Som nybörjare i ArcGIS har du säkert insett att det finns mer att upptäcka inom fler områden än du trodde från början. Ett sätt att inte gå vilse i möjligheterna är att beta av de olika områdena lite i taget, och varför inte börja med denna e-kurs inom kartering och visualisering i ArcGIS?

Du vet säkert att du kan skapa kartor i ArcGIS. Men har du koll på vilka olika slags kartor? Och vilka fler så kallade informationsprodukter, du kan producera? En inblick i möjligheterna kring kartering och visualisering är precis vad den här e-kursen på lite mer än en timme går igenom.

E-kurs visar kartering och visualisering på olika vis

Alla olika informationsprodukter i ArcGIS har sina unika egenskaper. Att känna till vilka är första steget emot att skapa en karta eller annan informationsprodukt som kommunicerar eller visualiserar det du eller användarna behöver.

Du får lära dig mer om följande:

  • Statisk karta. Kan också beskrivas som en vanlig karta. Kan skrivas ut på papper eller sparas digitalt, till exempel som jpeg-bild eller pdf.
  • Webbkarta. En digital interaktiv karta som kan delas över webben och öppnas i såväl dator som mobiltelefon och surfplatta.
  • Webbscen. Motsvarande en webbkarta men här i 3D.
  • Tidskarta. En karta med flera lager som representerar och visar olika tidpunkter.
  • Animation. Ett sätt dynamiskt visualisera spatiala data och redogöra för till exempel navigation eller förändringar över tid.
  • Graf. En grafisk representation av tabulär data.
  • Story map. Liknar på många sätt en vanlig webbsida. Är ett sätt att presentera karta, text, bild och annan media för att beskriva ett visst ämne. Läs mer.

Förkunskaper och tekniska krav

Vi rekommenderar att du har någon typ grundläggande förståelse om vad GIS är innan du går kursen. Du behöver även ha ArcGIS Pro installerad på datorn.

Efter avslutad kurs har du en bättre förståelse för vilka slags kartor och några olika slags informationsprodukter som är möjliga att skapa och arbeta med i ArcGIS.

Till e-kursen: Getting Started with Mapping and Visualization