Map Viewer är just nu inne i ett teknikskifte. I praktiken innebär det att sprillans nya funktioner och förmågor tillkommer på löpande band, parallellt med att vissa gamla godingar byggs om för att fungera även i den nya tekniska miljön. Här presenterar jag några av mina favoriter i senaste Map Viewer, vilka utgörs just av nyheter och ett par välkända favoriter.

Den version av appen som numer kallas Map Viewer Classic är på väg bort och det som helt enkelt kallas Map Viewer tar mer och mer plats. Den klassiska versionen är byggd på Javascript 3.x vilket är på god väg att bli en föråldrad teknik. Nyare Map Viewer har istället Javascript 4.x som bas och är därmed rustad att fungera en bra bit in i framtiden.

Som vanligt hittar du de senaste förmågorna i Map Viewer för ArcGIS Online. Har din organisation ArcGIS Enterprise kommer dessa senare, vanligen i samband med nästkommande release av Enterprise.

Nu när jag har klargjort bakgrunden är det dags att kika på några schyssta nyheter i den senaste versionen av kartvisaren.

1. Redigera relaterade objekt

En av de saker jag saknat mest sedan introduktionen av nya kartvisaren har varit möjligheten att direkt i webbläsaren kunna redigera relaterade objekt. Numer är den saknaden ett minne blott då det sedan i somras går alldeles utmärkt. Det enda du behöver göra är att lägga till relaterade objekt som en del av objektets smarta formulär och vips! så kan du via den vanliga redigeringsfunktionen i Map Viewer redigera det valda objektets relaterade objekt.

Redigera relaterade objekt en favorit i Map Viewer 2023

Ett relaterat objekt är ett sätt att koppla olika typer av information till ett geografiskt objekt, så att du slipper ha till exempel flera polygoner ovanpå varandra. I kartan ovan är en fastighet markerad vilken har tre objekt kopplade – relaterade – till sig. Det ena rör det tillstånd som behövdes för fastighetens upprättande, övriga två rör ägandeskapet, vilket i det här fallet utgörs av två olika ägare.

2. Visa bara ett lager i taget med enskild visning

Att kunna samla lager inom samma kategori i ett grupplager var en uppskattad ny funktion när den kom. Vad som ibland dock blev en mindre önskvärd effekt var hur det ibland påverkade användarupplevelsen:

Tänk dig att du skapar en karta och samlar ett tiotal myndighetsdataset under titeln Myndighetsdata samtidigt som kartkonsumenten bara vill titta endast på ett lager i taget. Hittills har slutanvändaren plikttroget fått tända och släcka varje enskilt sublager i gruppen vilket varit både tidsödande och tråkigt. Nu finns därför något som kallas ”exclusive visibility” vilket innebär att du kan konfigurera lagerlistan så att bara ett lager kan visas i taget. Slutanvändare behöver då endast markera det lager hon eller han vill se, resten släcks automatiskt.

Exkluderande visning en av favoriterna i Map Viewer 2023

Med enskild visning kan slutanvändaren bara se ett lager i taget, behovet att klicka i och klicka ur lager för lager försvinner helt.

3. Utforska flera dimensioner i kartan med multi-reglage

Multidimensionella lager kan innehålla flera lager av data som du ibland vill kunna utforska, utreda eller bara betona, antingen enskilt eller i relation till varandra.

Genom att konfigurera inställningarna för dessa lager kan du med det nya dimensionsreglaget visualisera en vald del av dina multidimensionella data i kartan – såsom tid, höjd, djup och tryck – i relation till varandra. Den valda delen definieras av variablerna och dimensionerna som specificerats i konfigurationsinställningarna. Undersök höjdens förändring över tid, eller temperaturens förändring i förhållande till höjden till exempel.

Utforska flera lager med multidimensionellt reglage i Map Viewer

Kartan ovan visar havsvattentemperatur-lagret från Hybrid Coordinate Ocean Model (HyCOM) tillgänglig i ArcGIS Living Atlas. Den visar temperatur på flera nivåer utöver temperaturen över tid.

4. Fler analysverktyg i Map Viewer

Jag vill avsluta den här bloggartikeln med ett konstaterande: de nästan oumbärliga analysverktygen ”Extract Data” och ”Choose Best Facilities” är äntligen på plats i nya kartvisaren och jag kan inte vara gladare för det. Om du tillhör dem som inte kunnat lämna Map Viewer Classic eftersom du behöver dessa verktyg – nu kan du göra bytet du också.