Som alltid är nyheterna många med en ny appversion och den här gången är inget undantag. För att hjälpa dig till godbitarna har vi valt ut en handfull favoriter. Vad sägs till exempel om en nyhet om lagerfilter i ArcGIS Field Maps – framröstad av användarna själva? Fler sätt att anpassa popuprutan? Bättre koll på positioner inomhus? Smartare definiering av geofences?
Det var i november förra året som den senaste större uppdateringen av ArcGIS Field Maps lanserades, vår kanske populäraste mobilapp för att ta med sig GIS:et när och fjärran. Inspektera, spåra, samla in och uppdatera data, och synka direkt till kollegorna på kontoret eller var de än befinner sig.
Några av mina favoriter kan ni läsa mer om nedan.
Men först: Du vet väl att du kan lämna in förbättringsförslag och andra idéer rörande ArcGIS-apparna på Esri Community? De förslag som får flest röster har också stor sannolikhet att förverkligas, så in och gör din röst hörd.
1. Lagerfilter låter användaren se mest intressanta objekt
En av de mest efterfrågade förbättringarna på Esri Community stavas för ArcGIS Field Maps ”lagerfiltrering” – och jag förstår varför.
Lagerfiltrering möjliggör för mobilanvändaren att filtrera objekt i kartan baserat på attributvärden, det vill säga gör det enklare för användaren att se enbart de objekt som är av intresse. Med lagerfiltrering blir det också möjligt att addera fler lager i kartan utan att den blir för svårmanövrerad för användarna.
Med lagerfilter i ArcGIS Field Maps gör du livet lättare för kollegan som använder appen i mobilen.
2. Utökat stöd för popup-objekt
När de mobila användarna använder ArcGIS Field Maps-appen för att se information om objekten i kartan så använder de popuprutan som du konfigurerar i Map Viewer.
Med den senaste releasen har ArcGIS Field Maps stöd för samtliga popup-komponenter från Map Viewer vilket gör det möjligt att inkludera till exempel textelement och diagram genererade från både Arcadeuttryck som HTML-kod. Med HTML-kod kan du till exempel skapa en tabell som visar attributen precis som du vill, du är inte begränsad till grundläggande standard. Med Arcade kan du arbeta med logik, beräkningar och öka dynamiken i hur dina data återges, och hämta in attribut från andra lager i kartan vilket inte är möjligt annars. Du kan även frångå standardinställningarna och själv bestämma hur relaterade objekt ska visas.
Med andra ord: du får friare händer att utforma popuprutans utseende och vilka data som flödar in där, så att informationen kan presenteras på ett mer lättillgängligt sätt.
Dessutom kan du numer inkludera diagram, vilket är perfekt när du vill kunna visa hur objektet förhåller sig till datasetet eller om du vill visualisera hur attribut relaterar till varandra. Om du till exempel ska inventera naturvärdesobjekt vill du antagligen känna till relaterade marktäckestyper där inventeringen ska ske. Då är det smidigare att kunna visa det direkt i kartan istället för att kanske länka till en dashboard.
Så här kan det se ut när du dragit nytta de nya möjligheterna för popuprutor i ArcGIS Field Maps.
3. Förbättringar för positionering inomhus
Det är ingen nyhet att det finns stöd för inomhuspositionering (Indoor Positioning System, IPS) i ArcGIS Field Maps. Det som däremot är nytt är två saker:
- Du kan nu redigera inomhusobjekt direkt i appen, inte bara visa som tidigare.
- Mer exakt inomhuspositionering. Mobilanvändare får nu mer detaljerad information kopplad till sin aktuella position inomhus och kan enklare navigera rätt i fastigheten. Det här är såklart framför allt relevant i större byggnadskomplex med flera våningsplan och huskroppar.
Nu kan du eller kollegan ute på språng redigera objekt direkt i inomhuskartan i ArcGIS Field Maps.
4. Filtrera fram geofences i samma lager
Geofences, geostaket, är definierade områden i kartan som antingen triggar en notifikation eller startar en platsspårning när den mobila enheten förs in i eller ut ifrån området.
I och med den senaste releasen kan du kontrollera vilka objekt, vanligen polygoner, i ett lager som ska användas som geofences med stöd av ett enkelt filter. Tidigare kunde du vara tvungen att först separera objekten ifrån ett lager för att den definierade ytan skulle få den utbredning som önskades.
Säg till exempel att du vill uppmärksamma parkförvaltare när de går in i områden med en särskild riskklassning. De här riskområdena är en del av parkytan och ingår alltså i samma lager. Tidigare behövde du bryta ur dessa områden och plocka in i ett eget lager, som sedan användes för att skapa upp dina geofences. Nu filtrerar du i utvalt lager istället.
Här ser du exempel på hur du konfigurerar geofences, geostaket, i ArcGIS Field Maps.
Lästips:
