Är du sugen på att komma i gång med ArcGIS Hub eller ArcGIS Enterprise Sites? Kul! Då hoppas jag att mina utvalda tips är precis vad du behöver för att bygget av din sajt ska gå så smidigt som möjligt.

ArcGIS Hub (för ArcGIS Online) och ArcGIS Enterprise Sites (för ArcGIS Enterprise) är utmärkta val när du vill skapa sajter som på ett enkelt sätt gör innehållet i portalen lättillgängligt för olika målgrupper och användare.

För dig som står i startgroparna, alternativt vill ta del av några smarta tips som du kanske missat, är det bara att läsa vidare. Om du är osäker på vad som skiljer sig eller är lika mellan de båda alternativen rekommenderar jag att du först läser mitt tidigare blogginlägg.

Red ut grundförutsättningarna först

Innan du sätter i gång med att designa din sajt är det, precis som när du bygger andra appar i ArcGIS, viktigt att du reder ut:

  • Vilken målgrupp skapar du din sajt för? Varför?
  • Hur mycket tid och resurser har du för att löpande underhålla sajten? Ska den i huvudsak informera krävs vanligen mindre tid men vill du använda sajten för att verkligen interagera med andra krävs desto mer.

Hoppa inte över det här steget hur lockande det än kan vara. Det blir lättare för dig i slutändan om du gör den här biten ordentligt först.

Tips för att komma igång med ArcGIS Hub eller ArcGIS Enterprise Sites

När du har definierat grunderna är det dags att börja med själva bygg- och designfasen. Här finns hur många tips som helst så jag tar med ett urval av dem jag tycker är mest värdefulla.

1. Välj ett tema

Om din organisation redan har ett tema i portalen kommer din sajt automatiskt få samma tema, oavsett om det gäller ArcGIS Online eller ArcGIS Enterprise. Om du är nöjd med temat är det bara att behålla det, annars kan du skriva över delar eller hela temat och skapa ett eget.

Jag rekommenderar att du alltid skapar ett tema baserat på målgrupp och syfte. Ett tema anpassat utifrån din organisations grafiska profil skapar dessutom igenkänning och gör att sajten får en ökad legitimitet i slutanvändarens ögon.

2. Välj en gemensam baskarta

Det är sannolikt att du kommer länka in kartor från olika platser i GIS-portalen. För att bidra till enhetlighet på sajten är ett bra tips att du väljer samma baskarta och stil på dessa kartor.

3. Designa headern

Något av det första en besökare möter är headern högst upp på sajten. Se därför till att anpassa den med logga och företagets grafiska profil i övrigt men även genom att lägga till relevanta menyer som underlättar navigeringen, länkar till organisationens sociala medier och annat.

Anpassa headern till din sajt i ArcGIS Hub eller ArcGIS Enterprise Sites

Designa gärna headern så att den passar in med organisationen i övrigt.

4. Lär känna layoutkorten – de viktigaste byggstenarna

En av de viktigaste komponenterna när du bygger din sajt är de så kallade layoutkorten (layout cards), vilka alla har unika egenskaper som låter dig välja att presentera data och kartor på mest lämpliga sätt. Dessa två är extra bra att ha koll på:

  • Row card. Det kort som kallas row card är det mest grundläggande av alla och fungerar som en slags container som samlar andra kort på samma rad. Du som är bekant med traditionell html och css kommer känna igen dig i radkortet, som funkar just som en klassisk ”container”. När jag ändå är inne på det: ja, om du vill kan du använda html och css för att ytterligare skräddarsy din sajt.
  • Iframe och app card . Om du vill bädda in sajter från andra delar av webben kan en Iframe vara ett bra val. Vill du hellre kunna bädda in innehåll från GIS-portalen och dra nytta av alla de funktioner och interaktionsmöjligheter som finns i en kartapp eller karttjänst i ArcGIS kan du bädda in sådana med det särskilda appkortet (app card).

5. Klistra in oformaterad text

När det börjar bli dags att fylla din sajt med innehåll är text en del av allt som ska på plats. Kanske har du text sparad i ett Worddokument? Sådan text har generellt sett alltid en formatering kopplad till sig, vilket ställer till det när du skapar sajter (det här gäller för alla slags webbsajter, även ”vanliga”). Kopiera därför in din text i anteckningsboken (Note pad) eller motsvarande eftersom dessa simpla textprogram eliminerar all formatering. Kopiera sedan texten därifrån och in i textredigeraren i Hub eller Enterprise Sites.

6. Designa bara i en flik i taget

Det är lätt gjort att ha flera flikar eller webbläsarfönster uppe samtidigt när du skapar upp din sajt men försök att bara jobba i en, annars är det lätt att dina ändringar krockar eller inte slår igenom.

7. Behörigheterna i ArcGIS följer med

Bra att känna till är att de behörigheter som finns i ArcGIS för olika användare fortsätter att gälla även för allt material som tillgängliggörs via en sajt. Se därför till att du har koll på delningsinställningarna för det innehåll du länkar till.

Fler tips om ArcGIS Hub och ArcGIS Enterprise Sites i presentation

Det här är som sagt bara några av många bra tips som jag hoppas hjälper. Ännu fler nyttor hittar du i den inspelade presentationen Deep-customization of ArcGIS Hub and Enterprise Sites. Jag vill särskilt hänvisa till följande delar:

Lycka till med din sajt och om du vill ha vårt stöd att komma igång är du välkommen att höra av dig; fyll bara i formuläret nedan.