Du har säkert hört det flera gånger redan. Det här att Python används både här och där i ArcGIS. Men du har inte riktigt landat i hur. Då är det här en bra plats att börja på. Jag besvarar de vanligaste frågorna om Python i ArcGIS, såsom vad det är överhuvudtaget och varför det är så smart att automatisera med Python i ArcGIS.

När du har läst klart hoppas jag att du är sugen på att själv skriva din första kodsnutt med Python, för när du väl har fått in snitsen och börjat se alla ställen det kan användas på kommer det förenkla för dig och göra arbetet i ArcGIS enklare och roligare.

1. Vad är Python?

Python är ett programspråk, eller skriptspråk, som lanserades 1991 som öppen källkod och så har det förblivit även om det har kommit några större uppdateringar sedan dess. Språket anses vara enklare att lära sig än andra skriptspråk (även om man ska komma ihåg att det är en inlärningskurva här, precis som med allt annat i livet) och blev därför snabbt populärt.

Python är idag välkänt och välanvänt i hela världen och används inom en mängd olika system, inklusive ArcGIS. Det gör att det idag också finns ett stort community och bibliotek med en mängd färdiga skript att utgå ifrån så att du varken behöver vara själv eller börja från början.

2. Varför används Python i ArcGIS?

Eftersom Python är så välutnyttjat är det sedan länge djupt integrerat i ArcGIS. Detta gör det enkelt att flytta manuella processer rakt in i Python. Man kan säga att ArcGIS samutvecklas så att det fortsätter kunna erbjuda en bra kompatibilitet gentemot olika Pythonskript.

Python erbjuder dessutom många kvalificerade förmågor trots att det är förhållandevis enkelt, exempelvis rörande datahantering, analys, forskning och systemadministration.

3. Varför är det bra att automatisera med Python i ArcGIS?

En bra anledning till att använda Python i ArcGIS är för att automatisera olika repetitiva flöden och processer, kopplade till nyss nämnda områden som datahantering, analys och systemadministration. Med automatisering med Pythonskript:

 • Sparar du tid och förenklar för dig. Ett skript kan till exempel köras när som helst under dygnet utan att du behöver vara där.
 • Eliminerar du misstag som den mänskliga faktorn annars oundvikligen står för. Ett skript gör alltid som det ska, det har inga dåliga morgnar.
 • Behöver du hålla en mindre mängd information i huvudet samtidigt. Det är alltid något som kommer att glömmas bort om du ska försöka minnas allt själv. Ett skript som tar hand om det här och frigör utrymme för till exempel kreativt problemlösande på andra områden.

4. Vad är möjligt att automatisera i ArcGIS med stöd av Python?

Med Python kan du i ArcGIS till exempel automatisera:

 • Hur och när kartor och pdf:er ska uppdateras
 • Uppdatering av datakällor, som olika lager i samband med att data flyttats från en server till en annan
 • Map Series
 • Geoprocessering

5. När är det värt att använda Python för automatisering?

Framför allt är det en god idé att automatisera alla slags uppgifter och flöden som är:

 • Repetitiva eller tråkiga; saker som sker om och om igen, dagligen, månatligen etc. Skript blir inte uttråkade.
 • Komplicerade. Statistiska analyser, administrativa arbetsflöden. Sådant som kräver en hel del av vår mentala energi. Låt skriptet bry sig om alla komplexa steg. Det är särskilt bra om det annars bara är en nyckelperson som vet hur saken görs manuellt men sedan slutar.

Dessa kan såklart kombineras. Kom ihåg att hela processen inte behöver automatiseras från start, det går att ta det i bitar allt eftersom.

6. Varianter av Python i ArcGIS

Python är som sagt välintegrerat i ArcGIS i form av ArcGIS API for Python. Men innan API:et fanns på plats fanns ArcPy.

 • ArcPy är Python för desktop i ArcGIS Pro och kan användas till de slags uppgifter du gör i ArcGIS Pro.
 • ArcGIS API for Python är motsvarande för portalen (ArcGIS Online och ArcGIS Enterprise) och hjälper till med sådant du utför där, som att publicera, jobba med tjänster, söka efter data, skapa webbkartor eller se vem som äger vad. Du kan även använda Python inom analys och datahantering.

Dessutom finns det som kallas Notebooks (för ArcGIS Pro respektive för ArcGIS Enterprise), som låter dig arbeta med Python direkt i gränssnittet i ArcGIS.

7. Hur kommer jag i gång med Python i ArcGIS?

Det finns fler kurser som hjälper dig att använda Python i ArcGIS. Värt att poängtera är att även om det beskrivs som ”enkelt att lära sig” gör du som är total nybörjare på såväl Python som programspråk klokt i att komma ihåg att det mesta är klurigt i början. Så misströsta inte om du inte får till det på en gång. Därför är det också en god idé att börja i det lilla och bygga på i takt med att du lär dig mer.

Här är några tips på kurser du kan kika på för att lära dig använda Python i ArcGIS:

Eller hoppa på kursplanen för Python, där du följer ett färdigt paket med kurser som tar dig vidare i din utbildningskurva.