Generativ AI har tagit världen med storm. Denna form av artificiell intelligens låter dig chatta med och föra en dialog med en AI-modell och få svar på ett sätt få trodde var möjligt för bara en kort tid sedan. Finns generativ AI i ArcGIS? Officiellt gör det inte det, inte riktigt än. Men det finns smakprov!

Artificiell intelligens som teknologi har funnits länge, inte minst inom GIS där vi kallar det GeoAI. Här har vi under decennier haft nytta av maskin- och djupinlärning för att effektivisera och automatisera arbetsflöden. För att dra nytta av den här AI-tekniken krävs dock i regel en god grundkunskap om det aktuella ämnet i övrigt, exempelvis bildklassificering eller geografiska analyser.

Generativ AI i ArcGIS är på gång

Med generativ AI blir det möjligt även för personer utan förkunskaper inom ett givet område att be om avancerade svar – och få resultatet inom några sekunder!

Utvecklingen av generativ AI inom ArcGIS, GenAI, rusar därför på i full fart, för självklart finns många processer som kan snabbas på och effektiviseras med den generativa kraften även inom GIS.

Inget är klart än, det är viktigt att betona, men att det kommer komma vet vi. Och det går redan nu att få en förhandstitt…

I dagsläget ligger fokus på att utveckla enligt två spår, dels 1) generativa AI-förmågor direkt i applikationer i ArcGIS, dels 2) ett helt fristående AI-stöd i stil med en egen app. Man pratar gemensamt om detta som en slags AI-assistent.

Så kan generativ AI i ArcGIS fungera i praktiken

Ett exempel på vad det första kan resultera i är när du ska bygga upp formulär i ArcGIS Survey123. Istället för att först tänka igenom alla frågor du behöver och skapa upp relevanta svarsalternativ manuellt, kan det bli så att du bara behöver ställa en fråga i stil med: ”Jag ska göra en trädinventering. Hjälp mig att ta fram förslag på hur ett formulär till ett sådan kan se ut.” Och vips! så har du fått ett bra utkast.

Skrolla ner lite i det här inlägget, till filmen som heter Kick-start your survey designs with generative AI (Web designer), så ser du hur det kan gå till. Och i den här inspelningen får du en förhandstitt av hur det kan se ut med generativ AI i kartvisaren (Map Viewer) i ArcGIS Online.

Det andra spåret som är, som sagt, ett fristående stöd byggt på generativ AI där du ställer dina frågor (promptar) och får svar direkt i applikationen.

Vill du få en karta över historiskt väder? En analys över var det stormat mest? En uppskattning om var det kan vara fara å färde i framtiden? Skriv din fråga och få svar! (Det är alltså inte klart riktigt än och fler finjusteringar kommer att ske, men det är tydligt åt vilket håll utvecklingen går.)

Ställ frågor till AI-assistent i ArcGIS

Till vänster skriver du in din fråga eller vad du vill att AI-assistenten ska göra (prompt), och får svaret till höger.

Nyfiken på mer? Då kan jag även rekommendera den här inspelningen, som utöver tidigare inspelningar dessutom visar hur generativ AI i ArcGIS kan nyttjas i form av en självständig applikation. Skrolla cirka 9 minuter in i filmen så hamnar du rätt.

Din expertis blir ännu viktigare

Värt att komma ihåg är att din expertis aldrig kan bortförhandlas. Allt som skapas med stöd av AI behöver fortfarande verifieras, och ofta också anpassas för att funka i varje given situation. Det generativ AI kan bidra med är bland annat att fånga upp frågor du inte själv tänkt på och ge dig – och andra – en riktigt bra start, på nästan ingen tid alls.

Något jag vill betona i allt detta är vikten av data, och att ha ordning på era verksamhetsdata. För absolut störst nytta av AI, vare sig vi menar GenAI eller GeoAI, får du när ni tillämpar AI-tekniken på era egna data. Dessutom blir en AI-modell inte bättre än de data den har att jobba med, och där är du avgörande.