Nyligen snubblade jag över en kort demo som visar hur du skapar etikettklasser från symbolsättningen. Att jobba med etiketter är grundläggande för alla som skapar kartor men vi är ju alla nybörjare någon gång så därför tror jag det här kan vara ett intressant tips för dig som precis börjat din karriär inom ArcGIS Pro.

Fördelen med att skapa etikettklasser från symbolsättningen är att du slipper skapa upp och definiera vilka objekt som faller inom vilken kategori manuellt, vilket alltså istället hämtas upp från symbolsättningsinställningarna. Bäst effekt av detta får du när du redan har unika värden som är indelade i olika kategorier.

Demo visar hur du skapar etikettklasser från symbolsättning

I den här demon ser du hur etiketterna anpassas utifrån flygplatsers storlek. Ett kanske vanligare användningsområde i Sverige skulle kunna vara att etikettera vägar, där små vägar får etiketter som endast syns inom ett givet skalintervall så att kartan inte blir för plottrig i ett utzoomat läge.

Ett annat exempel kan handla om att ge vissa områden med en mindre mängd av ett visst innehåll en mindre etikett och ett område med en större mängd en större etikett. Till exempel att stora städer såsom Stockholm, Malmö, Göteborg får stora etiketter medan små städer såsom Trosa, Grums och Åstorp får små etiketter. Och allt däremellan såklart.

Sammanfattningsvis går demon igenom följande:

  • Hur det ser ut när du skapar etiketter på det vanligaste sättet, utifrån Namn-fältet.
  • Att du, när du istället väljer att skapa etiketter utifrån symbolsättningen, kan välja alternativet Color för att låta etiketterna ha samma färg som respektive symbol den associeras till.
  • Hur du skapar olika storlek för de olika etiketterna.

Se demon här. (Har du problem att öppna länken? Testa att öppna den i ett så kallat inkognito-fönster i din webbläsare.)

Ett Arcade-tips rörande etiketter i ArcGIS Pro

Om du är nyfiken på andra sätt att jobba med etiketter kan jag även tipsa om den här bloggartikeln där Arcade, ArcGIS egna förenklade skriptspråk, används för att smidigt skapa ordning på etiketterna i kartan.