Det var något av en chock att inse vilka möjligheter som finns med kartor och ArcGIS men det hindrade inte trädgårdsmästaren Elin Leeb att lära sig det hon behövde för att få Skansen att dra bättre nytta av sitt GIS och digitala kartor. Idag har Elin adderat titeln kartadministratör till visitkortet och fört Skansen ett stadigt kliv framåt emot att förenkla arbetet i verksamheten med stöd av kartor.

– Det kändes onödigt att ha en karta och lägga in information om ingen använde den, om ingen tittade. Jag ville få fler att använda kartan, förklarar hon till mig.

Såg tidigt potential i karta för Skansen

Elin Leeb är trädgårdsmästaren på Skansen som numer kombinerar växter med att vara anläggningens GIS-expert, eller kartadministratör som titeln säger och som hon känner sig mer bekväm med. Elin såg tidigt en potential med att använda digitala kartor i Skansens verksamhet och när hon för ett par år sedan fick förfrågan om hon ville ta över ansvaret tackade hon ja utan att tveka.

Skansen hade då länge haft en digital karta – med betoning på en karta – i ArcMap där alla lager och information samsades och som alltså väldigt få använde sig av.

Gick utbildning i ArcGIS Pro

När Elin tackade ja till uppdraget kunde hon i princip bara lägga in objekt i befintliga lager, i ArcMap.

– Därför började jag med att gå en tredagarskurs i ArcGIS Pro. Jag hade aldrig sett programmet förut så det var svårt i början. Jag insåg också att det var en hel del jag inte hade koll på, att GIS:et kan användas till så enormt mycket. Det kändes så stort. Ska jag kunna allt det här? tänkte jag.

Elin bestämde sig för att ta ett steg i taget, något hon återkommer till flera gånger under intervjun: att man inte behöver kunna allt på en gång utan att det är helt okej att fokusera på den närliggande uppgiften och slutföra den, bit för bit. Då kommer saker falla på plats ändå.

Elin Leeb på Skansen är trädgårdsmästaren som utvecklar användningen av ArcGIS i verksamheten

Elin Leeb trivs med att kombinera arbetsdagen med att jobba med ArcGIS och kartor inomhus med jobb utomhus i sin profession som trädgårdsmästare. 

Numer är alla Skansens kartor lätta att komma åt

Efter kursen bytte Skansen över från ArcMap till ArcGIS Pro och introducerade också ArcGIS Online. Den senare innebär att kartor och dess information kan göras tillgänglig för fler via vilken dator, mobil eller surfplatta som helst, oavsett var en användare befinner sig.

– Förut var ArcMap installerat på en specifik dator och man var tvungen att gå till just den och sätta sig. Nu med ArcGIS Online är det enklare. Andra börjar förstå vad man kan använda kartan till, de går in och testar, lyfter på lager och kommer på egna grejer. Det är kul, och bara roligt om fler gör det.

Idag har Skansen kartor för flera verksamheter och behov där Parkkartan är den största. En karta för driftavdelningen som visar bland annat ledningar och markbeläggning är också i den större skalan.

Ytterligare exempel på kartor är en för djurhäng med alla djur och en för olika gårdar och miljöer. Helt enkelt kartor utifrån verksamhetsområden och behov där relevanta avdelningar kan samla och inhämta information.

Parkkartan på Skansen sedd i Map Viewer i ArcGIS Online

Skansen har kommit en god väg med att digitalisera hela parkmiljön och har idag flera kartor för olika verksamhetsområden. Parkkartan som syns här är den mest omfattande. 

Vill låta fler skapa och dela karta själv

I Elins uppdrag ingår att hjälpa alla andra med att få fram kartor. Än så länge är det många som kommer till henne för att få en karta utskriven på papper men det vill Elin ändra på.

Det blir smidigare om man kan göra en egen digital karta och dela den med dem man vill ska se den. Det sparar tid också; om man är utomhus behöver man bara titta i mobilen för att få rätt information.

ArcGIS Field Maps en omtyckt app

Elin exemplifierar med hur kollegorna inom markanläggning gillar att kunna se direkt i ArcGIS Field Maps om det finns en ledning någonstans, utan att behöva leta reda på någon annan ansvarig eller ett dokument inne på kontoret.

– Även de som kanske inte är lika intresserade av ny teknik gillar detta, säger Elin.

Skansen är alltså på god väg emot en mer digitaliserad och effektiv drift, inte minst tack var Elins nyfikenhet och insiktsfulla syn på kartan.

Fri rådgivningstimme för dig som också vill nyttja GIS:et mer

Sitter din organisation i en liknande sits? Vill du ha hjälp att lämna ArcMap till förmån för ArcGIS Pro? Hör av dig till oss så bjuder vi på en kostnadsfri timme. Läs mer här eller fyll i en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.