Det är ingen nyhet att Esris klassiska variant på StoryMaps går i graven. Men vad som kanske är nytt för många är att det numer finns stöd för att i alla fall halvautomatiskt konvertera Esri Story Maps classic till nya ArcGIS StoryMaps.

Skiftet från Esri Story Maps till ArcGIS StoryMaps handlar om att förflytta appen från en utdaterad teknisk grund till en som är byggd för att hålla många år in i framtiden, eller med andra ord: att gå från Javascript 3.x till Javascript 4.x.

Sedan det blev klart att detta behöver ske har det också kommunicerats att det inte går att transformera från en gammal version till en ny, eftersom skillnaden mellan Javascript 3.x och 4.x är för stor.

Skript konverterar StoryMaps classic till nya ArcGIS StoryMaps

Men! Sedan en tid tillbaka finns ett skript som underlättar att gå från klassiska StoryMaps till den moderna, och nyligen förbättrades skriptet ytterligare.

Skriptet resulterar inte i en perfekt kopia och lämnar inga garantier för att just din story map går att konvertera, men även om skriptet inte är felfritt utgör den kopia (som de flesta ändå verkar få) i många fall en bra grund att jobba vidare ifrån. Du kommer oftast en bit på vägen och behöver inte börja om helt från början.

Så det är den inställningen, samt lite kunskap i Notebooks, du behöver ha när du ger dig på detta.

Här hittar du skriptet, och annan bra information

Här är ett par länkar som du definitivt har nytta av i sammanhanget:

Min kollega Oscar Monell har spelat in en film (se nedan) där han visar och berättar hur du går till väga. Kika på den så kommer de flesta frågetecken du eventuellt har kunna rätas ut.

Guide till bättre kartberättelser

Ladda gärna ner den här guiden, som ger dig generella tips om hur du bygger upp din story map på ett bättre sätt, oavsett villken version eller mall du utgår ifrån: