Känner du att du ständigt behöver skicka mejl med länkar till kartor och kartappar, till kollegor som inte hittar dessa i ArcGIS? Trots att dessa är publicerade och finns tillgängliga bara vederbörande klickar sig fram i GIS-portalen? Då är det en god idé att lära känna Enterprise Sites och ArcGIS Hub.

Visserligen finns länkar till data, kartor och annat innehåll redan tillgängligt som en del av standardutförandet i GIS-portalen. Men med stöd av ArcGIS Enterprise Sites (för ArcGIS Enterprise) respektive ArcGIS Hub (för ArcGIS Online) går det att anpassa hur innehållet presenteras så att det blir betydligt enklare för användaren, inte minst sällananvändaren, att hitta rätt snabbare.

Vinsten för dig som GIS-administratör är att du på slipper skicka mejl efter mejl med länkar till kartor, appar och data som kollegor glömmer bort eller inte hittar. Och i det stora hela får organisationen ett större användande av GIS:et genom den ökade tillgängligheten av kartor, appar och data.

Vanliga frågor och svar om ArcGIS Enterprise Sites och ArcGIS Hub

1. Vad är ArcGIS Enterprise Sites och ArcGIS Hub?

ArcGIS Enterprise Sites respektive ArcGIS Hub kan ses som en funktionalitet eller produkt som ingår i ArcGIS-plattformen. Dessa gör det möjligt att bygga upp en alternativ, målgruppsanpassad ingång –  eller sajt – till organisationens GIS-innehåll så att användaren inte behöver leta runt i standardutförandet av GIS-portalen direkt (även om hen fortfarande kan om så önskas).

En sajt skapad med något av de båda alternativen som kan se ut som en vanlig webbsida. Skapa till exempel upp olika avsnitt för olika team, avdelningar eller projekt och lägg till relevanta undersidor.

För att ge sidan extra legitimitet och en känsla hos användaren att den faktiskt är en del av organisationen kan du med fördel applicera gällande grafiska profil. Widgets och drag-and-drop gör det enkelt för dig att bygga upp en Sites- eller Hub-sajt.

2. Vad skiljer ArcGIS Enterprise Sites och ArcGIS Hub åt?

På en övergripande nivå är det inte mycket som skiljer de båda alternativen åt. Den stora skillnaden är främst att ArcGIS Enterprise Sites kräver ArcGIS Enterprise medan ArcGIS Hub kräver ArcGIS Online.

ArcGIS Hub uppdateras dock betydligt oftare – cirka en gång i veckan – medan ArcGIS Enterprise Sites uppdateras i samband med den generella uppdateringen av ArcGIS Enterprise, det vill säga ett par gånger per år.

ArcGIS Hub finns även i två utföranden; Basic och Premium. Basic ingår i ArcGIS Online medan Premium kan köpas till. Den senare har framför allt en funktion som tillåter personer som inte har ett ArcGIS-konto i din organisation att ändå skapa ett sådant och bidra med innehåll till din hub-sajt på så vis.

3. När ska du välja ArcGIS Enterprise Sites respektive ArcGIS Hub?

Lite förenklat kan du välja mellan ArcGIS Enterprise Sites respektive ArcGIS Hub utifrån följande grundpremisser:

  • Behöver ni ha alla data inom egna brandväggar på egna servrar, alternativt kunna arbeta utanför det öppna internet, är det ArcGIS Enterprise Sites som gäller.
  • Välj ArcGIS Hub om ni vill ha tillgång till de senaste funktionerna, alternativt om de utökade funktionerna som premium-versionen erbjuder är viktiga.

Det går också bra att kombinera alternativen, så länge ArcGIS Enterprise och ArcGIS Online finns tillgängliga i organisationen.

Presentation av ArcGIS Enterprise Sites och ArcGIS

Se gärna den här inspelade sessionen som går igenom hur ArcGIS Enterprise Sites och ArcGIS Hub funkar. Och här hittar du exempel på sajter skapade med ArcGIS Hub.

Vill du har vår hjälp att komma igång? Fyll i intresseformuläret nedan så hör vi av oss.