Vill du skapa en app som verkligen fungerar smidigt för ditt team, dina kollegor eller andra slutanvändare? Satsa på smarta formulär med dropdown-menyer, villkorsstyrda fält och förifyllda värden. Förbered offlinekartor och använd filter och sökfunktioner för enklare navigation. Små insatser i början ger stor utdelning i fält. Läs mina tips för en bättre app med ArcGIS Field Maps.
Med rätt inställningar och knep kan du se till att appen är en smidig lösning för hela teamet. Här har jag samlat några praktiska tips som hjälper dig att ta fram en bättre app, från konfiguration till användning ute i fält.
Del 1: Skapa en app i ArcGIS Field Maps som fungerar perfekt från början
Vi börjar på kontoret, när du ska konfigurera appen. För det finns flera saker du kan göra redan här som innebär en bättre app i ArcGIS Field Maps och ett bättre slutresultat totalt sett.
1.1. Bygg formulär som gör datainsamlingen enkel
Om du vill att slutanvändarna ska samla in data snabbt och utan krångel finns några inställningar som gör stor skillnad direkt:
- Skapa domänlistor och lägg till dropdown-menyer så att användaren enkelt kan välja rätt alternativ.
- Använd villkorsstyrd logik för att dölja fält som inte är relevanta just nu.
- Fyll i standardvärden där det går. Det sparar tid vid själva datainsamlingen och minimerar antalet fel som du måste korrigera i efterhand.
Det här kräver en något större insats från dig i början men blir en vinst totalt sett när de data som samlas in är av betydligt högre kvalitet. Och ditt team kan fokusera på fältarbetet istället för att fundera över vad som ska fyllas i.
Läs mer om fördelarna med villkorade värden.
1.2. Förbered offlinekartor som sparar tid
Om arbetet sker i områden utan nätverkstäckning behöver teamet kunna arbeta offline. Gör det lätt för dem genom att skapa och dela kartor som är optimerade för just deras behov:
- Markera specifika områden och ladda ner bara det som behövs.
- Säkerställ att alla lager är tillgängliga offline.
Här finns instruktioner för hur du förbereder en karta för användning offline. Kom ihåg att testa att ladda ner kartan själv för att se att allt fungerar som tänkt innan du skickar den vidare.
För att skapa en offlinekarta 1) väljer du område, 2) packar kartan samt 3) delar du kartan till användare som laddar ner den till sin mobil. 4) Nu kan kartan användas offline, med all inbäddad information på plats.
1.3. Gör det enkelt att hitta rätt i kartan
Med många objekt på kartan kan det bli svårt att navigera för slutanvändaren. Du kan lösa det i din app i ArcGIS Field Maps genom att lägga in filter och sökfunktioner. Det gör kartan enklare att använda och eliminerar distraktion från onödig information.
- Med ett filter kan du ställa in att bara visa objekt som uppdaterats till exempel de senaste sju dagarna eller matchar en viss kategori, som ”Status: Pågående”. När slutanvändaren öppnar kartan i ArcGIS Field Maps kommer bara de objekt som uppfyller filtret att synas.
- En sökfunktion låter användaren hitta specifika objekt genom att söka på attribut, till exempel ett ID-nummer, namn eller plats. Du konfigurerar detta i kartans inställningar genom att aktivera ”Search” och välja vilka lager och fält som ska vara sökbara. Slutanvändaren kan sedan skriva ”Anläggning X” och direkt zooma till rätt objekt istället för att leta manuellt på kartan.
När det är många punkter eller objekt på samma yta kan det vara svårt att välja rätt. Då är det mycket vunnet om du har förberett möjligheten att filtrera.
Del 2: Underlätta för slutanvändarna i fält
Nu har jag gått igenom några tips som du har direkt påverkan på och kan styra över. Dessutom finns flera tips som du kan dela till dina kollegor eller teammedlemmar som gör att det praktiska arbetet med i fält blir smidigare.
2.1. Spara batteri för att kunna samla in data hela dagen
Att få slut på batteri är inget du vill ska hända under fältarbetet men med några enkla förberedelser är det lätt att lösa. Tipsa ditt team om att:
- Aktivera mörkt läge för att spara ström.
- Se till att enheterna har rätt inställningar för platstjänster för att optimera batteritiden.
- Ta med en powerbank om det finns risk att det dröjer innan det är möjligt att åter ladda mobilen.
2.2. Redigera flera objekt i ett svep
Behöver flera objekt samma ändringar? Då är batchredigering, alltså att redigera flera punkter eller objekt på en och samma gång, en riktig tidsbesparare.
Tipsa teamet om att markera flera objekt och uppdatera deras status från till exempel ”pågående” till ”slutförd” samtidigt. De behöver lägga mindre tid på administration och kan lägga mer på att samla in nya eller uppdatera befintliga data.
2.3. Fånga upp allt med markeringsverktyg och anteckningar
Ibland dyker det upp saker i fält som inte finns i formulären, till exempel ett hinder eller ett område som behöver extra uppmärksamhet. Då kan du tipsa teamet om att använda markeringsverktyget för att markera direkt på kartan, eller lägga till kommentarer.
Med verktyget för att markera och göra noteringar kan användaren på plats lägga till ny information på kartan som är värdefull att känna till.
2.4. Håll koll på teamet med spårning
Med spårningsfunktionen kan alla i teamet ha koll på var de andra befinner sig när de är utspridda ute på jobb. Det hjälper till i planeringen men kan också vara viktigt ur säkerhetssynpunkt.
Tänk på att säkerställa att spårningsinställningarna följer gällande lagkrav.
Se webbinar om mobila appar i fält
Genom att följa de här tipsen kan du skapa en app i ArcGIS Field Maps som är enkel att använda och som gör både ditt och teamets arbete smidigare.
Om du vill inspireras mer kring hur du kan använda fler av ArcGIS mobilappar för ett effektivisera fältarbetet rekommenderar jag att du tittar på vårt fältwebbinar. Läs mer här eller fylla i formuläret nedan så skickar vi en länk till dig.