Nya releasen av ArcGIS Enterprise 11.2 är släppt för både Windows och Linux! Denna version bygger på det som introducerades i 11.1 releasen, men med nya förbättringar och funktioner. Den här bloggen kommer att ta upp några viktiga nyheter såsom för Map Viewer, Scene Viewer, datahantering och administration.

ArcGIS Enterprise portal

Den senaste versionen innehåller många uppdateringar som du kommer att se i din ArcGIS Enterprise-organisation.

Map Viewer

Map Viewer i ArcGIS Enterprise innehåller nya funktioner som introducerades i ArcGIS Online februari 2023 och juni 2023. De viktigaste uppdateringarna är nya funktioner för raster och spatial analys som tidigare var tillgängliga i Map Viewer Classic. Du kan bläddra eller söka efter specifika verktyg, ställa in inställningar för ett enskilt verktyg eller en webbkarta och få tillgång till er historik som visar vilka verktyg som har körts, deras resultat, de använda parametrarna och eventuella fel eller varningar. När du sparar din karta sparas geoprocesseringshistoriken med den, så att andra kan se vilka verktyg som körts och vilka parametrar verktygen körts med. Fler verktyg kommer att läggas till i framtida releaser av Map Viewer.

Den senaste releasen gör det också möjligt att konfigurera och visa relaterade objekt i popup-fönster, visa spridningsdiagram, förbättringar i sökningen efter lager att lägg till i kartan med mera. Titta gärna i Map Viewer sektionen i produktdokumentationen för en lista över alla uppdateringar.

 

Scene Viewer

De viktigaste förbättringarna för Scene Viewer i den här releasen inkluderar:

  • Möjligheten att kunna snappa objekt i kartan när man genomför mätningar.
  • Voxellager stöder popup-fönster, och du kan använda skärverktyget för att utforska voxeldata ytterligare.
  • När man lägger till en ArcGIS webbtjänst via URL kan man nu konfigurera upp requests mot den tjänsten.
  • Terränglager är förbättrad med mer detaljerad skuggning och högre upplösning.
  • Du kan nu se mer högupplösta bilder som vattenreflektioner, bättre skuggning och skarpare etiketter automatiskt på alla enheter och i alla ArcGIS webbappar.

Datahantering & administration

Hantera tjänster i Enterprise portalen

Du kan nu hantera karttjänster och geoobjekttjänster i Enterprise-portalen. Tidigare behövde alla tjänster som refererar till användarhanterade datalager hanteras via ArcGIS Server Manager. Det innebar att om du ville aktivera ytterligare funktionalitet eller starta om tjänsten, behövde du öppna en ny flik i din webbläsare. Det gamla tillvägagångssättet fungerar fortfarande i ArcGIS Server Manager, men det kan nu också göras direkt i Enterprise-portalen via objektsidan.

Uppdateringar driftade geoobjektlager

När du skapar ett nytt driftat geoobjektlager från en CSV har du nu möjlighet att ta bort fält och uppdatera fältnamn vid publicering. CSV:er kan man nu precis som andra objekt på portalen skriva över vid behov. Dessutom kan geoobjektlager nu exporteras till en KML-fil. Dessa filer kan delas och användas av andra medlemmar både i din organisation och utanför – oavsett om de vill använda det i ArcGIS eller någon annanstans.

Arbetsflödet för att uppdatera data för driftade geoobjektlager har blivit enklare! Med den här releasen går det att uppdatera data från objektsidan för driftade geoobjektlager med en knapptryckning. Man får sedan möjlighet att välja att lägga till, uppdatera eller lägga till och uppdatera geoobjekt. Detta arbetsflöde är mer strömlinjeformat än i tidigare versioner.

Slutligen kan du också förse användare med ett enda lager som innehåller dynamisk data från två separata geobojekt eller tabelllager.

Administration

Nytt användartypstillägg: Avancerad Redigering

Användartyptillägget ArcGIS Advanced Editing är nytt i Enterprise 11.2. Denna nya typ av användartyptillägg ger tillgång till mer avancerad redigerings- och geodatabasfunktionalitet. Tillägget ersätter användartypstilläggen ArcGIS Utility Network, ArcGIS Parcel Fabric och ArcGIS Trace Network som licensierades vid tidigare releaser. Läs bloggen Introducing the ArcGIS Advanced user type extension för mer information.

Administration av den nya användartypen ArcGIS Advanced Editing.

ArcGIS Enterprise serverroller

ArcGIS GeoAnalytics Server

Med ArcGIS GeoAnalytics Server 11.2, har verktyget Aggregate Points förbättrats i ArcGIS REST API och ArcGIS Pro, vilket nu stödjer H3 bins. Även Join Features-verktyget har förbättrats för att stödja beräkningen av avstånd och tidsskillnaden mellan objekt.

Du kan nu registrera stora datafiler i Microsoft Azure Data Lake Gen2 från innehållssidan. Delningen av ”Big Data” gör det möjligt för användare att förvara data på en tillgänglig plats tills de är redo att användas. Det går att lägga till data till ett befintlig dataset utan att registrera om eller publicera data plus att det går att hantera flera tidsformat på samma dataset.

Läs mer om detta: What’s new in ArcGIS Geo Analytics Server product documentation.

Appuppdateringar

ArcGIS Dashboards

Idag interagerar man ofta med dashboards på en mängd olika enheter. Med ArcGIS Enterprise 11.2 har du nu möjlighet att konfigurera både desktop- och mobilvy för ArcGIS Dashboards. Varje vy kan optimeras för antingen en stationär eller mobil enhet, vilket ger flexibiliteten att använda samma element som din desktopvy, eller nya dashboardselement, för att konfigurera en mobil vy som stöder dina användare vart deras arbete än tar dem.

Förutom nya vyer i ArcGIS Dashboard, inkluderar några andra förbättringar som optimerar användarupplevelsen såsom; Hitta min plats, kompassalternativ, tillgänglighetsförbättringar och konfiguration av lageråtgärder som eliminerar behovet av separata urvalsverktyg.

Läs mer om dessa förbättringar och andra i den här bloggen.

Exempel ovan på en ArcGIS Dashboard i mobil och desktop vy.

ArcGIS Enterprise Sites

Med den här releasen kan du ta del av förbättringar som gör att du kan konfigurera behörigheter på en mer detaljerad nivå. Nu kan ansvariga distribuera redigeringsåtkomst för enskilda sidor, förhandsgranska hur webbplatser kommer att visas på olika enheter och till och med optimera hur webbplatser och sidor visas i sökresultat med metataggar. För mer info läs här.

ArcGIS Experience Builder

Med november 2023-releasen har du tillgång till nya widgets i ArcGIS Experience Builder. Du kan nu ändra baskartor, använda interaktiv infografik med ArcGIS Business Analyst och jämföra olika lager och kartor med bara ett svep. Förutom nya widgets finns nya mallar tillgängliga för att anpassa och strukturera dina appar. Som mallen ”Blank Window”, som tillhandahåller en tom mall för användare att anpassa när de bygger sina appar; medan den nya rammallen har en inramad design som ger en känsla av gränser och struktur för din app.

Läs mer om de senaste förbättringarna i ArcGIS Experience Builder.

För mer information om releasen:

What’s new in ArcGIS Enterprise help topic

what’s new in ArcGIS Enterprise 11.2 video