Oavsett hur du ska använda ArcGIS finns en samlad plats som på ett konkret och strukturerat berättar allt du behöver veta om hur plattformen kan användas, hur det är uppbyggt, hur du förvaltar den på bästa sätt, och dessutom en mängd andra svar: sajten ArcGIS Architecture Center.

ArcGIS är en plattform sprängfylld med verktyg och funktioner som bara väntar på att användas mer, effektivare och av fler. Det innebär samtidigt att det kan vara svårt att få en översikt av alla möjligheter som finns. Det försöker ArcGIS Architecture Center råda bot på.

Tips och råd om ArcGIS

Sajten lanserades vid slutet av 2023 och är primärt skapad för dig som jobbar med ArcGIS till vardags. Du kan vara den som implementerar, förvaltar, administrerar eller använder systemet, eller en kombination av flera av dessa. Oavsett din roll hittar du gott om matnyttiga tips och råd på sajten.

Du som varit med ett tag har antagligen tagit del av ett white paper om arkitekturen i ArcGIS – den här sajten ersätter det, och tillför dessutom ytterligare värdefull information.

För mig som dagligen arbetar med kunder som förvaltar sitt ArcGIS själva är det här en guldgruva, då konkret information finns så tydligt uppställd och tillgänglig.

Innehållet är dessutom riktat emot olika roller och olika behov av information, så att du kan få både djup och bredd på samma gång.

ArcGIS skapar värde i flera delar av organisationen

I många organisationer ses ArcGIS fortfarande som något som är avgränsat till en GIS-avdelning, men ArcGIS kan stötta upp på så många fler områden. Vi på Esri Sverige försöker dagligen hjälpa våra kunder att bättre utnyttja sin implementation av ArcGIS så att plattformen blir den typ av organisationsövergripande stöd den kan vara.

Den här sajten tror jag kan utgöra en bra källa för alla GIS-ingenjörer, -samordnare och systemförvaltare där ute som behöver tips, råd och argument för hur de kan påverka ArcGIS till att ta en bredare plats i organisationen och nyttjas till fler verksamhetsbehov.

Tips på hur du kan driva förändring

Förutom att redogöra för den övergripande arkitekturen och vanliga systemmönster kan du här även hitta tips på hur du kan förändringsleda din organisation. Det är något som många gånger är nödvändigt för att kunna lämna invanda och ineffektiva metoder bakom sig.

Vad sajten inte har är fokus på enskilda applikationer så förvänta dig inte att hitta tips om specifika appar och enskilda produkter.

Däremot kan du alltså hitta nära nog allt du velat veta om ArcGIS som plattform och dess arkitektur.

Vanliga frågor från kunder och användare

Här är några vanliga frågeställningar jag ofta möter hos kund:

  • Var finns en översikt av ArcGIS-plattformen? Denna konceptuella bild är bra eftersom den illustrerar en logik som gör att man förstår hur plattformen hänger ihop och ger en bild över bredden.
  • Var finns tips på hur man kan hantera ArcGIS i en organisation för att utnyttja systemet på bästa sätt? Under rubriken Architechting for Success och vidare tycker jag att du kan hitta mycket matnyttig information för att framgångsrikt implementera och förvalta systemet.
  • Hur hittar man en systemlösning med applikationer som lever upp både till användarbehov och tekniska krav, såväl som efterlever en IT-policy och liknande? Inspiration och sätt att tänka kring detta hittar du om du utgår ifrån Enterprise app hosting and management, och klickar dig vidare därifrån.

Jag hoppas du finner sajten ArcGIS Architecture Center lika givande som jag tycker att den är!