ArcGIS Online låter dig förstå världen omkring dig genom att använda interaktiva kartor för att koppla samman människor, platser och data. Du får smarta, datadrivna och intuitiva verktyg. ArcGIS Online ger dig möjligheten att skapa kartor och appar för att dela dina insikter. Du kan använda ArcGIS Online som en komplett, molnbaserad lösning eller för att komplettera funktionerna i ArcGIS Pro och ArcGIS Enterprise.

Uppdateringen från februari 2023 inkluderar nya funktioner för hela ArcGIS Online men framförallt snyggare och snabbare funktionalitet i Map Viewer där analysfunktionaliteten börjat ta form.

Map Viewer

Administratörer och medlemmar som har behov av analysfunktioner kan nu överväga att konfigurera Map Viewer som sin primära kartvisare för att dra fördel av de nya funktionerna.

Nya analysfunktioner

Map Viewer inkluderar nu analysfunktioner som låter dig kvantifiera mönster och förstå samband i dina data. De flesta funktions- och rasteranalysverktyg du har använt i Map Viewer Classic, plus några nya, är nu tillgängliga i Map Viewer med en förbättrad användarupplevelse.

Klicka på ”Analys” i verktygsfältet ”Inställningar” för att visa analysfönstret där du kan bläddra bland alla verktyg eller se tidigare analyshistorik. Analyshistorik visar vilka verktyg som har körts, deras resultat, vilka parametrar som används och eventuella fel eller varningar. Verktygen är organiserade efter funktion och kan sökas efter namn eller nyckelord. Håll muspekaren över ett verktyg för att få mer information.

Map Viewer

När du sparar ditt arbete, sparas även analysverktygets historik, så att andra kan se detaljer och öppna parametrarna när du delar kartan. Detta ger andra en möjlighet att använda den analys som du har gjort och modifiera och utöka den för eget bruk.

I den här versionen kommer ArcGIS Image-användare att se 24 rasteranalysverktyg som lagts till i Map Viewer tillsammans med ytterligare visningsalternativ. För mer information, se Vad är nytt i ArcGIS Image for ArcGIS Online (februari 2023).

Map Viewer 2

Innan du använder ett verktyg kan du uppskatta kreditanvändningen baserat på de parametrar du anger.

För att se en jämförelselista över verktyg mellan Map Viewer och Map Viewer Classic, se ”verktygsjämförelse”. För mer information om funktions- och rasteranalys, se utföra och introducera analys i Map Viewer.

Nytt medialager

Ett nytt medialager finns nu tillgängligt från verktygsfältet ”Innehåll” i panelen ”Lägg till” eller ”Lager”.

Map Viewer 3

Genom att lägga till ett medialager kan du välja en .jpg- eller .png-bildfil som kommer att läggas till i din karta. Använd verktygen för att placera och rotera bilden för att placera den på önskad plats. Placeringsalternativ inkluderar en ”sida vid sida vy” som visar bildankarpunkter som kan flyttas.

Effekter kan appliceras på medialager, och när placeringen har sparats kan du öppna medialageregenskaperna och uppdatera placeringen och flytta om bilden.

Ladda upp bildsymboler

Du kan nu ladda upp .gif-, .jpg- och .png-bilder för att använda som symboler när du stylar ditt lager eller skapar en skiss i Map Viewer. Symboler behålls för återanvändning i andra lager eller skisslager tills webbläsarens cache rensas.

Gruppering i teckenförklaring

Nu kan du synliggöra grupptyper med unika symboler när du stylar ett geoobjektlager. Du skapar då grupper där du kan lägga till detaljer och organisera. Om din karta till exempel visar sjukvårdsinrättningar efter kategori såsom kirurgi och hemsjukvård  – kan du organisera dessa i grupper, som sjukhus och kliniker.

Så här gör du: Klicka på pilen bredvid en kategori för att skapa en ny grupp. Dra och släpp element in i (eller ut ur) grupper och för att ordna om dem.

Visa ordning för överlappande geoobjekt

Map Viewer erbjuder nu ett nytt sätt att styra ordningen av geoobjekt för överlappande funktioner i lager med Typer (unika symboler) eller dominerande kategoristil. När du manuellt ändrar ordningen på typerna i listan kan du nu visa överlappande funktioner baserat på denna ordning.

Visa ordning

Dela och samarbete i ArcGIS Online

Din organisations startsida och alla andra sidor har ett navigeringsfält högst upp med en serie flikar som du kan konfigurera. En av dessa är fliken ”Galleri”. Organisationsadministratörer kan konfigurera vad som visas i Inställningar > Galleri > Visa i galleri, se nedan.

Du kan också konfigurera vem som ser fliken Galleri i Inställningar > Allmänt > Navigationsfält > Hantera navigeringsfältlänkar:

Med den här uppdateringen introduceras en ny designad gallerisida som ger en snabb överblick över objektdetaljer i en sidopanel. Galleriet tillåter användare att filtrera efter objekttyp, status, kategorier och mer utan att behöva lämna galleriet.

Det kan vara bra att överväga vem som kommer att kunna se fliken Galleri i din organisation och konfigurera den på lämpligt sätt för den avsedda målgruppen. För mer information, se Navigationsfältet och Är detta rätt objekt?

Konto och administration

Organisations översiktssida har förbättrats med översiktsinformation om status av geoobjektsdata. Du kan med färgkodning se när ett abonnemang är nära att nå sin datalagringsgräns för geoobjekt (feature data storage). Ett nytt designat diagram för geodatalagring är också tillgängligt för organisationer med ”Premium Feature Data Store”.

Organisationsrapporter är ett sätt för administratörer att exportera viktig information om organisationskrediter, medlemmar, innehåll och aktiviteter. En ny typ av organisationsrapport finns tillgänglig i ArcGIS Online. Administratörer kan nu skapa rapporter om antal objektvisningar för att hjälpa dem att se förändringar av användandet till specifika objekt i organisationen. Den nya rapporten är tillgänglig från listan över rapporter, tillsammans med andra rapporter såsom för aktiviteter, krediter, medlemmar, artiklar och serviceanvändning.

Administratörer kan ladda ner vyerna och utvärdera användningen av ett objekt under en tidsperiod upp till ett år, samt förstå vilka dagar, veckor eller månader som användare tittar på och interagerar mest med innehållet. Mer information finns i Admin-rapporten.