Sitt inte och ladda ner och skicka data och information mellan varandra i onödan. Förvånansvärt många jobbar fortfarande på det här viset trots att det är länge sedan det behövdes, i så väl ArcGIS Enterprise som ArcGIS Online. Känner du igen dig? Då är det hög tid att ändra arbetssätt och börja dra nytta av fördelarna med att jobba med hostade tjänster i ArcGIS.
Att jobba med hostade tjänster i ArcGIS innebär att du och ditt team kan samarbeta kring samma data utan att behöva skicka filer fram och tillbaka.
Istället delas alla data i realtid genom portalen i ArcGIS Online eller ArcGIS Enterprise, via den grupp som ArcGIS-administratören skapat. Alla i projektet har på så vis alltid tillgång till den senaste informationen och kan redigera direkt i den gemensamma kartan. Det underlättar samarbete oavsett var du och övriga deltagare befinner sig.
Flera fördelar med hostade tjänster
Fördelarna med detta arbetsflöde är flera:
- Det eliminerar behovet av att manuellt ladda ner och dela filer, vilket minskar risken för att olika versioner av samma data börjar cirkulera.
- Alla arbetar alltid med den senaste informationen, vilket gör att beslutsprocessen blir snabbare och mer pålitlig.
- Du som administratör kan ställa in vem som får göra vilka ändringar, så att ingen av misstag råkar radera eller ändra viktiga data. Detta ger bättre kontroll och säkerhet.
För de som är med i projektet är det enkelt att komma igång. Användare loggar bara in i ArcGIS Pro, öppnar projektet och hämtar den delade datan från gruppen. När du eller någon annan i projektet gör ändringar, uppdateras de för alla i teamet i realtid. Ingen behöver längre hantera filer lokalt eller vänta på att andra ska ladda upp uppdaterade versioner.
Så hur gör du som administratör för att sätta upp ett sådant här arbetsflöde? I guiden nedan går jag igenom allt du behöver veta, steg för steg.
Guide: Sätt upp hostade tjänster i ArcGIS
Värt att känna till är att innan du sätter upp hostade tjänster i ArcGIS igång är att arbetsflödet fungerar även för de som licensierar ArcGIS Pro som Single Use eller Concurrent Use, så länge användaren har ett konto i ArcGIS Online eller Enterprise Portal med redigeringsbehörigheter.
Gör så här:
1. Skapa en grupp på ArcGIS Online eller portalen i ArcGIS Enterprise och välj önskade inställningar för ditt projekt.
Skapa en ny grupp under menyvalet Grupper inne i portalen.
Ge gruppen ett passande namn. Det kan vara smart att namnge i enlighet med projektet.
2. Bjud in projektmedlemmarna till gruppen:
3. Skapa och/eller dela de data du vill att dina projektmedlemmar ska kunna redigera med gruppen. Säkerställ till att datat är redigerbart.
Klicka på Dela.
Välj att redigera gruppindelning.
Välj aktuellt projekt.
Gå in under inställningar.
Fyll i de inställningar som ska gälla för projektet.
Nu kan dina projektmedlemmar komma åt och redigera samma data som dig, utan att behöva ladda ner filer, spara projekt på gemensamma hårddiskar eller krångla med annat.
Se över inställningarna inför ett nytt projekt
Då detta arbetsflöde innebär en direktredigering av datat så finns det en del inställningar du som dataägare kan göra för att säkerställa att användare inte råkar radera eller göra andra oönskade misstag i era data.
Du kan till exempel ställa in att redigerare enbart kan redigera sina egna data och även förhindra borttagning av objekt.
Jag rekommenderar att du gör en översyn av dessa inställningar och anpassar inställningar efter era behov, innan du påbörjar ett projekt.
Se över inställningarna innan projektet startas upp. Det underlättar för dig och alla inblandade i senare skeden.
Tips till projektmedlemmen
Här är några tips du kan dela med medlemmarna i projektet:
1. Logga in i ArcGIS Pro med ditt användarnamn på ArcGIS Online eller portalen i ArcGIS Enterprise.
2. Skapa ett nytt projekt eller öppna ett befintligt valfritt projekt.
3. För att lägga till ditt projektdata och börja redigera detta, gå till Catalog och klicka på Portal i Mina grupper:
Tips! Om du jobbar i flera projekt kan du klicka på knappen Grupper bredvid innehållet för att först få en lista på dina grupper:
4. Nu kan du helt enkelt dra in de data du vill jobba med i din karta.
De redigeringar en medlem gör här uppdateras för alla andra användare, inte enbart i det egna projektet. Vilket ju är precis det som är tanken.