Är du en dashboard-användare som har haft svårt att få ut användbar information från en dashboard? Eller är du en dashboard-skapare som är överväldigad av all information och helt enkelt inte vet var du ska börja? I det här inlägget lär vi dig hur du lyckas med att designa effektiva dashboards.
Effektiva dashboards
Dashboards kan användas för att informera, förklara, övertyga och analysera. För att skapa en effektiv dashboard är det avgörande att förstå både syftet och målgruppen. Det finns några grundläggande principer som gäller för alla dashboards.
Bra dashboards…
- Kommunicerar och lyfter fram viktig och kritisk information
- Drar användarens uppmärksamhet dit den behövs
- Presenterar och förmedlar information tydligt och överskådligt
Två typer av dashboards
Dashboards kan delas in i två huvudgrupper, snapshot-dashboards och övervakningsdashboards. För att illustrera detta, låt oss titta på vad skillnaden är och ge några exempel på hur de kan designas.
Snapshot-dashboards
En snapshot-dashboard sammanfattar ett datamaterial där underliggande data inte förändras, den visar alltså ett ögonblick i tiden. Just därför lämpar den sig väl för att berätta en historia eller framföra ett påstående. En snapshot-dashboard sammanfattar en uppsättning statiska data för att förmedla information, som till exempel befolkningsdata eller resultat från en analys. Diagram används ofta tillsammans med kartor för att visa data på olika sätt, inte bara geografiskt, utan även i olika kategorier. När användaren har förstått informationen, är de oftast klara med att granska den och det är ingenting som behöver bevakas över tid. Ett sådant exempel skulle kunna vara en analys som sammanfattar bokningsmönster för campingplatser.
Vi har till exempel analyserat bokningsdata för campingplatser och vill nu visualisera några viktiga resultat i en dashboard. Om vi bara vill ge en generell och neutral sammanfattning av informationen kan det se ut så här:
Om vi vill förklara något vi upptäckt i data kan vi behöva designa dashboarden annorlunda. Fragmenterad information kan vara distraherande, så i stället kan vi fokusera på det vi vill förmedla. Till exempel, efter att ha undersökt svårigheten att boka campingplatser i nationalparker, visade analysen att nästan hälften var mer än 80 % fullbokade under sommaren. För att förklara detta kan vi skapa en dashboard som enbart fokuserar på beläggningen i nationalparker under sommaren och komplettera med en skriftlig sammanfattning av metoden.
Vi kanske blir inspirerade att skapa en StoryMap för att övertyga andra om att det finns för få campingplatser i nationalparkerna. Då kan vi bädda in en dashboard som fokuserar på de campingplatser som är fullbokade hela sommaren.
Dessutom vill vi kanske hjälpa människor att hitta campingplatser med lägre beläggning. Genom en interaktiv analysdashboard kan användare filtrera fram platser som historiskt sett haft lägre beläggning under sommaren. Där kan vi också erbjuda information om varje plats samt en direktlänk till bokningsplattformen.
Snapshot-dashboards kan se olika ut beroende på syfte men är effektiva när användarna snabbt hittar och förstår den viktiga informationen.
Övervakningsdashboards
En övervakningsdashboard används för att visa data som förändras kontinuerligt – ibland flera gånger per minut, ibland dagligen eller månadsvis. När informationen uppdateras löpande får dashboarden en annan funktion än en statisk översikt: den handlar inte om att berätta en sammanhängande historia, utan om att snabbt informera användaren om läget just nu. Genom att visuellt lyfta fram viktiga eller avvikande värden kan du styra uppmärksamheten dit den behövs. Syftet med en övervakningsdashboard varierar, men de är oftast utformade för att informera, ge statusuppdateringar, utvärdera prestation, kommunicera framsteg eller möjliggöra analys.
För att visa hur detta fungerar, tänk att vi vill övervaka potthålsreparationer. Beroende på vilken information vi vill förmedla kan dashboarden utformas på olika sätt. I vissa fall kan en enkel och neutral sammanfattning av data för en viss tidsperiod vara lämplig, till exempel för en offentlig resurs eller en öppen dataplattform. Då kan en dashboard med dämpade färger och överskådlig information vara effektiv.
Dashboarden visar antalet förfrågningar under de senaste 30 dagarna, samt procentandelar uppdelade efter status och inlämningsmetod. Till höger visas en översikt på distriktsnivå och en graf som visar hur de dagliga siffrorna har varierat.
Även om detta fungerar i vissa fall, ger det inte en tydlig uppdatering för en driftchef om det finns något som kräver uppmärksamhet. För sådana situationer kan vi designa en dashboard som fokuserar på att ge en snabb och tydlig statusuppdatering.
Den ovanstående dashboarden särskiljer prioriterade förfrågningar som kräver omedelbar uppmärksamhet, baserat på beskrivningar som innehåller ett eller flera oroande nyckelord. Röda punkter på kartan och i tabellen markerar potentiellt farliga vägförhållanden. I den högra kolumnen visas de flaggade nyckelorden, vilket gör granskningen både snabb och enkel.
Tips: För detaljer om hur denna tabell skapades, se Arcade-tips för tabeller i ArcGIS Dashboards. Arcade-tips för tabeller i ArcGIS Dashboards
Låt oss säga att transportavdelningen har infört två initiativ:
- Alla ärenden ska behandlas inom 40 dagar
- Övergå helt till digitala inlämningar (avveckla telefonsamtal och e-post)
För att utvärdera prestationsindikatorerna (KPI:er) kopplade till dessa initiativ kan vi skapa följande prestationsdashboard:
I dashboarden visas den totala 90:e percentilen för processtiden samt denna mätning för varje område, där områden som överskrider 40 dagar är markerade. På höger sida finns en översikt av inlämningstyper. Genom att granska indikatorn och linjediagrammet får vi snabbt en bild av hur assisterade (icke-digitala) inlämningar utvecklas.
För att åtgärda vägproblemen planerar transportavdelningen varje år både stora och små projekt, alla med tydliga start- och slutdatum för att säkerställa att de följer tidsplanen. För att övervaka framsteg kan en dashboard användas för att visa slutförandegrad och status för de aktiva projekten, samt om de ligger i fas att slutföras i år.
I det övre vänstra hörnet ser vi hur många dagar som återstår av perioden samt projektens aktuella slutförandegrad i procent. Under detta visas antalet mil och projekt som för närvarande är aktiva eller under konstruktion. Längst ned ger linjediagrammet en översikt över hur vi ligger till i förhållande till målet och det ser ut som att vi halkar efter mer och mer från vårt mål.
När projektledare granskar dessa detaljer kommer de nästan säkert att ha dessa frågor.
- Vilka är de aktuellt aktiva projekten?
- Vilka samhällen påverkas av de förlängda byggtiderna?
- Hur skiljer sig detta från tidigare år?
För att besvara den här typen av frågor är en analysdashboard ofta till stor hjälp, eftersom den gör det möjligt att filtrera data utifrån specifika kriterier. Med val för tidsperiod, status och geografiskt område kan användaren snabbt hitta relevant information. Visualiseringarna kan dessutom kompletteras med en funktion för att ladda ner den filtrerade datan som en CSV-fil, perfekt för vidare analys eller delning.
Sammanfattningsvis
Att designa effektiva dashboards handlar om att förstå syftet, målgruppen och den information som ska förmedlas. Genom att välja rätt typ av dashboard, snapshot eller övervakning, kan du säkerställa att din data presenteras på ett tydligt och användbart sätt. Lycka till på resan mot effektiva dashboards!