Visst är det bekvämt att slå på datorn och jobba med ArcGIS som du alltid har gjort. Att ha de där shapefilerna som du är så van vid nära till hands. Vare sig du sitter i ArcMap eller ArcGIS Pro. Men det innebär också att du begränsar dig själv, för det finns sätt att underlätta för dig själv om du dristar dig till att i större utsträckning välja bort shapefilen, ser bortanför dina lokala data och öppnar upp för de nya möjligheterna som ArcGIS erbjuder.

Det finns sammanhang där det räcker att jobba lokalt på datorn, till exempel med den alltjämt populära shapefilen i antingen ArcGIS Pro eller ArcMap (som vi vet att en del behöver sitta med en tid till av olika skäl).

Visst kan du fortsätta på samma bana. Men kan det bli ännu bättre? Ja, tveklöst!

Så fort du behöver samarbeta med andra uppstår behov av smidigare sätt att dela och samverka kring data. För om du tänker efter: nog är det en hel del skickande av datafiler, letande efter borttappade delar av shapefilen, osäkerheter kring senaste filversionerna – eller ens var de finns? – och diverse återkommande administrativa uppgifter som du definitivt helst hade sluppit?

Samtidigt som du ju faktiskt har andra saker att fixa med.

Hitta rätt data lätt

Tänk dig istället en vardag där dåliga data aldrig hittar in i systemet överhuvudtaget. Där du lätt både hittar dina data och känner dig säker på att de är uppdaterade. Och där du glömt när du senast sparade ner och skickade iväg fil efter fil efter fil.

Förutom att du vinner ett lugn blir hela verksamheten blir mindre sårbar när såväl du som dina kollegor har koll på och tillgång till korrekta data. Samarbeten underlättas som en självklar följd av detta, även gentemot externa parter.

Nog låter det lite lockande i alla fall?

Två alternativ emot ett modernare arbete med ArcGIS

Så vad krävs för att påbörja färden? Fokusera på ett steg i taget, det är en process att ta till sig ett modernt sätt att jobba med ArcGIS. Ett av de viktigaste stegen tar du redan när du börjar leka med tanken att förändra hur du jobbar idag.

Alternativ 1: Lek med tanken att välja bort shapefilen

Vi skapade shapefilen för mer än 30 år sedan och det är inte konstigt att det har hunnit bli en del begränsningar med geodataformatet under den tiden. Idag rekommenderar vi istället, i de allra flesta fall, att du lagrar dina data som geoobjektklasser (feature classes) i en geodatabas.

Exakt vad som gör den här datalagringsmetoden till ett lämpligare val än shapefilen går vi in mer på här.

Se också gärna hur enkelt du konverterar en shapefil till geoobjektklass.

Läs mer: Det finns något bättre än en shapefil | Geodatabasen är efterträdaren till Esris shapefil

Alternativ 2: Lär känna ArcGIS Pro

För dig som sitter med ArcMap (utan att längre behöva det) är ett bra steg att mer målmedvetet bekanta dig med ArcGIS Pro och få en inblick i hur det ser ut, för som du vet så är ArcMap på väg bort helt.

Gränssnittet i ArcGIS Pro är uppbyggt på ett annat sätt än i ArcMap och går mer i linje med hur till exempel Microsoft Word och Excel ser ut idag. Så om du utgår ifrån Word och Excels grundstruktur när du öppnar ArcGIS Pro, snarare än vad du är van vid ifrån ArcMap, så känns det inte lika främmande.

Se gärna den här introfilmen till ArcGIS Pro.

Läs mer: Börja resan till ArcGIS Pro | Vanliga missuppfattningar om ArcGIS Pro, del 1

Fråga oss om råd

Känner du att du skulle vilja bolla med någon om detta som är mer insatt? Vi pratar gärna med dig och ger dig råd; hör av dig till oss så bjuder vi på en kostnadsfri timme. Läs mer här eller fyll i en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.