Att samla in data med drönare kan vara en komplex uppgift, men med genomtänkta förberedelser och användning av rätt verktyg som ArcGIS Drone2Map eller Site Scan for ArcGIS kan du säkerställa noggrannhet och effektivitet i din datainsamling. Följ denna checklista för att samla in data med drönare.
Att samla in data med drönare har förenklat sättet vi får tillgång till geografisk information. Som GIS-ingenjör är det viktigt att förbereda sig noggrant för att säkerställa en effektiv och exakt datainsamling.
Här är en checklista över vad du bör tänka på innan du börjar, med särskilda hänvisningar till ArcGIS Drone2Map och Site Scan for ArcGIS där det är relevant.
1. Definiera behovet och välj rätt ArcGIS-app
Kartlägg behovet. Bestäm vilken typ av data du behöver samla in (ortofoton, 3D-modeller, termiska bilder, och så vidare) så att du väljer rätt drönarapp för datainsamlingen. Beroende på projektets krav, välj mellan:
- ArcGIS Drone2Map för lokal bearbetning, eller:
- Site Scan for ArcGIS för molnbaserad bearbetning och lagring.
Läs mer om vad som skiljer apparna åt. Saknar du en drönare och behöver börja med att införskaffa en sådan först? Ta del av våra tips på vad du bör tänka på innan du klickar på köp.
2. Regelverk och tillstånd
Följ regler och skaffa tillstånd. Säkerställ att du följer gällande regler för drönarflygningen, samt att du har nödvändiga tillstånd för att flyga drönare i det aktuella området.
Läs mer om vilka regler som gäller under punkt 4 här.
3. Utrustning och programvara
Förstå programvaran. Installera och se till att du har bekantat dig med den programvara du har valt för insamlingen; antingen ArcGIS Drone2Map eller Site Scan for ArcGIS.
Kalibrera. Kontrollera att drönaren och kameran är kalibrerade och fungerar korrekt.
Ladda batterierna. Se till att du har tillräckligt med batterier. Planera för batteribyten vid längre flygningar.
4. Flygplanering
Planera rutterna. Använd flygplaneringsverktyg för att optimera rutterna baserat på terräng, hinder och väderförhållanden, samt utifrån vald app:
- ArcGIS Drone2Map. Här planerar du flygrutter manuellt och bearbetar data lokalt på din dator.
- Site Scan for ArcGIS. Dra nytta av de inbyggda planeringsverktygen för att genomföra även avancerade flygrutter, helt automatiskt.
5. Genomför datainsamlingen
Säkerhet. Följ alla säkerhetsprotokoll under flygningen för att minimera risker för människor och egendom. Ha en nödsituationsplan redo ifall något skulle gå fel.
Markkontrollpunkter. Använd markkontrollpunkter (GCPs) för att förbättra noggrannheten i georefereringen.
6. Kvalitetskontroll på plats
Granska data. Kontrollera dina insamlade data för att säkerställa att de uppfyller kvalitetskraven, innan du lämnar platsen. Om kvaliteten är otillräcklig, ta om nödvändiga bilder.
7. Databearbetning
Bearbeta data. Spara och arbeta vidare med dina data på lämpligt sätt utifrån den ArcGIS-app du valt:
- ArcGIS Drone2Map. Insamlade data bearbetas lokalt på din dator. Säkerställ därför redan innan att datorn har tillräcklig kraft och lagringsutrymme.
- Site Scan for ArcGIS. Molnbaserade tjänster bearbetar insamlade data snabbt och effektivt utan att belasta lokal datorkraft.
Integrera med GIS-data. Integrera drönardata med andra GIS-data i ArcGIS för att skapa en helhetsbild och utföra avancerad analys.
8. Dokumentation och resultat
Dokumentera metoder. Se till att noggrant dokumentera dina insamlings- och bearbetningsmetoder för att säkerställa att data kan reproduceras och verifieras även senare.
Presentera resultat. Använd ArcGIS-verktyg för att visualisera och dela dina resultat med intressenter genom rapporter, kartor och webbaserade applikationer. Samma dataset kan visualiseras helt olika beroende på syfte och val av app.
Se möjligheter med insamlade drönardata
Jag hoppas checklistan kommer till nytta när du ska samla in data med drönare nästa gång, eller för första gången, oavsett om du använder ArcGIS Drone2Map eller Site Scan for ArcGIS.
Om du vill inspireras mer kring vilka möjligheter som finns med att arbeta med drönardata rekommenderar jag att du laddar ner länken till webbinaret nedan. Jag och min kollega berättar mer om hur drönardata men även annan raster- och fjärrdata kan bearbetas, analyseras och mer i ArcGIS.