Att konfigurera en webbapp i ArcGIS är enkelt och ofta en rolig uppgift. Just därför kan det vara lätt att gena lite förbi det där som inte känns lika kul. Men om du inser att genväg ofta snarare innebär senväg kommer du få ett bättre resultat i slutändan, som även du är nöjd med. Här sammanfattar jag några vanliga misstag att undvika när du bygger webbappar och ger förslag på hur du rättar till det som ändå blivit tokigt.

Ett piffigt sätt att låta kollegor, chefer, intressenter och andra komma åt kartor, resultat, analyser, rapporter och så vidare är via webbaserade applikationer, vilka du enkelt konfigurerar själv i någon av ArcGIS appbyggare. När dessa webbappar funkar som de ska når informationen ut på ett bra sätt till de som behöver den. Men när appen inte verkar användas som tänkt? Vad kan ha hänt då?

Det enkla svaret är att om appen inte används som tänkt är den inte tillräckligt väl anpassad efter användaren och hur det är tänkt att hen ska använda appen.

Misstag att undvika när du bygger webbappar

Det här är några vanliga användarupplevelser som du vill undvika, vad de kan bero på – och hur du kan göra för att rätta till dem:

1. Kan inte ta till sig informationen som finns i appen, förstår inte hur kartan ska läsas eller hur informationen ska användas

 • Kan bero på: Felaktig eller dåligt anpassad information i appen.
 • Tänk på: Om användaren inte förstår det du skriver eller visualiserar behöver du skaffa bättre koll på användarens förkunskaper. Använder du ett för komplicerat språk, begrepp eller förkortningar som användare inte förstår? Inkluderar du information som egentligen inte är relevant? Det riskerar att störa ut det som är viktigt. Sortera bort all information och data som inte är absolut nödvändig. Användaren vill läsa, göra, förstå direkt – hjälp hen med det.
 • Tips: Att tänka på innan du börjar konfigurera appen

2. Svårt att förstå hur man ska navigera och klicka i appen

 • Kan bero på: otydliga knappar och reglage. Olämpliga färgval, dåligt val av typsnitt, oklart vilka menyer eller länkar som hör ihop med vad.
 • Fundera på: Är knappar och reglage tydliga att hitta och hur de ska användas? Vissa målgrupper har inga problem att läsa text med små bokstäver, andra behöver betydligt större teckenstorlek. Färger har starka signalvärden, dra nytta av rådande ”färgregler” som att grönt = bra, rött = dåligt. Men tänk också på den med dåligt färgseende. Komplettera till exempel en grön knapp med beskrivande ord.
 • Tips: Lär dig mer om att använda färg, typsnitt med mera för att designa bättre appar, till exempel via:

3. Svårt att använda appen på mobilen eftersom knappar, reglage och annat klumpar ihop sig eller blir för små

4. Appen känns spretig

 • Kan bero på: Du har försökt göra, berätta eller visualisera för mycket i samma app.
 • Gör istället: Gå tillbaka till syftet med appen sortera bort allt som inte stärker det. Gå igenom det du vet om användaren och komplettera med mer information om du behöver, anpassa sedan appen därefter. Gör hellre flera mindre men fokuserade appar för varje behov och målgrupp än en stor.

5. Appen hackar och går långsamt

 • Kan bero på: Du har länkat in för stora mängder data som behöver flöda. Appen är helt enkelt för tekniktung. Alternativt kanske du har använt lite för mycket Arcade.
 • Gör istället: Gå tillbaka till dina data och se hur du kan minska ner på dataseten. Behövs verkligen alla data? Kanske ska du hellre göra en mobilapp som användaren kan ladda ner och använda offline? Om du känner på dig att det handlar om Arcade: gå in och städa bort överflödiga uttryck.
 • Tips: e-kurserna Lär dig grunderna för att bygga appar i ArcGIS AppStudio samt Skapa appar med ArcGIS AppStudio.

Användarbehovet i fokus för att bygga webbappar

Som du ser handlar lösningen är i princip alltid att ta reda på mer om det verkliga användarbehovet och fokusera på att stötta det så mycket det bara går. Det är också en bra idé att testa appen emot någon eller flera ut målgruppen innan lansering så att du så tidigt som möjligt kan göra nödvändiga förändringar.

Beroende på typ av app kan det vara en bra idé att löpande finjustera den över tid, i takt med att du lär dig mer om hur den används.

Jag hoppas att dessa misstag att undvika när du bygger webbappar har varit till hjälp!