När det kommer till att visualisera och analysera geospatiala data i ArcGIS, finns det två huvudsakliga typer av bildlager att överväga: dynamiska eller tileade. Båda har sina unika fördelar och användningsområden. Här jämför vi dessa två typer för att hjälpa dig avgöra vilken som bäst passar dina behov.

“Tileade” bildlager (tiled imagery layers) är antagligen den mest kända och fortfarande mest använda bildagertypen, med tanke på att tekniken funnits tillgänglig sedan 1990-talet. Ungefär 20 år senare gjorde dynamiska bildlager (dynamic imagery layers) entré.

Som så ofta med väletablerad teknik kan det vara svårt att lämna något gammalt och invant till förmån för nyare och bättre.

Flera fina fördelar med båda bildlagertyperna

Jag vill dock vara tydlig med att tileade bildlager fortfarande har mycket bra att ge. Det jag framför allt vill lyfta fram är de respektive fördelar som de båda bildlagren (och kanske framför allt dynamiska bildlager, som många inte har lika bra koll på än) erbjuder. Så att du, eller andra, kan göra ett mer medvetet val nästa gång som underlättar ditt arbete med GIS totalt sett.

För det finns en tydlig kontrast mellan dynamiska och tileade bildlager när det gäller flexibilitet, anpassningsmöjligheter och prestanda.

Fördelar med dynamiska bildlager

  1. Flexibilitet och anpassning. Dynamiska bildlager erbjuder en oöverträffad nivå av flexibilitet. Du kan justera i vilken ordning bilder visas, filtrera och hantera mallar för bearbetning i realtid. Detta gör dynamiska bildlager idealiska för användare som behöver interaktiva visualiseringar och data som måste kunna anpassas. De som arbetar inom forskningsprojekt, miljöövervakning eller katastrofhantering, har extra stor nytta av möjligheten att snabbt och enkelt justera data efter sina behov.
  2. Realtidsanalys. En av de största fördelarna med dynamiska bildlager är möjligheten att utföra komplexa analyser och visualisera data i realtid. Detta är särskilt viktigt för övervakning av naturkatastrofer, realtidsmiljöanalys och försvarsapplikationer, där snabba beslut baserade på aktuella data kan vara avgörande.
  3. Detaljstyrning. Med dynamiska bildlager kan du kontrollera överlappande bilder och metadata, vilket ger en mer detaljerad och exakt analys. Detta är särskilt användbart inom jordbruk, stadsplanering och infrastrukturanalyser där detaljer verkligen spelar roll.

I den interaktiva applikationen Landsat Explorer kan du använda dynamiska bildlager för att låta användarna analysera exempelvis förändringar:

Så här kan dynamiska bildlager se ut

I GIS-portalen har du via det dynamiska bildlagrets objektsida möjlighet att hantera de data som hör till:

Hantera data i GIS-portalen, kopplade till dynamiska bildlager

Fördelar med tileade bildlager

  1. Prestanda och snabbhet. Tileade bildlager är utformade för snabb laddning och rendering av bilder, särskilt för stora dataset. Detta gör dem idealiska för webbkartor och applikationer där snabb åtkomst och visning av data är kritisk, såsom turistkartor och trafikuppdateringar.
  2. Kostnadseffektivitet. Dessa lager är mindre resurskrävande för servrar och nätverk, vilket kan minska kostnaderna för datalagring och överföring. För organisationer med begränsade resurser och behov av att publicera stora mängder data effektivt, såsom kommuner och utbildningsinstitutioner, är tileade bildlager ett utmärkt val.
  3. Stabilitet och enkelhet. Tileade bildlager är enklare att hantera och distribuera med fördefinierade visualiseringsinställningar, vilket minskar risken för fel. Detta gör dem användbara i standardiserade karttjänster och GIS-system där konsekvent visning är viktig, exempelvis inom fastighetsförvaltning och historiska kartor.
  4. Bred kompatibilitet. Med bredare stöd i äldre system och enklare integration med standardiserade webbkartor, är tileade bildlager idealiska för användning i äldre IT-miljöer och för att nå en bred publik med varierande teknisk utrustning. Detta gör dem perfekta för att ge allmänheten tillgång till geospatiala data.

Så här kan en karta med tileade bildlager se ut:

Tileade bildlager i karta renderar och läses in väldigt snabbt

Tileade bilddata renderar väldigt snabbt. Det gör dem idealiska för till exempel baskartor.

Sammanfattning – stöd att välja rätt

Dynamiska bildlager och tileade bildlager har båda sina unika fördelar och användningsområden. Om du behöver interaktivitet, realtidsanpassning och detaljerad analys, är dynamiska bildlager det bästa valet. Å andra sidan, om prestanda, enkelhet och kostnadseffektivitet är viktigast för dig, kommer tileade bildlager att möta dina behov på ett effektivt sätt.

Välj den typ som bäst uppfyller dina specifika krav och dra nytta av de avancerade funktioner som ArcGIS erbjuder för att förbättra din geospatiala datahantering och analys.

Läs gärna mer om fördelarna med dynamiska och tileade bildlager här.

Se webbinar om bild- och rasteranalys i ArcGIS

Vill du inspireras kring vilka möjligheter det finns med bilder och raster i ArcGIS? Då tipsar jag om ett webbinar som jag spelat in med en kollega. Fyll i din e-postadress i formuläret nedan så får du tillgång till webbinaret direkt.