Startsidan för din ArcGIS-portal är den plats där både medarbetare och externa besökare börjar sin upplevelse. Hur startsidan ser ut skapar det första intrycket – inte bara av portalen, utan även av standarden och trovärdigheten hos din organisations innehåll.
Jag har ett par tips om hur du i praktiken skapar en tilltalande och professionell landningssida till er GIS-portal. Vi börjar från början med portalens primära inkörsport: Startsidan.
Anpassa GIS-portalens startsida efter egen grafisk profil
En strukturerad ArcGIS-portal skapar ett seriöst intryck intryck vilket i sin tur skapar en god kedjeeffekt, där medarbetare kan upprätthålla samma struktur. Som ett resultat blir organiseringen av portalen effektivare, samarbetet smidigare och förvaltningen av innehållet förenklas.
Startsidan på din portal kan konfigureras och anpassas till er organisations grafiska profil och innehåll genom en komponentbaserad redigeringsmotor: Startsideredigeraren.
Tack vare redigeraren har du kontroll över vad som visas och hur på startsidan.
Startsidan kan innehålla användbara resurser och innehåll för både medarbetare och besökare. Du kan konfigurera en modern och professionell startsida som speglar din organisations varumärke och uppdrag samt visa upp de data, kartor, scener och appar som är viktigast för din målgrupp.
Kom igång
Administratör för organisationen kan när som helst ändra och uppdatera startsidan. Vid inloggning kan administratören se knappen Redigera startsida (Edit home page) vid inloggning.
Administratören kan också starta redigeraren via fliken Startsida i inställningarna.
Översikt av startsidans redigerare
När du har startat redigeraren ser du följande:
- En lista över sektioner som definierar sidhuvud och innehåll samt färg- och typografialternativ.
- En förhandsgranskning av startsidans aktuella inställningar.
- Visningsalternativ som visar hur sidan ser ut på olika enheter.
Startsidan består av två huvudsektioner: Innehåll och Design.
Sidhuvud: Konfigurera sidans titel, logotyp och omslagsbild.
Innehållsblock: Lägg till och ordna block, såsom textblock, gallerier och länkar.
Sidfot: Redigera kontaktinformation och sidfotstext.
Färger: Välj färgtema.
Typografi: Välj typsnitt.
Klicka på den inställning du vill konfigurera.
Konfigurera sidhuvudet
Sidhuvudet kan innehålla följande element: omslagsbild, organisationsnamn och logotyp. Dessa inställningar finns i sidhuvudpanelen:
- Visa eller redigera organisationsnamnet.
- Ändra färgtema för sidhuvudet.
- Visa eller byt ut organisationens logotyp.
- Välj en omslagsbild från standardbilder eller ladda upp en egen.
- Klicka på Layoutalternativ för fler inställningar.
Under Layoutalternativ kan du:
- Ange höjden på omslagsbilden.
- Justera fokuspunkt så att bilden centreras korrekt på alla skärmstorlekar.
- Justera överläggsopacitet för att göra rubriken mer framträdande.
- Bestämma placering och justering av titel och logotyp.
Innehållsblock
Huvudinnehållet på din startsida kan innehålla tre typer av innehållsblock: textblock, galleriblock och länkblock. Upp till 15 block kan läggas till, men genom att endast använda det som är nödvändigt hålls startsidan enkel och lättöverskådlig.
Använd textblock för att konfigurera rubriker och annan textbaserad information om din organisation. Konfigurera galleriblock för att visa upp kartor, scener, appar och annat innehåll. Er organisation kanske har andra webbsidor som är viktiga för ert dagliga arbete? Använd då länkblock för att hjälpa användare att hitta innehåll eller andra destinationer.
När du lagt till innehållsblock kan du redigera och organisera dem efter smak och tycke.
Lägg till ett textblock
Textblock låter dig lägga till beskrivande information och har följande inställningar:
- Rubrik ovanför texten (kan aktiveras/inaktiveras).
- Brödtext, som kan innehålla länkar (kan aktiveras/inaktiveras).
- Justering av rubrik och brödtext.
- Bakgrundsfärg.
Lägg till ett galleri
Använd galleriblock för att visa upp innehåll på din startsida.
