts-GIS” som ArcGIS Online kan ses som ibland har en viss inlärningskurva. Den här e-kursen planar ut kurvan.

7. Samarbeta tvärs organisationer med ArcGIS

Alla organisationer som behöver dela data och samarbeta med externa verksamheter har nytta av att känna till att GIS-portaler i ArcGIS går att länka samman. Utvalda data flödar mellan berörda parter och effektiviserar hela samarbetet. Så här funkar det.

Collaborations i ArcGIS underlättar samarbetet

Rent tekniskt finns idag inga hinder att arbeta som ett enda tajt team, även om ni sitter i helt olika organisationer.

Ta del av det senaste – prenumerera på ArcGIS nyhetsbrev

Med de sju mest populära ämnena hoppas jag att hittar läsning som inspirerar dig att utveckla ditt arbete i ArcGIS ett steg till.

Om du inte redan prenumererar på ArcGIS nyhetsbrev kan jag varmt rekommendera att du gör det. Nyhetsbrevet skickas ut en gång i månaden, med undantag för sommaruppehåll i juli, och ger en samlad uppdatering av alla de senaste artiklarna samt tips om event, aktuella kurser, uppsnappat från annat håll och mer.

God jul & gott nytt år!

Juldekoration