Behöver du ett snabbt och smidigt sätt att dela din webbkarta med andra, inom eller utanför organisationen? Då finns en särskild app för att bygga appar som hjälper dig med det. Häng med när jag ger en grundläggande introduktion till ArcGIS Instant Apps.

Ett smidigt sätt att dela dina kartor med andra är att dela dem via olika webbappar. En webbapp får en egen URL vilket gör att användaren bara behöver klicka på länken för att komma till din karta. Du kan skapa precis så avancerade webbappar du vill med stöd av olika appbyggare – appar för att bygga appar – i ArcGIS.

När du bara behöver ett riktigt enkelt och snabbt sätt att dela din karta är det till ArcGIS Instant Apps du ska vända dig.

1. Hitta till ArcGIS Instant Apps

Du hittar till ArcGIS Instant Apps på lite olika sätt, till exempel via menyn i din GIS-portal eller från Map Viewer. Går du via Map Viewer behöver du gå via nya versionen av Map Viewer, inte Map Viewer Classic. Sitter du i ArcGIS Online är den nya kartvisaren redan förvald men går du via portalen i ArcGIS Enterprise kan du behöva välja nya Map Viewer aktivt, beroende på vilken version av ArcGIS Enterprise din organisation har installerad.

Som vanligt behöver du ha en webbkarta förberedd som du vill utgå ifrån.

Öppna ArcGIS Instant Apps via ArcGIS Online

Öppna upp ArcGIS Instant Apps via till exempel menyn i GIS-portalen.

Öppna ArcGIS Instant Apps via Map Viewer

Du kan även välja att öppna den aktuella webbkartan i Map Viewer först och därifrån öppna ArcGIS Instant Apps. Då har du redan rätt karta kopplad till den Instant Apps-app du vill konfigurera.

2. Välj en mall i ArcGIS Instant Apps

Nu är det dags att välja mellan någon av de färdiga mallarna som finns i ArcGIS Instant Apps. De datalager du har i din karta påverkar vilka mallar du kan välja. Om du är osäker kan du svara på de frågor du får till vänster (se bild nedan), då hjälper ArcGIS dig att filtrera bland lämpliga mallar.

Beroende på om du sitter i ett engelskspråkigt eller svenskt gränssnitt kan du även klicka på knappen Sample eller Sampla för att få en förhandstitt på hur en färdig app kan se ut med den specifika mallen.

I skrivande stund finns sexton mallar i ArcGIS Instant Apps. Dessa kan bli både fler och färre över tid, utifrån på vilka behov och andra idéer användare från hela världen rapporterar in.

Olika mallar i ArcGIS Instant Apps

Välj mellan olika mallar i ArcGIS Instant Apps. Frågorna till vänster hjälper dig att filtrera lämpliga mallar om du behöver.

3. Dags att konfigurera appen i ArcGIS Instant Apps

När du har gjort ditt val av mall kommer du in i själva konfigureringsläget. Här kan du fortsätta ta hjälp av de nya frågorna som appen ställer, eller klicka bort och köra vidare på egen hand.

Vilka konfigureringsinställningar du kan göra varierar nu beroende på den mall du valt. Du kan också välja att konfigurera enligt ett så kallat expressläge – det ger färre val men en färdig app ännu snabbare. Alternativ väljer du att dra nytta av alla potentiella konfigurationsmöjligheter (vilket alltså ändå är begränsade, allt för att du snabbt ska kunna ha en app på plats).

Konfigurera appen ArcGIS Instant Apps med mallen Innegållsföreckning

Så här ser det ut när du kommer in i konfigureringsläget i mallen Interaktiv teckenförklaring.

4. Publicera och dela den färdiga appen

Beroende på val av mall, dina data och ditt mål med appen är det snart dags att publicera din webbapp skapad i ArcGIS Instant Apps. Du väljer som vanligt om du vill dela appen till utvalda personer och grupper i din organisation, till hela organisationen eller till hela världen. Den senare är lämplig om du till exempel vill bädda in appen på organisationens officiella webbsida.

Ett annat exempel på vad du kan göra med ArcGIS Instant Apps hittar du här, där min kollega Madelene Sonesson istället valt mallen Nearby för att användaren enkelt ska kunna hitta närliggande badplatser.

Filtrering i appen ArcGIS Instant Apps

Så här ser det ut när en användare besöker min karta publicerad med mallen Interaktiv teckenförklaring, som gör att hen kan filtrera på olika innehåll i kartan, i det här fallet på platser i Sverige kategoriserade under kulturhistoria.

Filtrering i appen ArcGIS Instant Apps i mobilen

Och så här ser samma karta ut när användaren besöker den via mobilen. Det är lite trängre om plats (till vänster), men användaren kan välja att minimera innehållsförteckningen när filtreringen är gjord och zooma in i kartan för att se bättre (till höger). Vid klick på de olika punkterna får användaren fram ytterligare information (visas inte här).

ArcGIS appbyggare täcker dina behov

Nyfiken på mer? Spana gärna in när Jesper Strand presenterar appen under ArcGIS Användardagar 2022:

ArcGIS Instant Apps är dessutom bara en av en handfull appbyggare i ArcGIS. Om ArcGIS Instant Apps inte möter användarbehoven kommer du nästan garanterat hitta en appbyggare bland dessa som kan leverera den funktionalitet du behöver.