När du konfigurerar ett galleriblock anger du en grupp som innehåller de objekt du vill visa. Detta gör det möjligt att skapa anpassade gallerier för olika målgrupper. Till exempel kan en organisation som tillåter anonym åtkomst välja att vissa objekt endast är synliga för medlemmar och dolda för besökare som inte är inloggade.
Om en grupp är publik kommer alla som kan se din startsida också att kunna se galleriet. Bara organisationsmedlemmar kommer att se de gallerier som är konfigurerade med grupper som endast är synliga inom organisationen.
Vilka objekt som är synliga i ett galleriblock beror på delningsinställningarna för objekten. Precis som med grupper kommer endast offentligt delade objekt att vara synliga för anonyma besökare. Genom att noggrant konfigurera gruppens synlighet och objektens delningsinställningar kan du styra vad besökare på din startsida får se.
Inställningar för galleriblock:
- Välj grupp för innehållet.
- Titel ovanför galleriet (kan aktiveras/inaktiveras).
- Sammanfattning under titeln (kan aktiveras/inaktiveras).
- Justering av titel och sammanfattning.
Galleriets innehåll kan konfigureras genom att välja antal objekt, sorteringsordning och synlighet. Endast publikt delat innehåll visas för anonyma besökare.
Scrolla ned för att se ytterligare inställningar för att kontrollera galleriets utseende. Du kan ange antalet objekt som visas, använda utvalt innehåll (om konfigurerat), ställa in sorteringsordning, välja en objekttyp och ange bakgrundsfärg.
Du kan även konfigurera objektkorten genom att visa eller dölja miniatyrbild, objekttyp, titel och sammanfattning. Dessutom kan du aktivera eller inaktivera knappen Visa galleri, som öppnar gruppen som används för att fylla galleriet med innehåll.
Lägg till ett länkblock
Att använda sig av länkblock är ett ypperligt sätt att leda dina besökare vidare till mer intressant innehåll i din GIS-portal. Du kan addera upp till 8 länkar och du organiserar enkelt mellan dem via kontrollpanelen.
Du kan också ladda upp tillhörande bilder när du redigerar länkarna.
Konfigurera sidfoten
Sidfoten visas längst ned på sidan och innehåller standardlänkar som Trust Center, Kontakta Esri och Rapportera missbruk. Du kan också lägga till en ”Kontakta oss”-länk, anpassad sidfotstext och välja en bakgrundsfärg anpassad efter er grafiska profil.
Färger
Här kan du välja ett förinställt tema eller skapa ett eget som matchar din organisations varumärke och grafiska profil.
Typografi
Här kan du välja ett typsnittstema eller anpassa titlar och brödtext med egna typsnitt.
Tips och tricks
Här kommer avslutningsvis lite fler tips och tricks för att upprätthålla ett snyggt användargränssnitt för GIS-portalens startsida.
Experimentera med färg och stil: Harmonisera utseendet och känslan på hela startsidan, från bannerbilder och bakgrundsfärger i sektioner, till miniatyrbilder i gallerier. Det är enkelt att göra ändringar enligt instruktionerna ovan för att se hur de påverkar designen. Använd färginställningarna för att snabbt justera och harmonisera ditt tema.
Undvik text och logotyper i headerbilden: Hela startsidan är designad för att vara responsiv och se bra ut på alla enheter. Att placera text eller grafiska element direkt i bannerbilder kan ge oönskade resultat när sidan visas i olika storlekar och på olika enheter.
Håll textblock korta och koncisa: Ge tillräckligt med information för att vara användbar, men undvik att lägga till för mycket text för att optimera läsbarheten.
Förenkla dina gallerier: Du kanske inte behöver visa all information om objekten i dina gallerier. Till exempel kan objekttyp eller sammanfattning vara överflödiga. Skapa ett renare och mer stilrent utseende genom att ta bort onödig information.
Använd högkvalitativa miniatyrbilder: Om du använder miniatyrbilder i gallerier, undvik suddiga bilder eller små, svårlästa texter med låg kontrast. Upprepa inte titeln eller objekttypen i miniatyren – håll dem enkla och tydliga.
Lägg till en kontaktmöjlighet: Överväg att lägga till en Kontakta oss-länk i sidfoten på din webbplats.