För att skapa kvalitativa kartor och kartprodukter behövs det tillförlitliga och relevanta data. Men det är inte alltid lätt att veta var data finns som också får användas. I Sverige finns det flera myndigheter och organisationer som erbjuder öppna data samt värdefulla datamängder (HVD) för fri användning. Här listar jag några favoriter!

Lantmäteriets öppna geodata

Geotorget

Geotorget är en samlingsplats för Lantmäteriets geografiska information och tjänster. I början av 2025 tillgängliggjordes flera av Lantmäteriets datamängder, så kallade High Value Data (HVD) eller värdefulla datamängder, som ett led i EU:s Öppna data-direktiv. Detta innebär att urval av Lantmäteriets data som tidigare varit avgiftsbelagd nu blir avgiftsfria.

De nya HVD-mängderna inkluderar bland annat fastighetsindelning, ortofoton och hydrografi. Lantmäteriets öppna geodata tillgängliggörs enligt öppna datalicensen CC BY 4.0, vilket betyder att du får använda, sprida, modifiera och bygga vidare på data. Några av de tillgängliggjorda datamängderna faller under GDPR och/eller FRL och vid beställning av dessa datamängder kommer det ske en ändamålsprövning.

Urval av Lantmäteriet tillgängliggjorda värdefulla datamängder.

Geodataportalen

Utöver Geotorget förvaltar Lantmäteriet en nationell geodatakatalog, ”Geodataportalen”, som samlar geodata från flera olika organisationer och myndigheter i ett och samma gränssnitt. På Geodataportalen finns bland annat data från SMHI, Länsstyrelsen och SGU.

Lantmäteriets ”Geodataportalen” är en gemensam ingång till geodata i Sverige.

USGS Earth Explorer ger åtkomst till globala rasterprodukter

Det finns en mängd olika plattformar som tillgängliggör kommersiella satellitbilder och höjddata men den idag mest omfattande plattformen för ändamålet är USGS Earth Explorer som bl.a. tillhandahåller satellitbilder från t.ex. Landsat-programmet och Sentinel-2 samt höjddata från SRTM och Aster. Här kan du hitta globala rasterprodukter: EarthExplorer.

USGS

USGS gränssnitt för nedladdning av satellit-och höjddataprodukter.

Vill du ha väg- och järnvägsdata? Kolla Trafikverkets Lastkajen!

Lastkajen är en plattform med Sveriges väg-och järnvägsdata där privatpersoner, kommuner och företag kan hämta data på regional och nationell nivå. Här kan du hämta färdiga datapaket, geodatatjänster och kartprodukter eller göra egna beställningar med kombinationer som passar er. Trafikverket erbjuder även datamängder som uppdateras i realtid och som ni kan konsumera med hjälp av Trafikverkets Öppna data API.

Demografiska data från Statistiska Centralbyrån

Statistiska Centralbyråns (SCB) öppna geodata finns på Geodataportalen som förvaltas av Lantmäteriet. Här kan användare hitta söktjänster- och visningstjänster samt andra nedladdningsalternativ. Utöver mängder av statistiska data finns också vektoriserad geodata. Bland annat kan du hitta deras demografiska och regionala statistikområden (DeSO och ReSO) samt avgränsningar av koncentrerad bebyggelse, förskolor samt myndighets- och kommunkontor och mer. Här hittar du SCB:s öppna geodata.

På tema SCB har en ny WFS tillgängliggjorts med befolkningsstatistik mellan 2015-2023 på ett 1×1 km grid. Eftersom datamängden är en WFS har ni möjlighet att definiera data queries och göra egna urval och bearbetningar på data.

Vill du ha inspiration på hur man kan använda SCB:s data? SCB har byggt ett interaktivt analysverktyg som visar skillnader mellan utanförskapsområden i Sverige med hjälp av Esris produkter.

Vill du ha mer kunskap kring skogen?

Skogsstyrelsen tillhandahåller geodata och tjänster i raster- och vektorformat för t.ex. avverkningsinformation, markförhållanden, kulturhänsyn och skador på skog. Genom att använda Skogsstyrelsens tjänster har du tillgång till aktuella data via antingen nedladdningstjänster och via direktåtkomst. Perfekt för både kommuner och privatpersoner som vill fördjupa sin skogliga kunskap och förståelse! Du hittar skogsdata här.

ArcGIS Living Atlas of the World

Vi kan inte prata om öppna data utan att nämna ArcGIS Living Atlas of the World omfattande och globala samling med geografiska produkter som kartor och appar samt data. ArcGIS Living Atlas of the World är tillgänglig för dig som arbetar i ArcGIS plattformen. Du hittar data här: ArcGIS Living Atlas of the World.

Esri Sverige har bidragit till den omfattande samlingen data med ett antal tjänstefierade datamängder som är perfekt för den svenska datakonsumenten.

Inte nog med geodata – ArcGIS Living Atlas of the World har också förtränade djupinlärningsmodeller som ni kan använda fritt. Det finns en uppsjö av olika modeller som spänner från klassificering av punktmoln till träd eller kraftledningar, identifiera bilar eller solpaneler till att lokalisera sprickor i trottoaren eller blurra ansikten/registreringsplåtar.

ArcGIS Living Atlas of the World utbud av förtränade djupinlärningsmodeller.

Naturvårdsverkets omfattande Metadatakatalog för Geodata

Behöver din verksamhet data för miljö och natur? Då är det en stor chans att Naturvårdsverket kan tillhandahålla lämpliga data för skyddad natur, markanvändning och biotoper, klimat-och luftföroreningar i lämpligt data-format som kan ligga underlag för dina analyser eller kartprodukter. Du hittar deras data här: Naturvårdsverkets Metadatakatalog för Geodata.

Har du frågor kring öppna data? Tveka inte att kontakta oss på success@esri.se!