Vad innebär det att jobba smartare med GIS? Att jobba mer modernt? Det finns såklart olika sätt att se på det. Den vinkel vi kikar på här utgår ifrån en GIS-användare som främst jobbar lokalt på sin dator, troligen ofta med shapefiler i ArcGIS Pro eller ArcMap och trivs rätt bra med det.

Det är mänskligt att nöja sig med det man är van vid. Och att jobba med trotjänaren shapefilen är vi många som har gjort, och vi har gjort det under lång tid.

Ibland är det fullt berättigat att jobba lokalt, så fortsätt för all del med det i sådana lägen. Men många jobbar vidare som förut för att man inte känner till något annat, och det är till alla er jag riktar mig här. För jag är övertygad om att du allra helst, så snart du får veta vad det innebär, också vill jobba smartare med GIS:et.

Flaskhals en av utmaningarna med att jobba lokalt

Några vanligt återkommande problem med att jobba lokalt, eller filbaserat som det ofta också kallas, vare sig det sker i ArcMap eller i ArcGIS Pro, är följande:

  • Det blir svårt att hålla ordning på data; vilken dataversion är den aktuella? Var finns rätt data? Arbetet blir ineffektivt och dataosäkerheten leder till ökad sårbarhet.
  • Hög sannolikhet till dubbletter. När datafiler skickas mellan personer är det snart svårt att veta vilken som är den korrekta och du behöver gå tillbaka till dina datakällor och kanske skicka iväg ännu en datafil.
  • Du riskerar att bli en flaskhals när kollegor eller samarbetspartners alltid behöver gå via dig för att få rätt data. Om datastrukturen dessutom är stökig… Tja, du får lägga mycket tid bara på att leta.
  • Samarbeten och projekt släpar efter, helt enkelt eftersom involverade personer inte har smidig tillgång till de underlag de behöver.

Fördelar med att jobba smartare med GIS

Det moderna, smartare sättet att jobba med ArcGIS samlar istället alla verksamhetsdata på en gemensam plats. Härifrån kan du bygga upp en struktur för datahanteringen på flera olika sätt, till exempel: vad som krävs av data innan de ens släpps in, hur du vill använda automatiseringar för att bibehålla ordning i data, vilka som ska ha tillgång till dessa data och vad de får göra.

Genom att skifta fokus från det lokala och invanda till att istället nyttja dagens möjligheter med ArcGIS blir det lättare:

  • Att hitta rätt data.
  • Att dela data (du behöver många gånger inte vara involverad alls).
  • För andra att ytterligare förädla data.

Se fram emot en mer spännande vardag

Och dessutom: Dubbletter kan du sluta bekymra dig över, dataosäkerheten vänds till säkerhet och samarbeten flyter smidigare. Är du en fortfarande en flaskhals beror det inte längre på att du behöver skicka ännu en datafil utan för att dina kollegor är nyfikna på vilka fler sätt GIS:et kan stötta i deras vardag.

Du behöver med andra ord inte vara orolig över att du kommer sitta och rulla tummarna när du drar nytta av förmågorna som låter dig jobba smartare med GIS. Däremot kan du se fram emot en betydligt mer spännande GIS-vardag än en där du skickar ännu en shapefil eller pdf-karta.

Vi hjälper dig att gå till ArcGIS Pro

Har du fortfarande kvar att byta över till ArcGIS Pro? Hoppa då på vårt erbjudande om en kostnadsfri rådgivningstimme där vi hjälper dig vidare. Läs mer här eller fyll i en intresseanmälan direkt i formuläret nedan.